Bisericile de lemn din sudul Transilvaniei şi nordul Olteniei se numără, în acest an, printre cele mai periclitate şapte monumente din Europa, potrivit unui anunţ făcut ieri de Europa Nostra (principala organizaţie europeană de patrimoniu) şi Institutul Băncii Europene de Investiţii (BEI), într-un eveniment public din Viena, care găzduieşte Congresul Patrimoniului European din acest an, informează un comunicat al Fundaţiei Pro Patrimonio.
Celelalte simboluri ale patrimoniului european aflate în pericol sunt: echipamentul istoric de tehnică de scenă pentru Teatrul Bourla din Antwerp (Belgia), împrejurimile istorice ale Dolcho şi Apozari din Kastoria (Grecia), citadela din Alessandria (Italia), clopotele Palatului Naţional Mafra (Portugalia), Colour Row Settlement din Cerniahovsk (Rusia) şi Sinagoga din Subotica (Serbia).
Unele monumente sunt periclitate din cauza lipsei de resurse sau de expertiză, altele din cauza neglijenţei sau a planificării necorespunzătoare. Prin urmare, vor fi organizate misiuni de salvare în timpul verii şi după aceea şi vor fi propuse planuri de acţiune fezabile până la sfârşitul anului, se mai arată în comunicat.
Denis de Kergorlay, preşedintele executiv al Europa Nostra, a declarat: "Această listă este un instrument-cheie pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la patrimoniul pe cale de dispariţie în Europa. În comun cu aceste 7 monumente şi situri, există nenumărate alte comori aflate în pericol pe întreg continentul. Aceasta listă este, în primul rând, un apel la acţiune. Părţile interesate publice şi private de la nivel local, naţional şi european sunt invitate să îşi unească forţele pentru a salva aceste monumente şi situri care spun povestea noastră comună şi care nu ar trebui sş fie pierdute pentru generaţiile viitoare. De asemenea, dorim să subliniem faptul că grija pentru patrimoniul nostru comun este o investiţie pe termen lung pentru capitalul social al Europei şi pentru creşterea economică".
Mai mulţi specialişti în patrimoniu ai organizaţiei Europa Nostra şi experţi financiari ai Institutului BEI vor vizita cele şapte situri, împreună cu organizaţiile care au făcut nominalizările, după perioada de vară. Echipele multidisciplinare vor evalua siturile şi vor contribui la dezvoltarea de soluţii viabile, în cooperare cu organizaţiile publice şi private, naţionale şi locale.
"Cele mai periclitate 7 situri" pentru 2014 au fost selectate de consiliul organizaţiei Europa Nostra dintre cele 11 situri preselectate de către o comisie internaţională consultativă, care cuprindea specialişti în istorie, arheologie, arhitectură, conservare şi finanţe. Nominalizările au fost depuse de organizaţiile societăţii civile şi instituţiile publice din toată Europa.
Programul a fost lansat în ianuarie 2013 de Europa Nostra, împreună cu Institutul BEI (în calitate de partener fondator) şi Consiliul Băncii Europene de Dezvoltare (în calitate de partener asociat).
Acesta a fost inspirat de un proiect similar coordonat de US National Trust for Historic Preservation. "Cele mai periclitate 7 situri" nu este un program de finanţare. Scopul lui este să servească drept catalizator pentru acţiune, conchide comunicatul.