LA NIVEL GLOBAL Amenzile pentru spălare de bani - 8,14 miliarde de dolari în 2019

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 20 ianuarie 2020

Amenzile pentru spălare de bani - 8,14 miliarde de dolari în 2019

Amenzile aplicate la nivel mondial pentru infracţiuni de spălare de bani în 2019 au însumat 8,14 miliarde de dolari, iar o proporţie de peste 30% din acest total a fost impusă de autorităţile de reglementare financiară din SUA şi Marea Britanie, conform internationalinvestment.net.

O analiză a sancţiunilor aplicate pentru spălare de bani în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2019, realizată de firma Encompass Corp., arată că totalul de 8,14 miliarde de dolari a fost impus pentru 58 de încălcări ale normelor privind combaterea spălării banilor.

Autorităţile de reglementare din SUA au fost cele mai active, aplicând 25 de sancţiuni în valoare totală de 2,29 miliarde de dolari, urmate de cele din Marea Britanie - cu 12 amenzi în valoare totală de 388,4 milioane de dolari, conform analizei. Cea mai mare amendă - de 5,1 miliarde de dolari - a fost aplicată în Franţa, băncii elveţiene UBS, găsită vinovată de solicitare ilegală de clienţi şi de spălarea veniturilor din evaziune fiscală.

Totodată, banca britanică Standard Chartered a fost amendată de autorităţile din SUA şi Regatul Unit pentru controale slabe privind spălarea banilor şi pentru încălcarea sancţiunilor împotriva unor ţări, printre care Iran.

Conform studiului Encompass, amenda medie aplicată anul trecut pentru infracţiunile menţionate a fost de 145,33 milioane de dolari. Din cele 58 de amenzi aplicate, 28 au fost impuse băncilor, comparativ cu 20 dintr-un total de 29 în anul precedent.

Amenzile au fost aplicate de autorităţile de reglementare din mai multe jurisdicţii: SUA, Marea Britanie, Belgia, Insulele Bermude, Franţa, Germania, Hong Kong, India, Irlanda, Letonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Tanzania.

Wayne Johnson, co-fondator şi CEO al Encompass, a declarat: "Din 2015, amenzile pentru infracţiuni de spălare a banilor au crescut în fiecare an. Sancţiunile de mai multe milioane de dolari au reprezentat ceva obişnuit multă vreme, însă acum vedem mai multe penalităţi de un miliard de dolari sau mai mult".

Reprezentantul Encompass a precizat că, istoric, cele mai multe amenzi au fost aplicate băncilor, dar în 2019 proporţia care priveşte aceste entităţi a fost de sub 50%, ceea ce demonstrează că spălarea banilor este recunoscută ca o problemă generală de afaceri, nu doar una specifică serviciilor financiare.

Wayne Johnson a menţionat: "Nu ne aşteptăm să se diminueze atenţia asupra spălării banilor. Atenţia continuă şi sporită asupra acestui fenomen evidenţiază severitatea cu care este privit la nivel global, ceea ce nu este surprinzător, având în vedere repercusiunile economice şi sociale negative pe care le poate avea".

Sursa citată aminteşte că anul 2014 deţine în continuare recordul în privinţa celei mai mari valori totale a amenzilor pentru spălare de bani: 10,89 miliarde de dolari, dar această sumă include o penalitate extrem de mare, de 8,9 miliarde de dolari. Dacă aceasta nu ar fi luată în calcul, 2019 ar fi anul record în privinţa amenzilor impuse pentru spălare de bani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb