"Nuclearelectrica" a înregistrat în primele nouă luni afaceri de 1,159 miliarde lei (276 milioane euro), în creştere cu 4,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi un profit de 102 milioane lei (24,2 milioane euro). "Evoluţia cifrei de afaceri se datorează în principal majorării volumului vânzărilor pe piaţa zilei următoare, ca urmare a creşterii producţiei de energie electrică la CNE Cernavodă şi înregistrării pe această piaţă a unor preţuri mai mari", potrivit datelor producătorului de energie, citate de Mediafax.
Compania a avut în intervalul analizat un profit de 135 milioane lei din exploatare şi pierderi de opt milioane de lei din activitatea financiară, rezultând astfel un câştig brut de 127 milioane lei şi un profit net de 102 milioane lei. Compania menţionează: "Rezultatul activităţii financiare a fost influenţat, în sens negativ, de fluctuaţia cursului de schimb valutar, care a condus la înregis-trarea unor diferenţe nefavorabile de curs valutar pentru totalul împrumuturilor externe contractate în perioada investiţiei Unităţii 2 de la CNE Cernavodă. Volumele absolute pentru cifra de afaceri, venituri şi profit sunt determinate decisiv de volumul mare de energie pe care SN Nuclearelectrica are obligaţia să îl vândă la preţ reglementat, ambele mărimi - energia şi preţul - fiind stabilite administrativ de ANRE, fără legătură cu preţul pieţei libere".
În perioada ianuarie-septembrie, producţia de energie a Nuclearelectrica a crescut cu 2,2%, la 8,666 milioane MWh, iar volumul de electricitate livrată şi vândută în sistem a urcat tot cu 2,2%, la 7,956 milioane MWh.
Compania menţionează, de asemenea, că a achitat la termen ratele împrumuturilor interne şi externe contractate pentru finalizarea investiţiei în Unitatea 2 de la CNE Cernavodă. Creanţele comerciale ale companiei erau la 30 septembrie de 170 milioane lei - din care 46 milioane lei reprezintă clienţi restanţi - , iar datoriile comerciale ale Nuclearelectrica erau de 89 milioane lei. Faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010, creanţele comerciale s-au redus cu 39%, iar datoriile s-au redus cu 18%.
Nuclearelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, şi asigură anual circa 20% din consumul de energie la nivel naţional, prin cele două reactoare în funcţiune de la Cernavodă, fiind al doilea mare producător, după Hidroelectrica.