LA ORDINUL GUVERNULUI Avalanşă de diplome de studii superioare

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 28 august 2015

Avalanşă de diplome de studii superioare

Decizia guvernului de a aproba în această săptămână Ordonanţa privind dreptul absolvenţilor de a beneficia de diplome recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate, a adus ţării un plus de aproximativ 75.000 de absolvenţi de facultate, conform unor estimări ale Ministerului Educaţiei. Contestată pe de o parte, aprobată pe de alta, decizia, conform iniţiatorilor, are menirea de a face dreptate unor oameni care au vrut să studieze, dar au căzut la mijloc între problemele legislative şi setea de câştig a unor universităţi particulare care au acceptat să înscrie studenţi...fără număr.

Conform actului normativ adoptat la mijlocul acestei săptămâni: "Au dreptul de a beneficia de acte de studii, recunoscute de către stat, care atestă finalizarea studiilor, absolvenţii înmatriculaţi anterior începerii anului universitar 2011-2012, care au promovat examene de finalizare a studiilor dintre cele prevăzute în Legea educaţiei naţionale 1/2011, la instituţii de învăţământ superior acreditate şi care au fost înmatriculaţi, după caz: la programe de studii organizate la forme de învăţământ şi/sau în spaţii neautorizate; la programe de studii organizate în limba de predare neautorizată; peste capacitatea maximă de şcolarizare aprobată; la programe de studii aflate în curs de autorizare, la data înmatriculării; la programe autorizate/ acreditate, cu nerespectarea condiţiilor de înmatriculare sau mobilitate". De asemenea, sunt recunoscute şi diplomele absolvenţilor înmatriculaţi la programe de studii autorizate sau acreditate organizate la formă de învăţământ ID şi care au parcurs, cu aprobare, doi ani de studii într-un singur an. MECS aprobă, în termen de 30 de zile de la solicitarea instituţiei de învăţământ superior acreditate, numărul de formulare tipizate necesare pentru absolvenţii care se încadrează în criteriile prevăzute de ordonanţa aprobată miercuri.

Pe de altă parte: "Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, în calitate de autoritate de stat în domeniul educaţiei şi înăţământului, poate recunoaşte, prin ordin de ministru, studiile şi pentru alţi beneficiari care au fost vătămaţi în drepturile lor, dacă se face dovada că s-au aflat într-o eroare comună şi invincibilă. Consiliul de etică şi management universitar (CEMU) din cadrul MECS este împuternicit să constate cazurile în care absolvenţi cu diplomă, ai instituţiilor de învăţământ superior acreditat, au fost vătămati în drepturile lor prin nerecunoaşterea diplomelor, pe baza unei metodologii aprobată prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice". Nerecunoaşterea validităţii diplomelor eliberate de către instituţiile de învăţamânt superior acreditate, de către orice persoană fizică sau juridică în procesul de angajare sau pentru continuarea de studii se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.

Ordonanţa mai prevede şi ca instituţiile de învăţământ superior care înmatriculează studenţi peste capacitatea maximă de şcolarizare aprobată să fie sancţionate cu o amendă egală cu de 10 ori valoarea taxelor de şcolarizare încasate, pentru numărul de studenţi înmatriculaţi peste capacitatea de şcolarizare aprobată pentru respectivul program de studii. Aceleaşi sancţiuni sunt prevăzute pentru instituţiile de învăţământ superior care au şcolarizat la un program de studii organizat ca neautorizat. Anual, în termen de 6 luni de la începerea fiecărui an universitar, instituţiile de învăţământ superior transmit MECS tabele nominale cu toţi studenţii înmatriculaţi la fiecare program de studii, pentru fiecare domeniu, forma de învăţământ, limba de predare, locaţie geografică. MECS, pe baza tabelelor înaintate, va face verificări ca fiecare student sa fie înmatriculat legal.

Înainte de adoptarea acestei ordonanţe, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) aprecia "oportună decizia Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice de a reglementa situaţia incertă a absolvenţilor unor anumite programe de studii neacreditate/neautorizate înmatriculaţi în sistemul de învăţământ superior până în anul universitar 2010-2011, dar proiectul de Ordonanţă de Guvern publicat trebuie să fie modificat în aşa fel încât să nu ofere posibilitatea universităţilor care au încălcat reglementările Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 după intrarea acesteia în vigoare să poată emite acte de studii pentru absolvenţii programelor de studii neacreditate/neautorizate sau care au depăşit capacitatea de şcolarizare admisă şi să se asigure printr-un sistem strict de monitorizare şi sancţionare că astfel de cazuri nu se vor mai întâlni şi în viitor".

Există şi numeroase voci care susţin că această măsură este una cu un strict caracter electoral, menită să aducă voturi partidelor din arcul guvernamental, dar care va umple piaţa de posesori de diplome de licenţă slab pregătiţi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Este o masura strict antinationala!

    Pentru viitorul Romaniei acesti "specialisti"sunt ca o mina cu explozie intarziata. 

    Ei vor submina, acolo unde vor fi pusi, orice activitate.

    Cei care au adoptat aceasta masura nu sunt iresponsabili, cum s-ar crede, ci criminali, cu rea intentie la adresa Romaniei! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb