LA PESTE DOI ANI DE LA SEMNAREA MEMORANDUMULUI, Guvernul a aprobat strategia de privatizare a "Rompetrol Rafinare"

Ziarul BURSA #Companii / 29 iulie 2015

Guvernul a aprobat, ieri, Strategia de privatizare a Societăţii Rompetrol Rafinare S.A. Constanţa, la peste doi ani de când statul român şi The Rompetrol au semnat un memorandum în acest sens.

Actul normativ stabileşte vânzarea, la licitaţie cu strigare, a unui pachet de 11.775.349.451 acţiuni, reprezentând 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare S.A. Constanţa (RRC).

Potrivit Guvernului, preţul de ofertă al pachetului de acţiuni va fi cel puţin egal cu valoarea nominală a acestui pachet de acţiuni, iar licitaţia cu strigare va putea să se deruleze la un preţ în urcare faţă de preţul de ofertă (licitaţie competitivă), sau în scădere (licitaţie olandeză), în funcţie de interesul manifestat de investitori. Potrivit Strategiei de privatizare, preţul de adjudecare al pachetului de acţiuni nu va fi mai mic de 200 milioane dolari, în caz contrar urmând a nu se finaliza vânzarea pachetului de acţiuni.

Potrivit aceleeaşi Hotărâri a Guvernului, se mandatează Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, în calitatea sa de instituţie publică implicată şi administrator al acţiunilor în numele statului român a unui pachet semnificativ de acţiuni care reprezintă 44,6959% din capitalul social al RRC, să deruleze acţiunile necesare pentru implementarea strategiei de privatizare.

Guvernul mai transmite că Memorandumul încheiat la data de 15 februarie 2013, aprobat de către Guvernul României prin H.G. nr. 35/2014, cu modificările ulterioare, reglementează termenii generali ai unei tranzacţii complexe între statul român şi The Rompetrol Group (după data de 6 martie 2014 cu denumirea KMG International N.V.), deţinut de grupul KazMunayGas, care este structurată pe patru componente majore: un angajament de cumpărare din partea KMG International N.V. sau a unei societăţi afiliate acesteia a unui pachet minoritar de acţiuni, reprezentând 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare, la un preţ minim de 200 milioane dolari; o garanţie de menţinere de către statul român a unei participaţii nediluate de 18% din capitalul social al RRC pe o perioadă de trei ani; constituirea unui fond de investiţii sub forma unei societăţi pe acţiuni, care va investi în proiecte energetice din România; ca o premisă a implementării tranzacţiei, vor trebui încetate toate litigiile şi măsurile administrative iniţiate de MFP împotriva RRC, ca urmare a conversiei în acţiuni a obligaţiunilor deţinute de statul român şi nerăscumpărate de RRC până la scadenţă.

KMG International N.V. Olanda deţine 48,1136% din titlurile RRC, în timp ce statul român are 44,6959%.

La începutul anului trecut, premierul Victor Ponta a solicitat ca memorandumul privind Rompetrol să fie adoptat de Executiv, spunând că, astfel, vrea să salveze compania şi imaginea ţării faţă de investitori.

Curtea Constituţională a României a decis, în luna noiembrie 2013, că legea prin care a fost aprobat memorandumul de înţelegere semnat de Rompetrol şi statul român, în legătură cu care preşedintele de atunci Traian Băsescu a formulat o sesizare, nu respectă principiile constituţionale privind claritatea şi previzibilitatea actelor normative.

Traian Băsescu a spus la acea vreme că nu a atacat pe fond memorandumul, în consecinţă acesta rămânând în vigoare, şi a spus că premierul Victor Ponta va trebui să şi-l asume prin hotărâre de guvern, "dacă simte nevoia", nu să-l treacă prin Parlament. Traian Băsescu a spus: "Domnul Ponta vrea să fure cu mâna Parlamentului 400 milioane de dolari. Datoria (n.r. companiei Rompetrol) era de 580 de milioane de dolari, iar domnul Ponta, ca să fie primit de preşedintele Kazahstanului, s-a grăbit să facă un memorandum, prin care este de acord ca partea kazahă să plătească doar 200 milioane de dolari în contul datoriei istorice a Rompetrolului, iar 380 de milioane de dolari îi anulează". Traian Băsescu a menţionat atunci că aceştia sunt bani publici, care ar fi trebuit să intre în bugetul statului, şi a criticat faptul că nu era prevăzută nicio sancţiune în acel memorandum, de partea Rompetrol, dacă nu se respectau obligaţiile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb