La Roşia Montană se vor deplasa astăzi doar 12 parlamentari, din 21 ai Comisiei

Ziarul BURSA #Politică / 24 septembrie 2013

La Roşia Montană se vor deplasa astăzi doar 12 parlamentari, din 21 ai Comisiei

Preşedintele Comisiei comune speciale pentru Roşia Montană, Darius Vâlcov, a anunţat, ieri, că doar 12 membri ai Comisiei se vor deplasa, astăzi, în zonă, el arătând că ceilalţi fie nu doresc să meargă, fie au fost anterior în vizită. "Trebuie să vă spun că 12 parlamentari vor face deplasarea la Roşia Montană. Ceilalţi nu doresc să meargă, iar o parte au fost. Vor merge de la toate grupurile parlamentare, am lista celor 12, aceasta va fi postată pe site în două ore. Sunt şi foarte mulţi liberali. Nu e un grup care a decis în totalitate să nu meargă", a spus Vâlcov.

El a precizat că cei 12 parlamentari vor merge până la Alba Iulia cu maşinile proprii, existând şi posibilitatea, pentru cei care doresc, de a folosi un microbuz pus la dispoziţie de Camera Deputaţilor. Vâlcov a spus că, la Alba Iulia, de vizita parlamentarilor se va ocupa Prefectura Alba.

Comisia este compusă din 21 de membri, doi dintre aceştia, cei ai PDL, neluând parte deloc la lucrări.

Preşedintele Comisiei a sublinuat că parlamentarii nu vor folosi maşini sau îmbrăcăminte puse la dispoziţie de RMGC, existând o solicitare expresă a sa în acest sens.

Potrivit programului aprobat luni de către Comisie, parlamentarii membri vor pleca spre Alba Iulia marţi după-amiază. Ei vor ajunge în Roşia Montană miercuri dimineaţă, în jurul orei 9.00, unde se vor întâlni cu primarul localităţii. Ulterior, parlamentarii se vor deplasa în teren şi vor vizita perimetrul minier Roşia Montană, care va include: staţia pilot de tratare a apelor acide; zona protejată Tău Găuri - amenajare pentru vizitare turistică; zona protejată Cârpeni - amenajare pentru vizitare turistică; cariera Cetate; cariera Cârnic cariera Orlea; cariera Jig; prezentare iaz de decantare şi amplasamentul uzinei; zona protejată Biserica Greco-Catolică, primăria actuală şi Orlea; Cârnic, Piatra Corbului (zonă protejată), Piatra Despicată - imagine generală asupra sitului; tăurile protejate din centrul istoric; zona protejată Centrul istoric - 317 case incluse în planul de reabilitare; vizită în subteran la complexul de galerii Cătălina-Monuleşti; vizită casă restaurată - depozit arheologic şi şantier restaurare casa 392; vizită la muzeul Mineritului - punct central al viitorului Complex Muzeistic.

Totodată, parlamentarii vor avea şi o serie de întâlniri care vor dura câte o oră fiecare cu Sindicatul Viitorul mineritului şi ONG-urile locale pro-minerit şi locuri de muncă (la Căminul cultural; cu autorităţile locale şi regionale (la primăria veche), cu Alburnus Maior (Căminul cultural) şi cu Fundaţia Pro Munţii Apuseni şi alte asociaţii şi fundaţii din oraşul Câmpeni.

La revenirea în Bucureşti, membrii Comisiei au programate pentru joi, începând cu ora 18.00, discuţii şi consultări la Parlament cu reprezentanţii ONG-urilor şi ai asociaţiilor cu activitate reprezentativă în domeniu şi cu organizatorii protestelor din Piaţa Universităţii.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei, Darius Vâlcov, a anunţat, luni, că membrii Comisiei au decis să prelungească până pe 15 octombrie audierile. "Dezbaterea pe lege, amendamentele propriu-zise şi articolele urmează să fie dezbătute începând cu 15 octombrie. Până atunci încercăm să audiem toate persoanele, instituţiile şi ONG-urile care vor dori să participe le aceste dezbateri", a spus Vâlcov, el arătând că celelalte termene nu se prelungesc, data de 20 octombrie, fixată pentru prezentarea raportului, fiind menţinută.

Comisia pentru Roşia Montană vrea informaţii de la SRI şi SIE privind bonitatea RMGC

Preşeditele Comisiei pentru Roşia Montană, Darius Vâlcov, a declarat, ieri, că motivul pentru care reprezentanţii SRI şi SIE au fost invitaţi la audieri este dorinţa parlamentarilor membri de a afla informaţii despre bonitatea RMGC sau despre existenţa unei influenţe la nivelul unor decidenţi. "Vrem să vedem dacă acele suspiciuni care au apărut şi în presă legate de bonitatea firmei, legate de posibila influenţă a unor factori decidenţi sunt reale sau nu. Cred că mai bine decât SRI şi SIE nimeni nu ştie", a spus Vâlcov.

"Azi (luni, n.r.) am supus Comisiei această propunere şi probabil azi vom face şi invitaţiile oficiale pentru săptămâna viitoare", a adăugat Vâlcov, citat de Mediafax.

El a precizat că miniştrii Marilor Proiecte, Dan Şova, şi Justiţiei, Robert Cazanciuc, care urmează să vină la dezbateri în faţa Comisiei, vor fi întrebaţi dacă membrii Comisiei vor putea avea acces şi la licenţa de exploatare a RMGC.

"Nu am discutat despre licenţa de exploatare. Vor veni ministrul Marilor Proiecte şi ministrul Justiţiei şi îi vom întreba dacă putem avea acces la licenţă. Noi nu am avut până azi acces nici la avizele date de către ministere. Am solicitat şi ministerului Culturii, şi ministerului Justiţiei să ne pună aceste avize la dispoziţie", a spus Vâlcov.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb