LA ŞEDINŢA DE MÂINE Federal Reserve - aşteptată să majoreze dobânzile, în ciuda recesiunii ce abia începe

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 iulie 2022

Federal Reserve - aşteptată să majoreze dobânzile, în ciuda recesiunii ce abia începe

Ce spunea "legenda" Paul Volcker despre inflaţia din vremea lui: "A fost foarte încăpăţânată şi dobânzile a trebuit să meargă la niveluri la care nu ne-am aşteptat niciodată" Ce este "efectul de bici" şi cum ar putea păcăli Fed să încetinească lupta împotriva inflaţiei

Se anunţă o nouă săptămână turbulentă pe pieţele financiare americane şi globale, nu doar din cauza faptului că este săptămâna raportărilor pentru companiile Big Tech din Statele Unite, ci şi pentru că Federal Reserve (Fed), cea mai importantă bancă centrală din lume, va trebui să livreze o nouă naraţiune pieţelor, în condiţiile în care urmează majorări de dobânzi concomitent cu prăbuşirea indicatorilor economici.

În ultimele luni, peste tot în lume au avut loc reevaluări agresive ale teoriilor care au stat la baza preţurilor multor active, iar pieţele americane au început deja să includă în preţuri tăieri de dobândă pentru primul trimestru din 2023, având în vedere riscul de recesiune. Spre finalul săptămânii se vor publica şi primele date privind dinamica economiilor SUA (joi) şi Germaniei (vineri) în trimestrul al doilea din acest an, iar o cifră negativă pentru SUA ar consemna oficial recesiunea tehnică. În SUA, însă, recesiunea este definită altfel şi este declarată în mod oficial de câţiva economişti de la National Bureau of Economic Research (NBER).

Federal Reserve este aşteptată să majoreze din nou dobânzile, cu un pas similar celui din luna iunie, de 75 de puncte de bază, rata de politică monetară urmând să ajungă în zona ratei neutre de 2,5%, despre care se spune în general că nici nu stimulează şi nici nu restricţionează activitatea economică. Fed-ul a anunţat însă noi majorări pentru şedinţele următoare, având în vedere că inflaţia anuală a ajuns în iunie la 9,1%, iar pieţele au început să parieze că banca centrală americană va fi forţată să facă o pauză cândva în finalul anului şi ulterior să înceapă reducerea dobânzilor pentru a contracara recesiunea.

Cu toate acestea, există posibilitatea - având în vedere istoria acţiunilor Fed în anii 1970 şi declaraţiile unor guvernatori Fed - ca banca centrală din Statele Unite să fie obligată să majoreze şi mai mult dobânzile în recesiune, pentru a elibera tensiunea din piaţa muncii - şomajul în SUA este la minime istorice - şi pentru a evita aşa-numitul "bull-whip effect" (vezi insert), care riscă să prelungească presiunile inflaţioniste. Amintim că, în anii marii inflaţii din SUA (anii 1970), Federal Reserve, sub presiunile politice şi sociale, a redus de mai multe ori dobânzile crezând că inflaţia a fost învinsă.

Oficialii Fed au semnalat că nu sunt dispuşi să repete greşelile din timpul Marii Inflaţii din anii 1970

Federal Reserve - aşteptată să majoreze dobânzile, în ciuda recesiunii ce abia începe

"Joaca" cu dobânzile a provocat cicluri inflaţioniste (vezi grafic Marea Inflaţie din SUA din anii 1970), de fiecare dată fiind nevoie de dobânzi şi mai mari, care au fost însă reduse mult prea devreme. Această situaţie a ciclurilor inflaţioniste l-a adus ca preşedinte Fed pe Paul Volcker, care a majorat dobânzile în 1981 până la 20% şi şomajul la 10,8% pentru a "omorî" inflaţia.

"Mai mult decât ne-am aşteptat vreodată", sunt cuvintele lui Volcker, legendarul preşedinte Fed din acea perioadă.

Într-un interviu cu Ray Dalio din februarie 2019, publicat cu câteva luni înainte să treacă în nefiinţă, Volcker povesteşte cum a trăit acea perioadă şi cum inflaţia a fost foarte "încăpăţânată": "A fost mereu acest conflict, care există de altfel de fiecare dată: nu întări politica monetară prea mult pentru că o sa ai nişte şomaj (şi este o problemă din punct de vedere social şi politic). Aşa că am mers aşa un deceniu şi am avut şi mai multă inflaţie şi mai mult şomaj. Când am preluat eu Federal Reserve, la finalul administraţiei Carter, preşedintele (Jimmy) Carter era total frustrat pentru că nu putea să ia nicio iniţiativă din cauza inflaţiei, nu putea să facă nimic în buget, nimic pe energie, toate lucrurile pe care ar fi vrut să le facă erau întârziate de această frică de inflaţie, care era foarte reală la vremea respectivă. Şi mi-a cerut să fiu preşedintele Federal Reserve. Ei bine, era evident că politicile existente nu funcţionau, eu eram deja în Federal Reserve şi votam împotriva acelor politici. Dar am decis că trebuie să schimbăm abordarea şi trebuie să nu ne mai îngrijorăm că vom creşte şomajul, ci trebuie să rezolvăm inflaţia asta pentru că altfel va fi din ce în ce mai rău, accelera şi am ajuns la o rată anuală de (aproape) 15%. Daca ne mai fâstâceam mult urma să fie 20%. Iar oamenii erau cu adevărat îngrijoraţi cu privire la stabilitatea ţării. Deci am întărit (politica monetară). A durat chiar o perioadă foarte lungă pentru ca rata şomajului să crească. A fost foarte încăpăţânată, iar rata inflaţiei a fost foarte încăpăţânată. Am făcut câteva, una-două, mişcări false pe care a trebuit să le retragem şi procesul a durat mai mult decât am crezut, dar nu am văzut nicio altă cale de a aborda problema decât a arunca un bulldog să o muşte din start. În 1982 am fost foarte îngrijorat când am început să avem şomaj dar rata inflaţiei nu cobora şi masa monetară nu scădea cum voiam noi. Dar simţeam că eram blocaţi, nu puteam ceda pentru că tot efortul pe care l-am făcut ar fi fost pentru nimic. Din fericire, deja în vara lui 1982 lucrurile... Masa monetară a scăzut, rata inflaţiei a început să scadă. Am avut o recesiune, dar până la finalul anului părea că recesiunea se putea încheia, sau măcar să nu fie mai rău, si s-a terminat într-adevăr destul de repede. Dar a fost nevoie de acel an final, de a păstra acea poziţie pentru a face ce trebuia făcut".

De notat că oficialii Fed au semnalat în ultimele săptămâni că sunt conştienţi de greşelile făcute de conducerea băncii centrale în perioada 1970-1978 şi că nu sunt dispuşi să repete acele greşeli care au prelungit perioada de manifestare a acelor cicluri inflaţioniste.

Totodată, Federal Reserve va accelera în septembrie ritmul restricţionării cantitative care a demarat oficial în luna iunie - în condiţiile în care a scos deja din pieţe, săptămâna trecută, 140 de miliarde de dolari (după ce a injectat 300 de miliarde în primele 2 săptămâni din iulie - dublând ritmul reducerii de lichiditate şi eliminând până la finalul anului 1,1 trilioane de dolari. Piaţa americană anticipează în prezent noi majorări de dobândă de circa 125 de puncte de bază din partea Fed până la finalul anului, rata-cheie urmând să meargă, în perspectiva traderilor pe dobânzi futures, în apropiere de 4%.

Problema Fed este faptul că a fost extrem de lentă în sesizarea persistenţei presiunilor inflaţioniste şi renunţarea la teoria inflaţiei "tranzitorii" şi acum trebuie să apese puternic pe frâna politicii monetare, pentru a prinde din urmă inflaţia, creând volatilitate în ciclul economic. Cel mai probabil, aşa cum se întâmplă mereu, inflaţia va fi rezolvată doar provocând daune economice şi reducând cheltuielile la nivel de consumatori, firme şi ţări.

Perspectiva acestor majorări viitoare de dobândă sprijină dolarul (indicele DXY a crescut cu 15% în acest an), care la rândul lui riscă să deraieze multiple economii emergente de pe traiectoria stabilităţii financiare.

În orice caz, participanţii la piaţă vor fi atenţi la conferinţa de miercuri a preşedintelui Fed Jerome Powell pentru a observa cum descrie Fed perspectiva economiei americane şi cum vor arăta în magnitudine viitoarele majorări de dobândă ale băncii centrale având în vedere norii de furtună care s-au tot adunat în ultimele săptămâni.

Ethan Harris, şef al departamentului de cercetare de la Bank of America Securities: "Avem nevoie de o recesiune modestă, nu de un colaps precum cel din 1982"

Ethan Harris, şef al departamentului de cercetare de la Bank of America Securities, a explicat într-un interviu acordat vineri CNBC că Fed-ul îşi repară practic greşeala de anul trecut, când, în ciuda dovezilor, continua să descrie inflaţia drept "tranzitorie". Potrivit acestuia, Fed va trebui să apese pe frână până când piaţa muncii va începe să elibereze din presiune.

"Povestea (care stă la baza declinului recent al randamentelor titlurilor de stat - n.r.) este că va fi nevoie de o economie foarte slabă pentru a rezolva problema inflaţionistă. Prin urmare, Fed trebuie să mişte înainte, să continue să majoreze dobânzile. Sunt încă cu mult sub rata neutră şi trebuie să treacă peste ea. Deci datele (economice slabe) publicate recent ajută şi împing lucrurile în direcţia potrivită din perspectiva Fed, dar încă mai au multe de făcut. (...) Estimarea noastră este că vom fi în recesiune în acest an şi chiar mă surprinde că mai mulţi economişti nu prognozează recesiune. Consensul (analiştilor) este că vom avea o creştere modestă de +1% sau pe acolo, în următoarele 4 trimestre, în timp ce noi estimăm -1% sau pe acolo în următoarele 4 trimestre. Ce vreau să subliniez este că nu putem să rezolvăm problema inflaţiei fără durere. O parte din această inflaţie va coborî natural - preţurile materiilor prime se vor stabiliza şi lanţurile de aprovizionare se vor îmbunătăţi - deci acea parte a problemei este rezolvabilă fără o recesiune. Partea care nu (se va îmbunătăţi de la sine) este piaţa muncii, care este pur şi simplu nebunesc de supraîncălzită. Fed-ul trebuie să vadă o slăbire majoră a pieţei muncii, altfel vom avea noi presiuni pe costuri, masive, de pe partea de salarii. Nu este nicio modalitate prin care Fed poate să-şi atingă ţinta de 2% pentru inflaţie în următorii ani dacă nu răcesc semnificativ piaţa muncii", a spus Harris.

Potrivit acestuia, recesiunea "nu s-a întâmplat încă". Un pas înapoi prea devreme din partea Fed va duce la o relaxare majoră a condiţiilor financiare şi la reaprinderea presiunilor inflaţioniste, mai spune Ethan Harris.

"Datele sunt slabe şi destul de inegale. Datele de săptămâna aceasta (săptămâna trecută - n.r.) au fost slabe în mod uniform, iar sectorul de real-estate este punctul central al politicii monetare - când majorezi dobânzile acesta este sectorul care este lovit cel mai puternic şi cel mai rapid. Deci acolo vedem deja efectele (măsurilor) Fed. Ce nu vedem este o slăbire importantă a pieţei muncii. Solicitările iniţiale (săptămânale) de şomaj cresc, dar din punct de vedere istoric se află mult sub normal, în continuare. Ar trebui să fie bine peste 300.000 pentru ca Fed-ul să poată să spună că are sub control piaţa muncii. Deci trebuie să finalizeze treaba, să continue să majoreze. Dacă dau înapoi acum (...) ar fi o relaxare remarcabilă, surprinzătoare a condiţiilor financiare, iar asta nu este deloc necesară având în vedere perspectiva inflaţiei", arată şeful departamentului de cercetare de la Bank of America Securities.

Acesta a adăugat că nu există altă modalitate de a rezolva problema inflaţionistă decât creşterea şomajului. Harris a punctat că Paul Volcker a intervenit cu majorarea dobânzilor aşa cum a făcut-o după "ani întregi de eforturi inadecvate din partea Fed".

"Dacă e să ne privim în istorie, greşeala pe care a făcut-o Fed nu este ce face acum, ci ce nu au făcut în urmă cu un an - că au aşteptat prea mult pentru a începe majorarea dobânzilor şi acum trebuie să recupereze (distanţa faţă de inflaţie). Datele privind inflaţia care au fost publicate în acest an au fost mai rele decât ne aşteptam, erau deja mai rele încă din vara şi toamna lui 2021, Fed-ul le-a drescris repetat ca fiind «tranzitorii» când devenise clar că mare parte sunt într-adevăr presiuni tranzitorii, dar o bucată importantă nu este aşa. Deci ei practic repară acum greşeala şi din păcate trebuie să rişte o recesiune. Nu există altă modalitate de a «băga duhul înapoi în sticlă». Şi m-aş mai întoarce în anii 1970 pentru o analogie: ce se întâmplă acum cu Fed-ul nu este perioada în care Paul Volcker «omora» inflaţia. Paul Volcker a intervenit după ani întregi de eforturi inadecvate din partea Fed de a controla inflaţia. Ce vedem acum este Fed-ul la debutul anilor 1970, când au avut şansa să omoare problema din faşă şi să întărească (politica monetară) pentru a rezolva o inflaţie modestă. Deci greşeala este să nu te lupţi cu inflaţia devreme şi să aştepţi până când este cu adevărat scăpată de sub control. Deci putem să zicem că suntem în 1969, nu în 1979. Avem nevoie de un Fed dur, dar nu de un colaps economic în stilul celui din 1982. Avem nevoie de o recesiune modestă pentru a pune inflaţia sub control", a conchis Harris.

Ce este "efectul de bullwhip"

"Efectul de bullwhip" este fenomenul care se produce în lanţul de aprovizionare atunci când consumatorul îşi schimbă comportamentul. Comportamentul se poate schimba în sensul micşorării sau măririi necesităţilor sale de consum.

Într-un scenariu de creştere a cererii de consum se doreşte reducerea timpilor de aşteptare către zero. De asemenea, se doreşte mărirea disponibilităţii produselor atunci când clienţii au nevoie de produs. Totodată, trebuie menţionat că majoritatea sistemelor de livrare sunt un melanj între strategiile "push" şi "pull".

Analizând un lanţ de aprovizionare, până la un anumit punct strategia este "push", iar apoi strategia devine "pull".  

Un exemplu este lanţul de aprovizionare dintre producător şi clientul final, având în acest lanţ de aprovizionare următoarele elemente, plecând de la consumatorul final:

consumator final - retailer - distribuitor - producător.

O modificare a necesităţilor de consum ale consumatorului final - de exemplu creşterea vânzărilor de cutii de cereale de la 30 pe zi la 90 - face ca retailerul să-şi mărească comenzile şi deci stocurile. Asta pentru a avea produsul disponibil pe raft în condiţiile în care creşte cererea. Astfel, retailerul ajunge să comande 150 de cutii de cereale pe zi - stoc în exces de 60 de cutii de cereale/zi, disponibil pentru cazul în care cererea creşte şi mai mult pe perioada viitoare.

Distribuitorul vede cererea mai mare de produse din partea retailerului şi interpretează cererea mai mare, natural, ca o creştere a nevoii consumatorului. În cazul acesta, pentru a putea face faţă cererii mai mari din partea retailerului, îşi măreste comenzile de la producător - la un ritm de 250 de cutii de cereale - şi implicit stocurile.

Astfel, producătorul îşi majorează producţia la 350 de cutii de cereale pe zi, adică 260 de cutii/zi în plus, cu riscul ca cererea să se disipeze în orice moment.

Problema care este evidentă este aceea că propagarea în sistem a măririi cererii se face exponenţial. De aceea acest efect se numeste "efectul de bici", deoarece pe masură ce te îndepărtezi de capătul care a produs perturbaţia efectul se amplifică. Cu cât lanţul de aprovizionare este mai mare cu atât efectele sunt mai ample şi mai greu de ţinut sub control. În producţie acest efect este denumit drept "efectul Kaban".

În orice caz, din cauza creşterii subite a ofertei de cutii de cereale, companiile de pe lanţul de aprovizionare vor fi nevoie să reducă preţurile. Asta duce la comprimarea comenzilor pentru noi cutii de cereale, iar odată ce stocul de cutii de cereale se va termina companiile vor fi nevoite din nou să crească comenzile.

În această situaţie, preţurile urcă din nou, iar retailerii încep din nou să comande mai multe cutii de cereale, revenind la primul pas din "efectul de bici".

De notat că retaileri americani Walmart şi Home Depot au raportat pentru primul trimestru din 2022 stocuri în creştere cu 33%, respectiv 32%, în timp ce ratele anuale de creştere a vânzărilor pentru acestea două companii au fost de circa 2-4%, ceea ce înseamnă că stocurile retailerilor cresc de 10 ori mai rapid decât vânzările.

În contextul Fed şi al politicii sale monetare, "efectul de bici" şi dezinflaţia pe care acest efect îl cauzează ar putea face ca banca centrală americană să renunţe la majorările de dobândă şi la QT şi să opereze tăieri de dobândă, crezând că a învins inflaţia, care ulterior va reveni pe tendinţă ascendentă (vezi grafic Marea Inflaţie din SUA din anii 1970) şi va provoca Fed să majoreze din nou dobânzile şi să facă QT.

Graficul Marii Inflaţii din anii 1970 arată în mod clar cum inflaţia se tempera şi accelera într-o manieră ciclică, care demonstrează efectul de bici şi impactul său, ancorat în natura umană. În anii 1970, efectul de bici a fost din ce în ce mai mare, inflaţia fiind mereu pozitivă în ritm an/an.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Explicații utile. Mulțumim!

    1. Eu știu de la un boschetar ca iudeii și masonii au interese comune însă - fiecare trage spuza pe partea lui din plăcintă. Trebuie sa dea cu capul în zid rău de tot ca sa cada de acord și sa facă o treaba botezata.

    Adevarul e ca ma amuzam copios anul trecut pe vremea asta cand ii auzeam pe Powell si Lagarde vorbeau despre "inflatia tranzitorie". Fie nu se pricep, fie sunt manipulatori de rea-credinta. Ultima varianta este cea mai probabila.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb