Consiliul de administraţie al SIF Muntenia (SIF4) a modificat convocatorul adunării generale a acţionarilor din 22-23 aprilie, la solicitarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), în sensul reducerii duratei contractului (propus) de administrare încheiat între societatea de investiţii financiare şi administratorul SAI Muntenia Invest la patru ani, potrivit unui raport al emitentului transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
În varianta iniţială a convocatorului, transmisă BVB în 14 martie, SIF Muntenia propunea un contract pe o durată de 25 de ani, însă ASF a intervenit în data de 21 martie şi a solicitat modificarea acestui termen astfel încât să fie respectate prevederile legale în vigoare. Astfel, durata contractului de administrare propus acţionarilor la vot este de patru ani, "urmând a fi reînnoit în maximum şase luni de la data numirii membrilor din Consiliul reprezentanţilor acţionarilor (CRA) pentru un nou mandat", se mai arată în comunicatul SIF4.
Amintim că în adunarea din aprilie, acţionarii SIF4 vor mai vota cu privire la două propuneri de repartizare a profitului net obţinut în anul anterior. În acest sens, o opţiune are în vedere acordarea unui dividend brut de 0,019 lei/acţiune, echivalentul unui randament brut de 3% faţă de cotaţia de ieri a SIF4, de 0,634 lei, suma totală propusă a fi acordată acţionarilor, de 15,33 milioane de lei, reprezentând 67,25% din profitul anului trecut, de aproape 22,8 milioane de lei.
"Propunerea societăţii de administrare permite atât asigurarea pentru investitori a unui randament competitiv al dividendului primit de către investitorii în acţiuni SIF Muntenia, cât şi asigurarea de resurse pentru continuarea creşterii sustenabile a SIF Muntenia", se arată în raportul SAI Muntenia Invest.
Cealaltă variantă presupune repartizarea întregului profit din 2018 către "alte rezerve, reprezentând surse proprii de dezvoltare ale societăţii" şi demararea unui program de răscumpărarea a cel mult 37,036 milioane de acţiuni SIF4, reprezentând 4,59% din totatul acţiunilor emise de societatea de investiţii financiare.
"Scopul propunerii este de a creşte valoarea acţiunilor şi de a reduce discount-ul la care se tranzacţionează acţiunile SIF Muntenia la BVB", explică SAI Muntenia Invest.
Preţul minim la care ar trebui să se achiziţioneze acţiunile este de 0,1 lei/titlu, iar cel maxim de 1,56 lei/titlu (Valoarea Unitară a Activului Net de la finalul anului 2018), programul urmând să se deruleze pe o perioadă de cel mult 18 luni de la data publicării hotărârii acţionarilor în Monitorul Oficial.
În prezent, titlurile SIF Muntenia se tranzacţionează la un dis-count de 66,74% faţă de Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) de la data de 31 ianuarie 2019, cel mai mare dintre toate componentele din BET FI.
Valoarea de piaţă a SIF4 la BVB este de circa 511 milioane de lei.