LA UN AN DE LA PRIMUL CAZ Buzăul - din nou pe trend ascendent cu numărul de infectări COVID 19

Ana Felea
Miscellanea / 10 martie 2021

Buzăul - din nou pe trend ascendent cu numărul de infectări COVID 19

9 martie 2020 era ziua în care primul buzoian primea confirmarea cu virusul SARS-CoV-2. De atunci, în ultimele 12 luni, numărul infectărilor a ajuns la 9798 de persoane. Virusul nemilos nu a iertat pe nimeni, iar printre bolnavi s-au numărat bebeluşi, tineri, bătrâni, persoane fără nicio afecţiune şi bolnavii cronici. Din lupta cu inamicul nemăvăzut şi necunoscut, majoritatea buzoienilor au ieşit învingători, 9189 fiind numărul bolnavilor COVID vindecaţi, în timp ce 270, din păcate, au fost învinşi.

Ultimul an a fost o luptă continuă şi pentru cadrele medicale, de multe ori, şi ei victime ale inamicului nevăzut. Sute de medici şi asistente, cei mai mulţi din cel mai mare spital al judeţului dar şi din unitatea suport COVID precum şi din clinicile private sau cabinetele particulare, au fost diagnosticaţi cu noul coronavirus. Majoritatea au trecut cu bine prin boală, iar la scurt timp s-au întors "pe câmpul de luptă". Au îmbrăcat costumele "de cosmonaut" şi au căutat resursele necesare pentru a îngriji pacienţii care au în venit în valuri.

"Sincer, mă trec fiorii când mă gândesc la începutul pandemiei. După cum ştiţi, vuia presa din alte ţări despre efectele pandemiei, eram toţi îngroziţi. Aşa cum e şi normal în momentul în care nu ştii cu ce te lupţi, ce va veni şi ce va urma. Da, îmi amintesc de acel prim caz. Sunt mândru să spun că am avut printre primele containere. Nici nu aveam atunci corturi. Am făcut comandă de primul container, iar doamna respectivă a stat în container. Primul caz a fost ţinut la noi şi după aceea a fost transferat la Bucureşti. A urmat al doilea caz, cel din cartierul Poştă şi de acolo, în lanţ, s-a răspândit apoi în tot judeţul Buzău", a declarat managerul Spitalului Judeţean Buzau, Claudiu Damian la Focus News.

La Buzău, pandemia a început pe 9 martie cu o femeie de 73 de ani, întoarsă, la acel moment, din Italia, iar timp de aproape două luni răspândirea virusului a putut fi ţinută sub control. Pe 1 mai, confirmările au explodat, iar un cartier din municipiul Buzău a fost carantinat. În doar câteva zile judeţul Buzăul atingea o sută de cazuri şi în mai era înregistrat şi primul deces provocat de infecţia cu SARS-CoV-2.

Pe timpul verii, răspândirea cu noul coronavirus a fost încetinită pentru ca în lunile de toamnă să fie înregistrat un vârf al pandemiei la Buzău. Peste 2000 de infectări într-o lună, adică aproape cât numărul total înregistrat în primele luni de la izbucnirea infectărilor. Avalanşa de pacienţi aglomera spitalele, iar medicii şi asistentele erau nevoiţi să lucreze la foc continuu, fără concedii şi uneori erau nevoiţi să rămână chiar şi după gărzi. Au fost nevoiţi să se adapteze noilor condiţii de muncă, dar mai ales să înveţe să nu mai facă nicio abatere de la regurile de protecţie împotriva noului coronavirus. O grea încercare a fost şi aceea de a învăţa să treacă peste teama pe care au simţit-o , la început, aproape cu fiecare pacient , suspect sau confirmat, care se prezenta la camera de gardă.

"Părerea mea e că fiecare a învăţat din această pandemie şi din acest an care a trecut. Cadrele medicale nu s-au mai îmbolnăvit în ultima vreme, nu au mai fost multe focare. Asta înseamnă că au conştientizat, că au învăţat cum să se lupte cu acest virus necruţător. Atât cadrelor medicale, cât şi oamenilor nu le-a mai fost atât de teamă ca la început când, efectiv, erau paralizaţi. Cei din sistemul sanitar erau speriaţi. Foarte mulţi din alte spitale au ajuns să îşi dea demisia din teama de necunoscut şi din teama de a nu se îmbolnăvi. Acum, altfel privesc cadrele sanitare această boală. Sunt mult mai optimiste. Au văzut că dacă ţin măsurile de precauţie şi echipamentul pentru fiecare zonă se pot feri de acest virus, plus că o parte din ei au făcut vaccinul", a mai spus Damian la Focus News.

Astăzi, la un an de pandemie, judeţul Buzău este verde dar cu cinci localităţi în scenariul galben. Totuşi rata de infectare, care se menţine la cel mai scăzut nivel din ţară, este în creştere. Specialiştii spun că "războiul " nu s-a încheiat. Că după scurta perioadă de "respiro" pe care au avut-o în ultimele săptămâni s-a încheiat. Numărul pacienţilor a început din nou să crească, iar asta îi determină pe epidemiologii şi medicii din Buzău că este vorba despre valul trei al pandemiei.

O primă afirmaţie vine de la epidemiolog Carmen Scântei care este de părere că nivelul scăzut al ratei de infectare nu este cel real, şi că, de fapt, numărul bolnavilor ar fi mult mai mare.

"E greu să vă explic aşa ceva, cum s-a ajuns la treaba asta, nu ştiu.Să zicem că suntem noi mai conştiincioşi, parcă nu îmi vine a crede. Probabil ne-am mişcat mai puţin în teritoriu. Am ieşit mai puţin în alte zone cu incidenţă crescută, dar eu rămân la părerea că nu ar fi aceasta chiar rata corectă pentru că sunt multe persoane care se autodiagnostichează şi rămân permanent surse necunoscute pentru noi şi deci, nu le putem contabiliza având în vedere posibilitatea de a-şi achiziţiona acele teste rapide", a declarat pentru sansanews.ro Carmen Scântei, medic epidemiolog DSP Buzău.

Pe de altă parte, specialiştii recunosc că numărul testărilor a scăzut în ultima perioadă. De exemplu, dacă în vârful pandemiei se făceau chiar şi 400 de teste pe zi, acum dacă se fac câteva zeci. O explicaţie ar fi şi faptul că multe persoane recurg la testarea rapidă cu teste cumpărate din farmacii, iar dacă rezultatul este unul pozitiv aceştia rămân în domiciliu şi nu mai anunţă medicul de familie sau DSP-ul.

"Sigur sunt testări mai puţine pentru că şi în colectivităţile şcolare, deşi am mai auzit şi eu în media că personalul de la şcoli nu este instruit să recolteze, nu prea sunt de acord pentru că noi am instruit prin toate căile, atât vizuale, cât şi fizice şi nu acesta ar fi motivul. Motivul ar fi acela că este nevoie de acord parental pe care nu întotdeauna îl ai şi, după care, dacă elevii intră în online nu te mai întâlneşti cu ei ca să îi testezi. E vorba de şcoli, care nu au asistenţă medicală, şi cele mai multe nu au decât au şi este vorba de personalul didactic, care, la fel, a trecut de etapa de vaccinare şi care ar trebui să nu mai constituie o problemă pentru noi şi nu se mai testează cu aceeaşi frecvenţă", a spus Carmen Scântei.

O a doua afirmaţie, în acelaşi context, despre intrarea în valul trei al pandemiei, vine de la Claudiu Damian, managerul Spitalului Judeţean Buzău, care a spus la Focus TV că deja unitatea medicală se aglomerează din nou.

"În februarie, capacitatea paturilor era ocupată în proporţie de 25 % pe secţiile Pneumologie şi Infecţioase iar la ATI erau câteva paturi libere. De două săptămâni, capacitatea la cele două secţii este ocupată undeva la 60-70%, iar la ATI toate cele 12 paturi sunt ocupate. Pacienţii se testează acasă şi ajung la spital cu simptomatologie severă, vin cu saturaţii scăzute şi au nevoie de oxigen. E îngrijorător pentru că în toată ţara se ocupă uşor, uşor toate paturile ATI.". a spus şeful SJU Buzau Claudiu Damian.

Domnia sa trage şi un semnal de alarmă şi spune că numărul pacienţilor din rândul tinerilor a crescut.

"Înregistrăm o creştere a numărului de pacienţi care vin în ultimele ore. Mulţi se diagnostichează acasă cu teste rapide, nu anunţă pe nimeni, cred că dacă iau medicamentele indicate pe internet, se fac bine. Poate unii, da, dar 5- 6 % nu, şi ajung la spital. Sunt din ce în ce mai mulţi tineri, copii, diagnosticati cu COVID- 19. Dacă înainte ştiam că bătrânii şi pacienţii cu alte probleme de sănătate sunt afectaţi, acum boala se pare că a suferit mutaţii şi sunt foarte mulţi tineri afectaţi, poate şi pentru că nu respectă regulile, mulţi nu cred nici acum în virus şi nici în vaccin",a declarat managerul Claudiu Damian.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb