Cele mai mari economii ale lumii trebuie să facă mai mult pentru accelerarea creşterii economice, a reformelor structurale şi a investiţiilor, a cerut vineri directorul general al FMI, Christine Lagarde, avertizând că economia mondială riscă să fie blocată într-o stagnare post-criză.
"Fără acţiune am putea vedea că marile puteri ale lumii rămân blocate într-o creştere economică sub potenţial şi un număr insuficient de locuri de muncă create", a scris Lagarde într-o postare pe blog, relatează Financial Times.
Şefa FMI a făcut apelul înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Finanţe ai statelor din G20, care începe astăzi la Istanbul.
În centrul discuţiilor se vor afla creşterea lentă a economiei mondiale şi riscul reapariţiei crizei în zona euro, din cauza insistenţei guvernului Greciei de reducere a datoriei publice a ţării.
Liderii din G20 s-au angajat în luna noiembrie să se concentreze pe o strategie de stimulare a creşterii economice despre care Lagarde afirma că poate contribui cu 2.000 de miliarde de dolari la economia mondială, dacă ar fi aplicată.
Între timp, FMI a redus estimarea privind creşterea economiei globale în 2015 la 3,5%, avertizând că riscurile de încetinire a acestui avans se menţin.
Lagarde a reiterat totodată pericolul "politicilor monetare asincronice" la nivel mondial, cu Rezerva Federală (Fed) americană care îşi normalizează politica dobânzilor, după măsurile excepţionale de stimulare aplicate după criza din 2008, în timp ce alte bănci centrale, precum Banca Centrală Europeană, relaxează politicile.
"Chiar dacă aceste procese sunt bine administrate, ar putea avea ca efect volatilitatea pieţelor financiare, investitorii reanalizând percepţia riscurilor", a scris Lagarde, citată de Mediafax.
Un alt risc menţionat de şefa FMI este aprecierea dolarului, determinată de aşteptările că FED va începe în acest an să crească dobânzile.
Lagarde a avertizat totodată că zona euro şi Japonia riscă să rămână blocate "într-o zonă crepusculară de creştere economică şi inflaţie scăzute, pentru o lungă perioadă de timp", ceea ce creşte pericolul recesiunii şi al deflaţiei.