LAURA RĂDUŢ, ANPC: "Băncile trebuie să vândă încredere, nu profit"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 martie 2016

"Băncile trebuie să vândă încredere, nu profit"

Adriana Ahciarliu, ALB: "Publicitatea trebuie să atragă consumatori, nu să informeze"

Răduţ: "Reclamele trebuie să conţină informaţii esenţiale, iar băncile trebuie să-i asculte pe clienţi, nu doar să-i audă"

Băncile trebuie să vândă încredere, nu profit, este de părere Laura Răduţ, şef serviciu Armonizare Europeană în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC).

Domnia sa a avut, ieri, în cadrul unui eveniment dedicat consumatorului, un discurs dur la adresa instituţiilor de credit, apreciind că este important ca băncile să-i asculte pe consumatori, nu numai să-i audă - "să-i asculte fără să-i combată şi să-i îndepărteze".

"Vindeţi încredere, nu profit!", s-a adresat doamna Răduţ băncilor, adăugând: "Când faceţi o reclamă, nu vă gândiţi să atrageţi consumatorul, în ideea că «vede el după aceea ce are de făcut», ci explicaţi-i de la început foarte corect despre ce este vorba!

Dacă vindem un produs de genul «credit cu dobândă zero», dar ulterior vedem că dobânda zero se aplică doar la anumite magazine partenere, iar la bancomat aceasta este foarte mare, amândoi partenerii vor avea probleme - consumatorii vor observa că au costuri mai mari decât cele prezentate, iar băncile se vor afla în situaţia ca ratele să nu mai fie plătite".

În replică, Adriana Ahciarliu, secretarul general al Asociaţiei Societăţilor Financiare din România (ALB), a avut o replică cel puţin bizară, mai ales în contextul în care evenimentul organizat de Diplomat Consult, companie pe care o administrează, a avut ca titlu "Ziua consumatorului de servicii financiare din România". Domnia sa a precizat: "Publicitatea este o artă, nu este o informare! Ea trebuie să atragă consumatorii, nu să îi informeze. Scopul reclamelor este doar de a atrage".

Laura Răduţ a reiterat că, din contră, reclamele trebuie să conţină informaţii esenţiale, arta regăsindu-se în modul de prezentare a acestora.

Domnia sa consideră că ar trebui evitate soluţiile standard şi modalităţile distructive de a rezolva conflictele dintre instituţiile financiare şi consumatori.

"Când problemele nu sunt rezolvate în cadrul discuţiilor dintre cele două părţi, se ajunge la măsuri legislative. De cele mai multe ori, conflictul poate genera progres şi poate impune o atitudine proactivă pentru rezolvarea problemelor. Sper să ne aflăm în acest punct. Întotdeauna am fost de părere că ceea ce semănăm, asta culegem".

Potrivit reprezentantului ANPC, dezvoltarea foarte rapidă a produselor bancare, modul de informare a consumatorului şi o lipsă de concordanţă între prezentarea acestor produselor şi caracteristicile lui reale, precum şi nivelul creditelor neperformante au condus la conflictul care există între consumatori şi instituţiile financiare, încă din 2008 fiind înregistrate foarte multe reclamaţii împotriva băncilor.

Dacă Directiva ce reglementează contractele de credit nu intră în vigoare până în 21 martie, atunci vom avea infringement, spune Laura Răduţ, de la ANPC

În ultima vreme, au fost făcute demersuri semnificative pentru îndreptarea relaţiei dintre instituţiile financiare şi client, a spus Bogdan Pandelică, preşedintele ANPC, menţionând că, în perioada care urmează, aceste elemente pot fi îmbunătăţite.

Una dintre măsurile care ar urma să vină în sprijinul clienţilor este Directiva 17/2014, privind contractele de credit, care ar trebui să intre în vigoare până la data de 21 martie, adică peste 11 zile.

Doar că proiectul legislativ care ar urma să transpună Directiva Europeană se află în stadiu incipient.

Bogdan Pandelică a explicat: "Există un draft, au fost o serie de dezbateri şi vor mai fi o serie săptămâna viitoare, inclusiv cu patronatele bancare şi cu asociaţiile de consumatori. Eu sper să le încheiem. După ce va fi pusă pe site-uri o perioadă, pentru transparenţă decizională, va intra în procedura de avizare ministerială".

Domnia sa a spus că nu poate estima dacă toate avizele vor fi luate în următoarele 11 zile.

Dacă legea nu va intra în vigoare în 21 martie, UE va deschide procedura de infringement împotriva ţării noastre, după cum a explicat Laura Rădut.

Pe lângă prevederi ce presupun, printre altele, o mai mare transparenţă a băncilor şi o informare mai bună a consumatorilor de servicii financiare, noua lege va reglementa şi domeniul recuperatorilor. "Oamenii nu vor mai fi sunaţi după anumite ore, în timpul orelor de serviciu etc. Nu vor mai fi hărţuiţi şi deranjaţi. Recuperatorii nu vor mai putea folosi aceeaşi metodă ca până acum pentru recuperarea creanţelor", a subliniat şeful ANPC.

Potrivit doamnei Răduţ, reglementările din domeniul recuperatorilor de creanţe sunt naţionale, nefiind prevăzute în Directiva 17.

Nici darea în plată nu apare în Directiva Europeană, sub forma care se află acum în dezbatere, atrag atenţia reprezentanţii ANPC.

Bogdan Pandelică a declarat: "În Directiva 17 nu era scris ceva legat de darea în plată. Există o iniţiativă parlamentară şi Parlamentul este suveran".

Acesta a precizat că ANPC "susţine o iniţiativă care să îmbunătăţească relaţia dintre consumatori şi instituţiile financiare, evident cu o coerenţă socială şi cu măsuri care să fie echilibrate şi echitabile, ancorate în economia reală".

Amintim că, iniţial, ANPC prevăzuse darea în plată, în proiectul legislativ care urmează să transpună directiva, propunerea fiind eliminată din forma actuală.

Laura Răduţ a explicat: "În directivă este un articol de principiu că părţile dintr-un contract de credit pot agrea ca cedarea bunului garantat să poată stinge conflictul.

Aşa cum este prevăzută în directivă, măsura poate fi aplicată şi acum, cu acordul părţilor, deşi ştim cine are ultimul cuvânt. Parlamentul are o cu totul altă abordare, în proiectul dezbătut în prezent, care este mult mai pro-consumatoristă".

Zilele trecute, avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre iniţiatorii Legii dării în plată, a subliniat că şi în forma iniţială a Codului Civil, aşa cum a fost aprobată de Senat în 2008, era prevăzută darea în plată, dar că forma finală, adoptată prin asumarea răspunderii, nu a mai conţinut această măsură.

Deputatul liberal Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru de finanţe, a declarat, citat de ProTv: "În 2009, când s-au aprobat Codurile, mă refer şi la Codul Civil, România avea credibilitatea la pământ. Noi aveam acordul cu FMI şi sigur că aveam nişte constrângeri, şi atunci a fost un compromis pentru a asigura finanţarea bugetară şi a avea o stabilitate financiară în România". Legea dării în plată urmează să intre la dezbateri în Comisia Juridică din Camera Deputaţilor

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. G. Ialmiteanu ne zice ca FMI i-a strans cu usa?

    "...a fost un compromis ..." al catelea in 26 de ani pro banca ? 

    11 zile si platim toti ca lobby-ul bancar a blocat ldp ? 

    Domnu Isarescu, domnu Iohanis e corect ? 

    Anpc cred ca e ingropata in hartii cate plangeri ptimeste de la clientii bancilor .

    Ma bucur ca se face ceva si pentru ingradirea recuperatorilor, mai au un pas si actioneaza ca in Rusia. 

    1. Romania avea credibilitatea la pamant din cauza astora precum Ialomiteanu si a altora ca el, care sunt unde sunt din cauza prostiei noastre. bine ca apare si Ialomiteanu, dupa Buda, ieri, ca sa admita ca au fost niste incompetenti in functiile lor, cedand la presiunile bancilor, FMI, etc. de fapt, ati cedat doar la presiunea propriei prostii

    Ahciarliu aata se comporta exact ca Mugur Isarescu: uita pe cine reprezinta ea si anume pe consumatori.

    Dupa cum declara, ea incearca sa-i pacaleasca pe cei carora li se adreseaza, zugravind in culori roze bancile, pe care ea le considera drept clienti! 

    1. Ahciarliu considera ca este ok sa atragi consumatorii prin publicitate mincinoasa?

    Se comenteaza inutil.

    Stim ce este o societate comerciala, o firma, care iese pe piata cu marfa. 

    Bancile sunt firme, cu marfa lor. 

    Marketingul e marketing, nu are sens sa-l " legiferam "decat daca e mincinos ca la VW. 

    Sa lasam cereea si oferta si clientii stiu s alaeaga singuri, cotatiile s eregleza singure.

    Se vede si la noi din migrarea clientilor bancari de la unele banci la altele ca piata lucreaza si orice interventie ( si aici interventie e putin spus, e lovitura de regim economic de fapt) a politicienilor e gresita. 

    1. Piata bancara nu are o concurenta adevarata, toate bancile sun la fel de ostile clientilor, deci nu are ce sa se regleze. Increderea este spulberata, practic nu avem ce alege.

      In plus, nu e ca atunci cand cumperi un frigider si poti compara clar caracterisiticle tehnice. Un contract bancar este plin de capcane si detectarea lor nu este accsiblia oricui.

      Deci da, activitatea lor trebuie controlata si reglementata la sange. 

      sa se controleze si gazele,lumina,apa, firmele de transport (ca gasesti numai o licenta pe 1 ruta), titeiul, hipermarketurile, sarea, minele, ocolul silvic,tot, peste tot unde este monopol sau oligopol. sa fie controlate si societatile de audit, firmele de recuperare, anf-ul, judecatoria, toti, control si la intrare si la iesire, sa se faca audit referitor la cum s-au facut angajarile in administratia publica, finante, apia,apdrp, sa se controleze tot.

      ce spui tu ar avea sens daca piata bancara ar fi o piata libera, dar piata bancara este de fapt un oligopol. nu se regleaza nimic in functie de cerere si oferta pentru ca oferta nu este libera, dictata de piata. vezi cum s-au comportat bancile in problema legii darii in plata cu privire la marirea comisionului si de ce a intervenit Consiliul Concurentei in schema. prin urmare, ceea ce spui tu se incadreaza la delirul unui om cu febra mare

      Si la ce firma garanateaza statul pierderile ca la banci cu PC?

    Din categia ,,profitul scuza mijloacele".Unde era ANPC cand mii de oameni reclamau clauzele abuzive din contracte?In cardasie cu bancile..........

    sa desfacem sampania, bce taie dobanda la zero, o sa fie dezmat mai ceva ca in lupul de pe wall street. hauuuuuuu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb