Lavrov, criticat de preşedintele slovac pe tema Ucrainei

Internaţional / 5 aprilie 2015

Foto: Ministerul de Externe din Rusia

Foto: Ministerul de Externe din Rusia

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, aflat în vizită în Slovacia, a fost criticat, ieri, de preşedintele acestei ţări, Andrej Kiska, pentru anexarea Crimeii şi pentru situaţia din estul separatist prorus al Ucrainei, scrie EFE, potrivit Agerpres.

Totuşi, poziţiile lui Kiska sunt diferite de cele ale premierului slovac Robert Fico, unul dintre oficialii europeni cei mai vocali împotriva sancţiunilor instituite contra Rusiei.

După întâlnirea cu Lavrov, Andrej Kiska a comentat: "Considerăm că modul în care Crimeea a fost ocupată şi anexată de Federaţia Rusă în luna martie a anului trecut constituie o acţiune de destabilizare a ordinii paşnice şi o încălcare a principiilor dreptului internaţional".

Serghei Lavrov nu a făcut declaraţii în faţa presei imediat după întâlnirea cu Kiska. Lavrov a fost invitat la Bratislava pentru manifestările ocazionate de împlinirea a 70 de ani de la eliberarea capitalei slovace de către Armata Roşie, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Vorbind despre responsabilitatea Rusiei în actualul conflict din estul separatist al Ucrainei, preşedintele Andrej Kiska a afirmat: "Ne exprimăm speranţa că în acest conflict armele vor fi înlocuite definitiv de dialog şi de respectarea acordurilor (de la Minsk - n.r.), iar soldaţii străini aflaţi în Ucraina fără permisiunea acesteia vor pleca, astfel încât Ucraina, ca stat suveran, să-şi poată controla frontierele".

Totuşi, până în prezent, Slovacia s-a numărat printre ţările europene cele mai rezervate faţă de sancţiunile instituite împotriva Rusiei. Astfel, prim-ministrul Robert Fico (care s-a întâlnit şi el, ieri, cu Serghei Lavrov) s-a declarat în repetate rânduri împotriva acestor sancţiuni, pe care le-a calificat drept "lipsite de sens şi contraproductive". În februarie, Fico a ameninţat chiar că Slovacia (care are legături economice strânse cu Rusia) şi-ar putea exercita dreptul de veto în Consiliul European, dacă s-ar decide o înăsprire a acestor măsuri, care dăunează intereselor slovace.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nepriceput. Este apolitic și un fost antreprenor care a ratat multe afaceri mai puțin una de intermedieri financiare (de achiziționare în leasing a produselor pentru populație) prin vinderea căreia a devenit milionar. Și a decis că este suficient și a devenit filantrop. Iar recent președinte apolitic.

     

    Că nu se pricepe la politică (de oricare) este evident. De aceea l-au și ales. Vorbește de "international law" dar este inginer. Vrea ca Ucraina să folosească soldați străini să recapete controlul (prin orice mijloace) dar în același timp susține că Slovacia ar trebui să recunoască independenței Kosovo (în care caz sârbii nu prea au fost de acord să fie bombardați de NATO). 

    Dle Kiska, Memorandumul din 1994 a fost încălcat prima oară de către Statele Unite care, folosind UE ca paravan, a forțat mâna, santajând Ucraina în a abandona relațiile economice cu Rusia și a intra în UE. Citiți textul memorandumului și veți deveni mai bine informat. De "talking heads" ai propagandei vestice ne-am săturat. 

    1. independența Kosovo

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb