Optimismul miop al celor care contractează credite ipotecare ar trebui ponderat de turbulenţa financiară din SUA, a declarat, ieri, la o conferinţă bancară, economistul-şef al BNR, Valentin Lazea. El a afirmat că populaţia care ia credite ignoră fluctuaţiile leului faţă de euro şi ratele variabile de dobândă şi are credinţa naivă că salariile în România vor creşte în continuare în ritmuri ameţitoare. În opinia sa, preţurile mari la locuinţe în România faţă de alte state europene, corelate cu PIB/locuitor au fost generate de oferta prea mică în raport cu cererea, de goana băncilor după cote de piaţă şi de optimismul exagerat al celor care solicită credite.
"Nu putem cere băncilor să nu lupte cu dinţii pentru cote de piaţă, dar populaţia ar fi bine să fi învăţat ceva din ceea ce s-a întâmplat în SUA", a spus Lazea, citat de Rompres. Oficialul BNR a menţionat că, în România, cu salariul mediu anual se pot cumpăra 3-4 metri pătraţi de locuinţă, în timp ce în alte state din regiune 5-6 metri pătraţi, ceea ce pe o perioadă mai lungă de timp arată discrepanţe majore.
El a dat ca exemplu şi o analiză a Băncii Centrale Europene care arăta că încă din 2005 preţurile caselor din România depăşesc preţurile din alte state europene, în termeni de PIB pe locuitor, iar din 2005 preţul locuinţelor în România a mai crescut de aproape două ori. La rândul său, economistul şef al BRD, Florin Libocor a atras atenţia asupra focalizării iraţionale în domeniul imobiliar pe Bucureşti. "Există zone cu aer mai curat, cu străzi mai relaxate, fără aglomeraţie, dar şi fără viaţa economică şi socială din Bucureşti. Doar Guvernul poate interveni, prin programe, pentru defocalizarea cererii în domeniul imobiliar şi spre alte zone", a spus reprezentantul BRD.