LE-A ACŢIONAT ÎN JUDECATĂ Primăria din Philadelphia pretinde că băncile au manipulat dobânzile obligaţiunilor

Ziarul BURSA #Internaţional / 25 februarie 2019

Primăria din Philadelphia a dat în judecată mai multe bănci importante, între care Bank of America şi Citigroup, sub acuzaţia că au conspirat pentru a umfla dobânzile unui tip de obligaţiuni folosite de primării şi alte instituţii publice, care au suportat costuri estimate la miliarde de dolari, transmite Reuters.

Între băncile date în judecată se mai află Barclays, Goldman Sachs Group, JPMorgan Chase, Royal Bank of Canada şi Wells Fargo, conform news.ro.

Băncile sunt acuzate în plângere că au manipulat în secret dobânzile pentru obligaţiunile scutite de taxe numite VRDO (variable-rate demand obligations).

Primăria Philadelphiei, care a emis obligaţiuni VRDO în valoare de peste 1,6 miliarde de dolari, sus­ţine că băncile s-au înţeles pentru a colecta comisioane de ordinul sutelor de milioane de dolari pe care nu le meritau, limitând finanţări majore pentru servicii publice cum ar fi spitale, furnizări de energie şi de apă, şcoli şi transporturi.

"Faptele ilegale pe care le-ar fi comis acuzaţii au făcut ca Primăria din Philadelphia şi alte entităţi din ţară să plătească ani de zile dobânzi peste nivelul pieţei", a declarat avocatul primăriei, Marcel Pratt.

Potrivit Primăriei Philadelphiei, comportamentul băncilor este subiectul unei investigaţii preliminare a diviziei antitrust a Departamentului de Justiţie, în timp ce Comisia pentru bursă şi valori mobiliare (SEC) a contactat patru dintre aceste bănci.

The Bond Buyer a relatat despre investigaţia Departamentului de Justiţie în luna septembrie, citând surse apropiate situaţiei.

Bank of America, Citigroup, Goldman, JPMorgan, RBC şi SEC au refuzat să comenteze.

Plângerea a fost înregistrată la Tribunalul Districtual din Manhattan.

VRDO sunt obligaţiuni pe termen lung care permit emitenţilor să se împrumute la dobânzi scăzute pentru că includ o opţiune "put".

Opţiunile "put" dau cumpărătorului dreptul, dar nu şi obligaţia, de a vinde un activ la un preţ de dinainte stabilit (preţul de exercitare), la o anumită dată sau pe o anumită perioadă. Aceste obligaţiuni le permit investitorilor să le răscumpere mai repede oferindu-le băncilor, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul celor şapte bănci date în judecată.

Băncile revând apoi obligaţiunile altor investitori şi taxează emitenţii pentru serviciile oferite.

Potrivit plângerii, băncile s-au înţeles, prin intermediul unor întâlniri personale, discuţii telefonice sau electronice, să nu se concureze una pe alta pentru serviciile de revânzare oferite între februarie 2008 şi iunie 2016, perioadă în care controlau circa 70% din serviciile de revânzare a obligaţiunilor VRDO.

Potrivit Primăriei din Philadelphia, băncile au procedat în acest mod pentru a menţine dobânzile la un nivel artificial de ridicat şi a se asigura că investitorii nu îşi vor exercita oţiunile "put", pentru a încasa comisioane "fără să facă practic nimic".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Trebuiau sa se imprumute din Romania. Aici dobanzile sunt 'prietenesti' iar guvernatorul se jura pe rosu ca bancile nu fac intelegeri intre ele pt a modifica ( creste) dobanzile .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb