Lideri europeni eurosceptici au denunţat spaţiul Schengen după ce s-a anunţat că principalul suspect în atentatul de la Berlin a traversat Franţa pentru a ajunge cu trenul în Italia, unde a fost ucis vineri de forţele de ordine, relatează Reuters.
Presupusul autor al atacului cu camion comis luni într-o piaţă de Crăciun la Berlin a fost "fără urmă de îndoială" împuşcat de poliţie lângă Milano, în nordul Italiei, a anunţat ministrul italian de Interne, conform News.ro.
"Această escapadă în două sau trei ţări cel puţin este simptomatică pentru catastrofa totală pe care o reprezintă spaţiul Schengen", declară preşedinta Frontului Naţional (FN, extremă dreapta) Marine Le Pen, citată într-un comunicat.
Le Pen a adăugat: "Mitul liberei circulaţii totale în Europa, de care se agaţă în continuare adversarii mei în aceste alegeri prezidenţiale, trebuie să fie îngropat definitiv. Pentru securitatea noastră".
Candidata în alegerile prezidenţiale franceze îşi reiterează angajamentul că, în cazul în care va fi aleasă, va "reda Franţei deplina stăpânire asupra suveranităţii sale, a frontierelor sale naţionale şi va pune capăt, astfel, acordurilor Schengen".
Alte voci sonore din partid, ca Florian Philippot şi Marion Marechal Le Pen, au distribuit poziţia lui Marine Le Pen pe Twitter, denunţând "terorismul fără frontiere al Schengen".
"Dacă bărbatul ucis la Milano este criminalul de la Berlin, s-a făcut dovada faptului că spaţiul Schengen este un risc la adresa securităţii publice", a declarat la rândul său, într-un mesaj postat pe Twitter, Nigel Farage, fostul lider al Partidului pentru Independenţa Regatului Unit (Ukip).
Spaţiul Schengen, implementat în 1985, regrupează 22 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene (Germania, Belgia, Franţa, Luxemburgul, Olanda, Austria, Suedia, Finlanda, Spania, Portugalia, Italia, Grecia, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovenia, Slovacia şi Malta) şi patru state asociate (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).
Acordul suprimă controalele la frontierele interne şi permite libera circulaţie a persoanelor între statele semnatare şi asociate.
Mai multe state europene au restabilit controale la frontiere anul trecut, pentru a face faţă afluxului de migranţi provenind din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.12.2016, 06:00)
Daca se intampla la noi intelegeam dar asa nu.
Cota de migranti o facem cadou Germaniei. Daca cumva primesc fetatenie romana a doua zi sunt plecati la Koln. Migranti au spus ca Romania nu e in Europa. Politicieni romani se bat cu caramida in piept cu realizarile in Europa. Acolo nimeni nu ii baga in seama dupa cum am vazut la Basescu.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.12.2016, 10:31)
Ce noroc pe noi ca nu suntem bagati in seama (de catre emigranti).