Legea antifumat, adoptată de Camera Deputaţilor

S.A.
Ziarul BURSA #Politică / 15 decembrie 2015

Legea antifumat, adoptată de Camera Deputaţilor

Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului a fost adoptat astăzi de plenul Camerei Deputaţilor.

Actul normativ a fost aprobat cu 164 de voturi pentru, 20 împotrivă şi 26 de abţineri, transmit surse din presă.

Proiectul prevede interzicerea completă a fumatului în toate spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii, inscripţionarea pachetelor cu produse din tutun, desfăşurarea de campanii de informare şi educare a populaţiei, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmează să le achiziţioneze, indicarea în produsele finale a conţinutului de gudron, nicotină şi monoxid de carbon.

Totodată, legea conţine unele măsuri privind utilizarea ingredientelor pentru produsele din tutun, având ca scop protejarea sănătăţii persoanelor fumătoare şi nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor şi asigurarea unui nivel adecvat al calităţii vieţii populaţiei.

Potrivit proiectului de lege, fumatul este permis numai în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii: să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise; să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă; să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale.

Fumatul este permis în celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă.

Nerespectarea prevederilor legii impune sancţiuni cuprinse între 100 şi 15.000 de lei. La prima abatere sancţiunea constă în amendă plus suspendarea activităţii unităţii respective, iar la a doua abatere - amendă şi închiderea unităţii.

La dezbateri, deputatul liberal Horia Cristian a anunţat că PNL votează acest proiect de lege. "Este momentul ca România să intre şi ea în normalitate, în rândul ţărilor europene în care s-a limitat în mod drastic fumatul în spaţiile publice", a spus el.

La rândul său, deputatul UDMR Mate Andras Levente a precizat că şi deputaţii Uniunii votează proiectul.

"Fiecare cetăţean are dreptul la sănătate şi atunci când noi lucrăm în Parlament şi cei care nu suntem fumători avem dreptul la sănătate. Spun acest lucru pentru că foarte mulţi colegi nu respectă nici măcar dreptul nostru la sănătate atunci când fumează în faţa uşii de intrare. De asemenea, atunci când mergem cu copiii la o cafenea, copilul meu sau al dumneavoastră sau al cetăţenilor este pus în pericol pentru că este obligat să inhaleze fumul de ţigară. Vă solicit să susţineţi acest proiect de lege şi grupul nostru va vota pentru", a spus Mate Andras Levente.

Şi deputatul PSD Aurelia Cristea, unul dintre iniţiatorii legii, le-a cerut deputaţilor să voteze favorabil proiectul.

"Ştiu că astăzi va fi cel mai greu pentru colegii care sunt fumători, dar ştiu că fiecare dintre dumneavoastră, în toată această perioadă, mi-aţi spus în particular, atunci când am încercat să vă conving de nevoia acestei legi, că poate aceasta este legea care îmi va da posibilitatea să mă las de fumat ştiind că nu este sănătos", a spus Aurelia Cristea.

"Sunt fumător, dar voi vota această lege. Îi anunţ pe fumători că voi înfiinţa grupul celor dependenţi de nicotină. Vă aştept", a adăugat şi deputatul PNL Traian Dobrinescu.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb