LEGEA CONFISCĂRII DEPOZITELOR NEGARANTATE Blănculescu: "Capitalul este inteligent şi va emigra către zone de siguranţă"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 iulie 2015

Blănculescu: "Capitalul este inteligent şi va emigra către zone de siguranţă"

Blănculescu: "Vor apărea măsuri substituente, pentru că bail-in-ul este o aberaţie care trebuie evitată cu orice preţ"

Dochia: "Nu văd de ce s-ar putea crea un moment de panică, întrucât vorbim de o transpunere a legislaţiei europene, nu de o măsură luată într-un moment în care băncile au probleme"

Mihai Ionescu: "Bail-in-ul este imoral şi descurajează lucrul cu băncile"

Investitorii din ţara noastră şi-ar putea retrage banii din sistemul financiar autohton ca să-i plaseze în bănci din zone mai sigure, opinează analistul economic Ionel Blănculescu, declarându-se "un adversar al bail-in-ului (n.r. procedura prin care băncile aflate în dificultate pot fi salvate din surse interne, inclusiv din depozitele negarante)".

Declaraţia domnului Blănculescu vine în contextul în care, săptămâna trecută, Guvernul a aprobat proiectul de Lege care transpune legislaţia europeană privind rezoluţia bancară, aceasta vizând, printre altele, şi aplicarea bail-in-ului.

Domnia sa consideră: "Capitalul este fricos, aşa se spune, şi fuge dacă aude că se impun măsuri de genul bail-in-ului. Eu spun despre capital că este inteligent şi că emigrează către zone de siguranţă, în situaţii ca acestea (n.r. dacă există riscul să fie supus bail-in-ului). De aceea, vor apărea măsuri substituente, pentru că bail-in-ul este o aberaţie care trebuie evitată cu orice preţ.

Dacă acum Singapore este o zonă sigură pentru mine, ca investitor, de ce să nu-mi ţin banii acolo şi să-i ţin în România?"

În opinia domnului Blănculescu, dacă Legea care prevede şi măsura bail-in-ului va fi aprobată, cu siguranţă că va fi atacată la Curtea Constituţională şi, "având în vedere că atacă dreptul la proprietate, poate va fi declarată neconstituţională".

Domnia sa a mai precizat: "Dacă proprietatea în România este garantată, este neconstituţional să confişti sume de bani care aparţin unor deponenţi, pentru că este afectat dreptul la proprietate".

După cum ne-au spus reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR), avizul Ministerului Justiţiei pentru iniţiativa legislativă care priveşte rezoluţia bancară a întârziat o vreme tocmai din cauză că unii specialişti din domeniu ar fi considerat că aceasta conţine elemente de neconstituţionalitate.

Economistul Aurelian Dochia, administrator în cadrul BRD - Groupe Societe Generale, nu crede că se va ajunge la retragerea banilor din depozite, întrucât aprobarea acestei legi nu este o măsură luată într-un moment de forţă majoră, în care băncile să aibă probleme, ci reprezintă transpunerea unei reglementări din legislaţia europeană.

"Nu văd de ce s-ar putea crea un moment de panică", opinează domnul Dochia.

Companiile multinaţionale vor avea grijă să se protejeze, este de părere Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), care ne-a declarat: "Din cele 22.000 de firme de la noi care exportă, 21.000 sunt întreprinderi mici şi mijlocii, cu un volum de export de 0,5 milioane de euro pe an, care nu apucă să-şi facă depozite, întrucât au banii într-un circuit permanent. Pericolul este, însă, la multinaţionale. Cel mai probabil că fiecare dintre acestea lucrează cu băncile din ţara de unde provine. Multinaţionalele vor avea grijă să se protejeze".

Aplicarea bail-in-ului ar fi o lovitură incorectă, opinează domnul Ionescu, subliniind: "În condiţiile în care modul prost al unor manageri de a conduce băncile ar aduce prejudicii agenţilor economici, bail-in-ul este imoral şi descurajează lucrul cu băncile. Companiile vor ajunge să deruleze tranzacţiile între ele, ca în epoca de piatră, de teamă să nu le fie luaţi banii din conturi?

În general, nu neapărat în România, există mult putregai în sistemul bancar şi ne confruntăm cu o involuţie în acest domeniu". Băncile trebuie supravegheate cu atenţie de autorităţile competente, mai spune reprezentantul ANEIR.

Potrivit reprezentanţilor BNR, rezoluţia este mecanismul prin care sunt salvate părţile bune din băncile cu probleme, considerându-se că o lichidare potrivit principiilor generale de insolvenţă ar cauza prea multe elemente colaterale.

Cadrul legal de gestiune a crizelor din sectorul financiar-bancar cuprinde prevederi care se referă la trei etape distincte, respectiv pregătirea, intervenţia timpurie şi rezoluţia bancară.

Acţionarii instituţiei supuse rezoluţiei vor fi primii care vor suporta pierderile băncii în dificultate, creditorii vor suporta pierderi ulterior acţionarilor, în conformitate cu ordinea priorităţii creanţelor acestora din cadrul procedurii de insolvenţă, iar persoanele fizice şi juridice care au contribuit la ajungerea în stare de dificultate majoră a instituţiei supuse rezoluţiei vor fi trase la răspundere potrivit legii civile sau penale.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Hai că vă explic eu (și îmi asum riscul că greșesc și eu dar aștept idei mai bune).

     

    Dle Blănculescu, de controlul constituțional s-a trecut deja ... că nu suntem în epoca de piatră. 

     

    La bailin, nu se confiscă depozitele și gata. Adică aveai 1000 de lei în depozit și acum ai 600. Restul de 400 de lei "and it's gone". Căutați secvența din serialul de animație South Park and it's gone și o să râdeți cu lacrimi. 

    La bailin, rămâi cu 600 de lei în cash și cu "400 de lei" în acțiuni la o bancă "rea" ce a fost desprinsă din banca bună având toate activele toxice în ea. Așa a trecut legea europeană de bailin de controlul drepturilor omului asupra proprietății private. Sigur că după ce se vor tranzacționa liber, acțiunile tale în valoare nominală de "400 de lei" vor avea cumpărători la 4 lei, dar asta este piața liberă. Nu te pune nimeni să le vinzi acum. Ține-le 30 de ani și poate ai noroc să obții cei 400 de lei inițiali. 

    Iată scriptul secvenței (deși secvența este deja clasică și apare prima la căutările pe Internet). Pentru dl Blănculescu, nu ăsta este bailin.

     

    South Park Season13 Episode03 

     

    Stan Marsh: Do I really have to do this,dad? 

    Dad: Stan,now more than ever you need to understand the importance of saving money. 

    Stan Marsh: But grandma said I could use this money to buy whatever I want. 

    Bank Clerk: Okay,next,please. 

    Dad: Go on,stanley. 

    Bank Clerk: How can I help you, young man? 

    Stan Marsh: I got a hundred-dollar check from my grandma and my dad said I need to put it in the bank so it can grow over the years. 

    Bank Clerk: Well that's fantastic. A really smart decision, young man. We can put that check in a money market mutual fund, then we'll re-invest the earnings into foreign currency accounts with compounding interest aaaand it's gone. 

    [Blank stares and silence as it goes from the Bank Clerk, to Stan, to the Bank Clerk, to Stan] 

    Stan Marsh: Uh... what? 

    Bank Clerk: It's gone, it's all gone. 

    Stan Marsh: What's all gone? 

    Bank Clerk: The money in your account. It didn't do too well, it's gone. 

    Stan Marsh: What do you mean? I-I have a hundred dollars! 

    Bank Clerk: Not any more, you don't. 

    [Gestures] 

    Bank Clerk: Poof! 

    Stan Marsh: Well what can I do to get back my... 

    Bank Clerk: [Interrupts] I'm sorry, sir, but this line is for bank members only. 

    Stan Marsh: I just opened an account! 

    Bank Clerk: Do you have any money invested with this bank? 

    Stan Marsh: No, you just lost it all! 

    Bank Clerk: Then please stand aside for people who actually have money with us. Next please! 

    Stan Marsh: [Getting pushed out of the way] Hey! 

    Bank Clerk: Hello Mrs. Farnickel. How are you, today? Making a deposit, are we? Greeeat. We can just put that into your retirement account and make it go to work for you aaaaand it's gone. 

    Mrs. Farnickel: Whaaat? 

    Bank Clerk: Sorry, yeah, it's gone. Please step aside for people who actually have money with the bank. Next please! 

    Stan Marsh: Dad! 

    Randy Marsh: Hey, I'm trying to teach my son the importance of savings. You already lost his money? 

    Bank Clerk: Oh, Mr. Marsh! D-d-don't worry. We can just transfer money from *your* account into a portfolio with your savings... AAAAAND IT'S GONE! This line's for people who have money with the bank, only, please step aside!

    [Randy and Stan stare dumbfounded] 

    Proștii duc bani la Loto, cei care se cred deștepti ii duc la bursa iar cei care ii duc la banca cum or fi? TOTI SUNT NISTE HOTI!!!!! Auzi!!! Cnducatorilor de banci le garanteaza depozitele, depozitarilor de rand le confisca depunerile sa salveze banca și mai vrei sa duci bani in banca sau la bursa? HOTILOR! IN caz de faliment al unei banci acei conducatori care au ajuns cu banca la faliment ar trebui omorati cu pietre in piata publica!!! CURATENIE s-ar chema! DEZINFECTIE! nu protectia depozitelor sau ale investitiilor !!!!! Uite cazuri de pierderi prin FNI, Mobinvest, Harinvest, Eurosavam, Mihaescu, Nicolaescu si Marinescu prin Depozitarul Central !!!

    1. Dar cei care "duc" la Sima? 

      Hoti da' multi...... 

      "Please step aside for people who actually have money with the bank. Next please!"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb