LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ A TRECUT DE SENAT, CU PLAFON DE 150.000 EURO Una caldă, una rece - atât pentru clienţi, cât şi pentru bănci

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 martie 2016

Una caldă, una rece - atât pentru clienţi, cât şi pentru bănci

Plafonul a fost propus de senatorul PSD Trifon Belacurencu, suspectat de ANI pentru fals în declaraţii

Mult aşteptata dezbatere de ieri, din plenul Senatului, a adus atât veşti bune, cât şi veşti rele ambelor părţi implicate (bănci şi clienţi).

Legea a fost votată în unanimitate de Senat, iar noile reglementări, dacă vor trece şi de juriştii din Camera Deputaţilor, vor fi aplicate şi contractelor de credit în derulare, dar şi împrumuturilor luate prin Programul Prima Casă, modificările exprimate de sistemul bancar în acest sens fiind respinse de senatori.

Totuşi, una dintre propunerile făcute de bănci a fost votată de senatori - un plafon de 150.000 de euro la valoarea creditului din momentul contractării lui.

Amendamentul a fost propus de senatorul PSD Trifon Belacurencu, despre care presa a scris, în 2011, că ar fi făcut fals în declaraţia de interese.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat că senatorul PSD Trifon Belacurencu ar fi încălcat legislaţia privind regimul juridic al incompatibilităţilor şi ar fi comis un fals în declaraţia de interese, a scris Mediafax, în noiembrie 2011, menţionând că, încă din decembrie 2008 parlamentarul se afla în stare de incompatibilitate, deţinând atât calitatea de senator în Parlamentul României, cât şi funcţia de administrator în cadrul SC Dobrogea Gaz SRL Tulcea.

La acea vreme, el deţinea şi funcţia de asociat în cadrul SC ALCEDO SRL Tulcea, fiind fondatorul SC Valcons SA.

Atunci, ANI a sesizat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie de Justiţie cu privire la posibila săvârşire de către senatorul Belacurencu a infracţiunii de fals în declaraţii.

Parlamentarul tulcean a contestat raportul ANI, iar după ce a pierdut primele procese, a făcut apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, conform Agerpres.

Belacurencu a obţinut, la alegerile parlamentare din decembrie 2012, cel de-al doilea mandat de senator.

Referitor la plafonul de 150.000 de euro, avocatul Gheorghe Piperea, iniţiatorul legii promovate de deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir a scris, pe pagina sa de Facebook: "Din păcate, s-a acceptat un amendament care va reduce mult sfera de adresabilitate a legii: plafon de 150.000 de euro. E o greşeală, întrucât introduce o discriminare nepermisă care îl va face atât pe cel care are o datorie de 151.000 de euro, cât şi pe cel care are o datorie de 300.000 de euro, să atace legea la Curtea Constituţională, după ce va fi declanşat un proces contra băncii. Or, eu am vrut ca legea să fie simplă şi să nu necesite acţiuni în instanţă".

Dincolo de acest aspect, votul din Senat este o mare victorie, consideră domnia sa.

Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, a precizat, ieri, după şedinţa grupului parlamentar al PSD, că legea trebuie să se adreseze cazurilor sociale: "Nu trebuie să punem în pericol stabilitatea sistemului financiar, dar nici să ne adresăm cu o protecţie socială generalizată şi celor care nu au nevoie şi celor care nu vor să mai plătească din anumite motive personale anumite credite".

Textul legislativ va mai fi supus unui ultim vot, în Comisia juridică din Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Dragu: "Nu trebuie să ştirbim încrederea din piaţă - a băncilor în clienţi şi viceversa"

Legea dării în plată trebuie să aibă în vedere cazurile sociale, a spus Anca Dragu, Ministrul Finanţelor, la "Conferinţa Romania Investor Days", de la Londra. Domnia sa apreciază că aceasta ar fi o abordare care ar crea încredere pentru bănci şi pentru clienţi în mod egal.

"Am prezentat punctul de vedere al Guvernului, am participat la comisiile din Parlament, considerăm că este necesar să fie susţinuţi aceia care au nevoie, trebuie să ne uităm la cazurile sociale", a spus Anca Dragu, adăugând: "Nu trebuie să ştirbim încrederea din piaţă - a băncilor în clienţi şi viceversa. Discuţiile nu sunt finalizate. Legea trebuie să aibă în vedere cazurile sociale. În câteva săptâmâni va fi gata proiectul final şi sperăm ca punctul de vedere al Guvernului va fi luat în considerare".

Paul Gheorghiu, şeful de cabinet al Primului Ministru, a ţinut să precizeze: "Guvernul nu este singur (n.r. în această problemă), BNR a prezentat un punct de vedere, au avut loc dezbateri şi există presiuni din partea Comisiei Europene".

Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, a intervenit: "Nu este un termen fericit să spunem «presiune» de la Comisia Europeană. Presiunea trebuie să vină de la ce este raţional. Nu trebuie să fie afectată stabilitatea financiară a ţării (n.r. prin această lege). Discuţiile nu s-au finalizat încă şi sperăm că oamenii lucizi vor izbândi".

Lucian Isar: "Societatea protejează băncile, prin BNR şi nu numai"

Rolul instituţiilor financiare bancare, asemeni celui al firmelor de asigurări, este să gestioneze riscuri, a scris, zilele trecute, pe blogul său, Lucian Isar, care a făcut parte din conducerile Bancpost şi Banca Feroviara.

Domnia sa consideră: "Băncile au ca sens al afacerii gestiunea riscului de credit. Cei care iau credite pot să nu le plătească. (...)

Asta este efectiv afacerea băncilor - să dea credite şi să gestioneze riscul de credit şi pentru această activitate societatea îi protejează prin BNR şi nu numai".

Printre altele, Lucian Isar explică: "De la bun începutul afacerii de creditare a persoanelor fizice, băncile iau în calcul faptul că un anumit număr din totalul clienţilor nu va putea să replătească în totalitate creditul. Acest rezultat prognozat de default la nivelul întregului portofoliu influenţează marja de credit pe care o percepe banca de la toţi clienţii. Nu o interesează cine anume nu plăteşte şi când anume în viaţa creditului, ci ce procent din total.

Managementul băncilor este plătit atât de bine tocmai pentru a gestiona cât mai bine riscurile specifice afacerii de banca.

În plus faţă de estimarea legată de probabilitatea ca o parte din clienţi să nu plătească creditele cu sau fără colateral/ipotecă se realizează şi o estimare privind valoarea pe care o va putea realiza banca în cazul în care va fi nevoită să vândă colateralul/garanţia.

Acesta este motivul pentru care băncile nu finanţează întreaga valoare estimată a casei. Tot din această perspectivă nu există nicio scuză pentru evaluările defectuoase şi uneori fraudulente efectuate de evaluatorii aparţinând grupurilor bancare. (...) Meseria pentru care sunt plătiţi bancherii comerciali este să gestioneze riscurile. Estimarea de pierdere pe portofoliu pentru care sunt remuneraţi toţi clienţii indiferent dacă sunt sau nu delincvenţi trebuie să se regăsească şi în rezultatele finale. Erorile de management şi în unele cazuri infracţiuni dovedite or încă nedovedite nu trebuie să se descarce pe consumatorul de produse de creditare bancare".

Nimeni nu şi-ar fi pus problema unei clarificări de tipul unei legi de tip Dare în plată, comentează domnul Isar, apreciind: "Nu am auzit de o bancă din România care să dea înapoi prima de risc percepută anual unui client când a plătit corect până la scadenţă un credit de 10-20-25 ani astfel încât să auzim argumente de simetrie în urmărirea în perpetuitate a unui client delincvent căruia iniţial i-a fost supraevaluată proprietatea, iar ulterior i-a fost vândută într-o procedură accelerată, pentru a vorbi eufemistic".

Specialiştii: "Legea dării în plată este un pas spre normalizarea pieţei imobiliare"

Legea dării în plată este un pas spre normalizarea pieţei şi spre înţelegerea evidenţelor: timpul escrocheriilor imobiliare în România a luat sfârşit, a fost concluzia conferinţei organizate ieri de Institutul de Relaţii Internaţionale şi Cooperare Economică (IRICE).

"Trebuie înţeles adevărul fundamental că piaţa imobiliară nu trebuie să fie o piaţă dedicată marilor afaceri, tunurilor şi excrocheriilor, obiectivul normal al acestei pieţe este să ofere locuinţe celor care au nevoie de ele. Or, exact aici loveşte legea dării în plată, în marii exploatatori imobiliari, în cei care vor să facă profit de la o lună la altă, în cei care speculează, şi în schimb îi va readuce în piaţă pe cei care au nevoie de o casă", au arătat specialiştii prezenţi la eveniment.

Profesorul Anton Caragea a apreciat că este normal faptul că preţurile vor scădea drastic "şi este perfect că se întâmplă aşa, deoarece preţurile nu trebuie stabilite de speculatori ci de economia reală şi aceasta cere ca preţurile să fie reduse cu încă 50%". În opinia acestuia, exact acest lucru va face Legea dării în plată: va normaliza piaţa locuinţelor".

Potrivit experţilor prezenţi la conferinţă, piaţa imobiliară scădea înainte de legea dării în plată, aceasta fiind o tendinţă normală într-o ţară săracă. Tendinţa era previzibilă încă din toamna lui 2015, când experţii imobiliari au înţeles că anii 2015 şi 2016 vor aduce în sfârşit scăderi de preţuri "sensibile şi radicale", ce permit repunerea în activitate a pieţei imobiliare, cu reduceri de 25-30%, pe diverse segmente ale pieţei imobliare.

Conform estimărilor, reducerile vor continua şi în această primăvară şi vară cu valorile obişnuite, de sezon, de 10-15%.

O altă prognoză a specialiştilor este că v accelera scăderile de preţuri şi apariţia pe piaţă a peste 120.000 de apartamente, vile şi case ce au fost deja confiscate de bănci, ca urmare a dificultăţilor financiare ale proprietarilor, în 2015.

"Dificultăţile legislative şi procesele au împiedicat încă băncile să scoată în vânzare acest uriaş patrimoniu imobiliar, ce va reduce consistent preţurile de pe piaţă", precizează sursele citate.

Aceste proprietăţi vor ajunge pe piaţă, în cadrul licitaţiilor bancare, cu preţuri între 50% şi 25% din preţul original, provocând o adevărată avalanşă a preţurilor în acest an, estimează analiştii.

"Preţurile terenurilor în Bucureşti, după ce au cunoscut deja o scădere cu 50% în 2015, vor scădea din nou cu încă 50%, la un preţ inferior celui de 50 de euro pe metru pătrat, în centrul Bucureştiului, ceea ce va permite în viitor reînceperea construcţiilor la noile preţuri reduse".

În România piaţa este blocată complet ca urmare a incapacităţii de a înţelege evoluţiile economice mondiale, cu un fond locativ îmbătrânit şi uzat, cu o populaţie săracă şi cu o economie în regres, au apreciat specialiştii, adăugând că România nu este atractivă pentru investiţii imobiliare.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu: "În orice societate riscul este împărţit. Că ne place sau nu ne place, până acum riscul nu a existat decât de partea consumatorilor serviciilor bancare. S-a modificat legea conform solicitării venite de la preşedinţie. Cererea de reexaminare a fost analizată serios de colegii noştri din Senat. Nu se mai poate vorbi de nici un fel de afectare după aceste amendamente care astăzi (n.r. ieri) trec prin Senat. (...) Ne dorim un dialog cu sistemul bancar, legea (n.r. legat de Legea dării în plată) va trece de Senat, dacă mai există lucruri care ar putea fi în divergenţă, pe procedură sau pe fond, la Cameră vor putea fi discutate din nou şi analizate".

Opinia Cititorului ( 114 )

  1. RUSINE pentru ca PSD apara interesele bancilor si nu ale oamenilor!

    Suntem calcati in picioare de acesti bancheri care practica cu acordul/sprijinul/consilierea/ bunavointa celor din BNR abuzuri peste abuzuri si un partid (PSD) ridica la fileu propunerile lor nesimtite.  

    Se pun cei din PSD in pozitia noastra a celor carora din 2007 pana azi, nici BNR-ul, nici bancile, nici ANPC-ul si nici o alta institutie publica nu ne-a sprijinit in reducerea costurilor si inlaturarea abuzurilor din contractele de adeziune/standard ale bancilor? Suntem obligati sa apelam cu zecile de mii la instanta pentru a ne cere dreptatea, dar oare cati pot si au posibiliatea sa se adreseze in instanta si sa se lupte individual cu banca? 

    Bancile trebuie sa-si asume riscuri in contractele intre parti, in acest moment TOATE riscurile sunt in carca clientlui: riscul garantei, riscul de dobanda, riscul valutar.  

    De ce ajuta PSD bancile? Daca au dat credite, SA RASPUNDA pentru cum le-au dat, ceea ce face PSD si BNR este sa le acopre rahatul si sa-i ierte gratuit de erorile si de administrarea proasta a creditarii. 

    Sa intrebat vreodata PSD ce a facut statul, BNR, ANPC concret pentru cei imprumutati la banci? Va spun eu, unul imprumutat in CHF din 2007 care am zeci de adrese cu toate institutiile din tara asta, nu s-a facut NIMIC concret!!! Bine ca in alte stat se poate! 

    Sa intrebat PSD ce s-a facut pentru banci? TOTUL!!!! Li s-au atribuit conditii privigeliate, dragul de guvernator Isarescu le-a permis orice, au facut profituri mai mari decat bancile lor mama, doamne fereste sa ajunga vre-o banca in faliment (de exemplu din cauza unui management prost) ca bancile confisca depozitele deponentilor, cand au fost banci cu probleme in trecut BNR le-a sarit financiar in ajutor, statul le face planurile prin imprumuturi, in trecut banacile in faliment au fost sprijinite din fondurile de stat/BNR si asa mai departe. Si cand vine o lege si pentru omul de rand, obosit si satul de aroganta si de beciznicia bancilor, hop sare PSD si-i sprijina pe bancherii reprezentati de avocatul/dulau BNR. 

    Prin interventia de azi in sprijinul bancilor PSD a dat dovada ca este precum BNR, un promotor de genocid financiar si de ruina in randul cetatenilor!  

    PS: iar BNR-ul trebuie RESTRUCTURAT de urgenta, este o institutie care s-a transforat intr-o institutie aparatoare din oficiu a abuzurilor din banci, ea trebuie de urgenta sa preia atributii de protectie financiara a consumatorului, pentru ca noi cetatenii, nespecialisti in domeniul financiar, sa beneficiem de serviciile si protectia celor din domeniu, deoarece acum toata acesta expertiza este directionata doar in sprijinul bancilor straine.

    1. 00:22 ai intarizat cu 21 de minute postac chf

      E un dement care nu are viață personala.

      Psd a pus botul la banii bancilor.

      Alta explicație nu exista. 

      Sper ca DNA sa facă curățenie.

      E inadmisibil sa vinzi oamenii. 

      La care te referi doar la cel de la 1., dar nu si la cel de la 1.1. ?

      Ai inceput tura? Te a pus sektarul la munca de dimineata. Trage tare pomanagiu nenorocit ca sa meriti salariul din bani furati

      150000 euro e super OK. 90% din populatia Romaniei nu castiga suma asta intr-o viata. Nu trebuie sa-i plangem pe cei care si-au permis un credit de peste 150000 euro in Romania.

      Corect! Au avut venituri ca sa se incadreze la suma asta, au bani sa si sa plateasca. In loc sa ne preocupam de potentatii cu credite mari mai bine ne face griji pentru cei de buna credinta care se vad in imposibilitatea de a-si achizitiona un camin? Ce facem cu acestia? Sunt tot cetateni platitori de impozite !

      auzi pretentii pe capul tau...Drepturi? Da ce esti vreun cetatean European s si Te Ai uitat prea mult la reclame. Tu ce crezi ca domnu Comandant s-a luat de beutura. Vorbesti seara cu presedintele Moldovei Sa faci unite , e toate aranjate si cand colo Chischinau era deja capitals Romaniei din 2012. Tu Te zbati si faci si dregi si pretinul tau al Mai bun Sa ti faca o asemenea farsa. Sunt complet bulversat si acu trebuie sa merg la psihiatru ca am mustrari de cunostiinta de a nu FI recunoscut cat bine a vrut Sa NE faca NEA Treichl. ..

      In afara de niste acuzatii imbecile si nefondate la dresa PSD mai ai ceva de spus?. Cu ce te afecteaza pe tine pragul de 150.000 EURO? . Ai gasit la prima ora ocazia de a-ti arunca dejectiile in public si nu vrei sa o ratezi? Ce ti-a facut PSD-ul, ca legea a votat-o !

      Ieftin, ieftin dar si prost.....

      La voi sunt scumpi si prosti, deci ai vostri ies mai in pierdere.

      La noi cine ar trebui sa inceapa demersurile ?

    Sektarul le plange acum de mila grangurilor cu credite mari. atat de rau a ajuns sambatarul isi da arama pe fata ca ultimul prost crede ca daca ii publica nr de telefon lui belacurencu asta pe internet si isi pune oile sa il injure le rezolva problemele lui voevozeanu si hadareanu.am pus si eu mana pe telefon si amtrimis lui belacurencu numele astora si ce scrie fiecare sa stie omul clar impotriva cui sa deschida procese pentru santaj si amenintare. s a cam ars pokaitul la faza asta iar voi de la bursa in loc sa ii faceti jocul unui animal sektar mai bine ati scrie cati oameni de buna credinta vor avea de suferit din cauza astora. de sambatar si ai lui ma ocup eu pana ii vad cum dau socoteala.cu animalele asa te porti ca nu inteleg de vorba buna doar impunse cu vatraiul.

    1. Mda, asta cu datul numarului de telefon e purtare tipica de clan interlop. Numai aia suna sa ameninte la orice ore. Hai ca evolueaza baietii, de la simpli escroci ajung si santajisti. La mai mare baieti !

    Conferentiar universitar doctor in economie Cristian Paun spune clar: Cei mai afectati de legea darii in plata sunt tinerii si dezvoltarea pe viitor a familiei tinere! Clar si la obiect, acum daca nici asta cu un teanc de diplome, doctorate, premii de la universitati straine, nu stie ce vorbeste...

    1. tu astepti sa aiba respect de ce diplome au unii de la un borfas cu 8 clase fost instalator ca zamfir sau de la un sektant care nu are decat seminarul de popi sambatari?

      Cred ca multi dintre cei care erau tineri in 2007-2008 ar fi vrut sa fie "afectati" astfel incat sa nu ia acele credite care i-au adus in starea de disperare de acum.

      Eu zic ca tinerii din 2007 trebuiau sa deschida mai bine ochii atunci si sa nu se fi lacomit nu sa incerce sa se razbune pe cei de acum.

      cand Te oi naste la Viena, atunci Sa Ai pretentii de afectare. Esti mioritic , atunci lupta Frage, nu mieuna...

      Ai auzit. Lupta, lupta cu ei, ce stai?

      Nu pot sa nu remarc un lucru: toti cei anti-lege sunt doxa de carte si blindati cu diplome, cei pro-lege sunt 90% semi-analfabeti...de ce oare?  

      bancile si BNR acum nu mai pot de dragul tinerilor... ce vor ei de fapt sunt o alta vaca de muls pt ca pe generatia de acum 10-20 de ani au facut-o....

      vor acum alta generatie.. de tineri "frumosi si puternici" care sa se imprumute la dobanzi minime, sa isi faca soldul de credite... pt ca vor sa faca bani si nimic altceva....trist este ca nu invatam nimic din istorie de la cei patiti de aceea suntem condamnati sa o repetam :( 

      E unu' pe aici care știe pluralul de la nivel. Doxă de carte nu înseamnă să repeți statisticile propagandei sistemului neofeudalist.

      ...papagali doxați... :))))))))) 

      Care propaganda Make Doane? Parerea unui profesor universitar, doctor in economie ti se pare propaganda? In cine oare sa aiba lumea mai multa incredere, intr-un om care preda la facultate cu zeci de mii de ani de scoala de profil in spate sau in ai vostri care isi schimba vorba in fiecare zi? De ce nu sunteti voi cinstiti sa spuneti:'da ba, ii nenorocim pe altii, dar ne doare in c*r ca noi ne rezolvam problemele?"

      Este cumva in Unpr ?

      atunci hai sa il ascultam numai pe borfasul ala nenorocit si pe slugoiul lui sektant.numai astia doi spun in mintea ta adevarul

      Baiatule, ti-am mai zis : potolestete cu astfel de afirmatii ca pierzi din prima secunda.Vezi : prostul cvcsare are scoala , poate te incadrezi...perfect cred.

    Ați reușit să luați orice șansă oamenilor de a scăpa de sclavie.Felicitari

    Legea poate sa duca in jos Romania pentru interesele catorva fara socoteala, care vor sa le plateasca altii datoriile si speculatiile.

    De ce sa plateasca 18 milioane pentru 50.000 de imprumutati fara socoteaza?

    Merita riscul si de ce ? 

    1. trebuie sa plateasca pentru ca asa vor un borfas si un pocait de neam sambatar.

      Mai prof.piparoase, intrigant si zdreanta de caracter, mai schimba naibii tonul, ca ne-am saturat de mesajele tale... asta daca esti in stare de altceva. Este clar ca esti platit de bancistii sa versi veninuri. Mai canta naibii si la alte mese, alte mesaje, daca esti in stare

      Vasile, lasa dracu economia si numaratul romanilor, fugi ca au intrat oile in porumb. Vezi ca cei care sunt platitori de taxe si impozite sunt vreo' 4 milioane, din care cei cu credite(ei si familia lor) sunt peste 1 milion. Asa cum am spus, greu sa te concentrezi la cifre cand fug oile.....

      Voi aveti acelasi mesaj santajist si golanesc de peste 2 ani, acum ii cereti astuia sa isi schimbe mesajul? :))))) Intre timp voi cu mesajul vostru ati reusit sa manipulati multi creduli care va vireaza lunar bani, ca eroii tre' platiti, nu-i asa Cristi, Alinush si Betty? ;)

      Am platit toti ?

    Plafonul e ok si super-decent.Intrebarea e daca vor mai creste avansurile dupa aceasta modificare?

    1. Pai nu, zi si tu, cine isi risca banii aiurea ?

      Normal, ca oricine da bani cu imprumut, deci risca din start, isi face niste socoteli sa iasa in mare acoperit din toata operatiunea asta. 

      Parerea mea este ca prin lege, riscul creste si se schimba conditiile jocului, in sensul ca te poti trezi cu gajul, si la Prima Casa, in o situatie economica proasta, ca o sa vina si din astea, exista riscul ca Statul sa nu poatea plati aia 50%. 

      Deci, eu ma astept, sa cresca oricum avansurile si garantiile, fiindca astia la banci sunt pe banii actionarilor, nu sunt de stat, si mai au si grija depunatorilor. 

      Asta este parerea mea, si te rog sa nu te superi daca ies din ce eventual vedeai tu ulterio, dupa lege. 

      Nu sunt angajt la nimic legat de nicio banca, te asigur, mai joc pe bursa si eu.

      Sanatate. 

      Nu e nimeni angajat de nicio banca prietene. Angajati sunt ei la trei asociatii GCCC/AURSF/Parakletos, grupari de tip capusa care pacalesc oameni aflati in situatii grele si ii conving sa le vireze 2% din impozit. Am mai dat odata cu DOVEZI clare cine sunt astia si cat le poate pielea. Ei ziceau de unii cu conturi de FB din 2008 ca sunt postaci ai bancilor cu conturi vechi de 5 luni, pentru ca aia nu erau de acord cu Zamfir. Ca sa vezi pana la ce nivel merge minciuna astora.

      Degeaba cresc avansurile si ei vor Prima Casa.

      Sau ma insel ?

    Cata revolta domne, cat suparare... pentru un plafon de 150.000 (O SUTA CINCI ZECI DE MII) de Euro... inseamna ca oamenii care se vaita chiar si-au tras mega-vile de lux de banii astia... sau sunt dezvoltatori imobiliari pe persoana fizica si au ramas cu blocuri construite pe jumatate... oameni buni, cat trebuia sa fie plafonul, 5 meleoane? Este mai mult decat rezonabil plafonul, probabil majoritatea creditelor cu belele sunt sub aceasta suma, nu peste. Asta e un amendament bun, pacat ca n-au fost implementate si celelalte de capetele de creta din parlament...

    Se pare ca ziarul Bursa a devenit unul de propaganda impotriva bancilor daca aminteste doar de declaratiile mincinoase ale unui parlamentar care a incercat sa echilibreze putin efectele acestei legi stupide, dar nu aminteste si de minciunile celorlalti parlamentari care au votat aceasta lege.

    Este o iluzie ca pretul imobilelor se va reduce, sau doar o propaganda populista, din moment ce in Cluj-Napoca in ultimul an, conform uniunii notarilor mai mult de 80% dintre imobile s-au vandut cu bani gheata, fara niciun fel de imprumut. Probabil ca la fel se va intampla si de acum inainte. 

    1. Nu pare, ci este sigur ca un numar de cititori, printre care te numeri, sint deranjati de corectitudinea ziarului BURSA, incercind mereu sa-l minjeasca.

      Le multumesc pentru fidelitate si ii rog sa se concentreze asupra cintecului, nu asupra pianistului. 

      Dragă Make,

      până acum și voi (Bursa) erați de acord că avem un Parlament de infractori, fapt dovedit, nu-i așa ? Nu cred că îi jignesc din moment ce peste 30 % sunt deja în cercetări / condamnări, iar alții urmează să fie ... 

      Poți să îmi explici cum a devenit brusc acest Parlament, unul de invidiat și național în ochii voștri ?! 

      Chiar și tu (ne) consideri proști pe toți ceilalți români neîmprumutați în CHF? Credeam că ai măcar o jenă ... 

      SĂ NE FEREASCĂ DUMNEZEU DE UNANIMITATEA INFRACTORILOR ...!

      Ca și la CARITASori FNI și la ”CHF” au pus mulți amărâți neștiutori botul... Dar fenomenul a fost creat de șmekeri, repet, ca la FNI și Caritas, asta e realitatea. Pe care tu o aperi, dar ai și pretenția de imparțialitate...! Ești tupeist de-a dreptul ! 

      Vad ca pseudonimul ales de mine ii inspira pe multi :)))) Bravo !

      Domnule Make, pe cand un articol vis-a-vis de cei afectati de aceasta lege? Stiti dvs."betivii, curvele, ineptii, inconstientii, etc, etc" si cate alte "calificative" date de postacii domnului Zamfir

      Prin restrângerea creditării cei care pierd sunt bancherii.

      Peste 90% dintre creditele imobiliare sunt Prima Casă. Dacă acest program era adresat exclusiv locuințelor noi, ar fi fost afectat sectorul construcțiilor, dar legea dării în plată nu face decât să elimine prețurile speculative ale dormitoarelor ceaușiste.

      10 K 

      cantecul este fals ... pianistii sa mearga la psihiatru

      Băi inepțiile dar de ce nu spui niciodată de furturile pe care le-au făcut băncile prin clauze abuzive sau ca și tu ești plătitor al jafului de la Bancorex.

      Da dar nici ala care cumpara cash sa nu crezi ca e prost. Va astepta pana se aseaza preturile. Primul efect al legii, blocaj pe piata imobiliara. Al doilea efect, limitarea drastica a creditarii, tineri care vor pleca din tara, altii care vor amana aducerea pe lume a unui copil, presiune mai mare pe o generatie nevinovata. Legea e super-buna in esenta ei, era nevoie de o asemenea lege, dar ca orice lucru romanesc, nu poate sa fie fara hibe!

      Poti explica de unde ti-a rezultat ca, in ochii nostri, Parlamentul a devenit "unul de invidiat și național" ?

      Nu stiu cind, dar mai ales, daca, vom reusi sa cristalizam o opinie pe subiect.

      Pe de alta parte, subiectul nu duce lipsa de opinii, astfel ca nu cred sa se simta lipsa opiniei noastre. 

      Sincer, DA! Duce lipsa. Pe multi ar interesa o analiza pro si contra scrisa de dvs.

      Sincer, nu am fost interesat de subiect si nu sint in "sosul" lui, ca sa-mi permit o opinie.

      Trebuie sa-mi traduc termenii problemei, iar ea este complexa, precum raporturile dintre binele individului (in doua ipostaze contradictorii, despartite de timp) si binele societatii (aflata intr-un moment de rascruce, cu o situatie complicata pentru statutul bancilor si piata financiara)

      Pur si simplu, pentru moment, nu reusesc sa cuprind intreaga ecuatie. 

      Astept o declaratie a Arb-ului

      Daca examinezi interventiile mele in schimburile de replici pe acest subiect, toate sint numai si numai reactii la atacuri asupra ziaristilor si/sau ziarului.

      Asa este, multumesc pentru raspuns. Cu stima

      ... si din cele din ultimul an, în care proslăviți consumatorii de CHF din toate pozițiile și pe cei care susțin tot felul de aberații precum această lege care, dacă ar fi fost cu adevărat ”sociala”, ar fi fost buna...

      Dacă în ochii voștri un parlamentar de tipul ”Zamfir” e erou și un parlament care votează în unanimitate o prostie apără interesul național, atunci cum crezi că te vor ”citi” românii, mai ales cei fără credite de peste 150.ooo ...  

      Cum puteți susține inepțiile luiZamfir că un om cu un credit de 150.000 nu e bogat, e sărac, pt că are o datorie enormă ? 

      Băi moftangiilor (că m-am iritat), ca să existe o datorie de 150.000 CHF a existat mai întâi suma exact cu aceeași valoare pe care un moftangiu A LUAT-O de la o bancă... ! Voi chiar credeți că puteți prosti pe față 10 mil de oameni ?

      Sunteți prea ridicoli ca să vă mai dau alte argumente... 

      Astea sint citate, sau ce?

      Daca sint citate, atunci de unde?

      Din mintea ta? 

      Poti sa ne dai un link unde gasim vreo opinie oficiala cum ca in Cluj-Napoca mai mult de 80% dintre imobile s-au vandut cu plata in numerar? Aceasta proportie este necredibila si pare o minciuna grosolana in absenta unei dovezi oficiale. Sau iti este frica ca scade piata spre valori normale adica sub 500 euro/mp ?

      Programul prima casa ar trebui desfiintat urgent, un pas spre normalitate. 

    Articolul surprinde cred ceea ce s a întâmplat ieri la Senat.

    Citind însă opiniile cititorilor constat abundenta de mesaje denigratoare scrise împotriva acestei legi ,a initiatorilor și beneficiarilor de indivizi (sau cel mai probabil un individ judecând după stil) 

    Ce trădează cel puțin probleme de educație dacă nu chiar nebunia. 

    Chiar nu mai exista decenta? 

    De ce trebuie sa aruncam cu laturi? 

    1. Nebunie e la voi si la pokaitul dan voi care vreti sa le faceti rau altora. pe urma cand vine unul sa zica asta ca nu va mai putea sa isi ia o casa din cauza voastra il spurcati in toate felurile.unde e nebunia? la voi care va purtati ca niste talhari

      Bogdane iar o iei pe aratura. Unde erai tu ieri nefericitule cand ii ceream lui Make sa publice IP-urile? Nu te mai lua tu dupa "stil". Voi toti postacii GCCC aveti un singur stil, asta nu inseamna ca sunteti o singura persoana. Sunteti o caruta de postaci, Robu, Pantis, Teodorescu, Arpad, Bejan, Carje si inca vreo 20 de insi. TOTI cu acelasi stil !

      Nu știu ce înseamnă GCCC și nici nu cunosc persoanele enumerate de tine.

      Tot ce am spus a fost faptul ca citesc destul de mult timp bursa și doar la articolele despre DIP exista postaci agresivi sau doar unul care împroașcă cu laturi pe oricine nu tine partea băncilor.  

      Zici ca ieri cereai IP uri la publicat.unde? 

      Pe alt site ? 

      Articolul ăsta e publicat astăzi.  

      Ce om normal la cap sta în fiecare zi pe astfel de site uri și sa se ia la harta cu oricine are o părere diferita . 

      GCCC=locul de unde iti iei salariul de postac

      din salariul de postac i ati ochelari scrie clar ca ipurile s a cerut ieri si eu am cerut cand un gunoi ca tine imprastia otrava.a dat amnezia in tine intre timp. 

      :)))) Ai incurcat scriptul baiete. Asta cu "o singura persoana" ati mai spus-o, a fost demontata la inceputul anului, s-a ras de voi, e lamurita de ceva vreme. Incercati voi sa o mai reluati dar nu va iese. "Singura persoana" aia a fost in DOUA exemplare chiar la mitingul vostru:))))))

      Iarasi inca un exemplu de minciuni schimbate de la o zi la alta. Acum nici o saptamana va plangeati ca e "o armata de postaci" pe urmele domnului deputat Zamfir. Acum va suciti din nou :))))))) 

      si ce te mira pe tine. 90% dintre parerile publice sunt impotriva legii de la csm pana la vreo 3 ministere. intra tu pe hotnews sa vezi acolo ce macel e pe postacii vostri acolo sunt vreo 20 de pareri contra pe postac chf

      De stilul postacilor vostri clienti chf nu zici nimic vad. Nu te iei de colegii de munca pentru ca nu mai stau de vorba cu tine in pauza la tigara

      Sorin Buta, tu esti postacule? Dupa stil esti tu cu conspiratii cu oameni platiti de banci, dupa ora la fel, postarile de aici sunt cam in acelasi timp cu alea de pe contul lui Zamfur in care il pupai prin toate locurile necesare statului in genunchi.

    Plafonul a omorât legea.

    Bancile au obținut ce și au propus. 

    inaplicabilitatea legii. 

    Pacat de oamenii ăstia care au sperat sa aibă casa lor. 

    Rușine PSD.

    1. Explica te rog de ce omoara legea?

      Caci sigur nu te referi la faptul ca plafonul ar putea-o face neconstitutionala. 

      Nici eu nu sunt de acord cu plafon, caci diavolul se ascunde in detalii. Dar, sa fim seriosi, 150.000 Euro la momentul acordarii? E un plafon rezonabil, probabil majoritatea celor cu probleme aici sunt. 

      Deci plafonul introduce o nedreptate, dar nu face legea inaplicabila.

      Dar lumineaza-ne, te rog, de ce crezi ca devine inaplicabila legea. 

      nu stie sa iti explice fiindca este prostaca chf

      CE a spus ca peste 150 000 de euro sunt credite cu probleme p 34-35

      Adica si creditul lui Voivozeanu e cu probleme? Ca e peste limita asta?

      Nu stiu. Nu isi plateste ratele e la restanta?

    As tine un pariu ca, dupa ce trece aceasta lege, nu vom avea atat de multe cazuri de dare in plata si ca nu va veni nici o apocalipsa financiara.

    Sigur o vor folosi cei aflati in executare silita si care au pierdut deja apartamentul. 

    Si o vor mai folosi unii cu credite in CHF, care chiar nu mai fac fata. 

    Dar e posibil ca unele banci sa negocieze. Si sa prefere ca, decat sa marcheze o pierdere totala acum, mai bine sa marcheze o pierdere medie si sa recupereze ceva pe termen lung. Avem deja exemplul OTP, Volksbank/BT deja s-a implementat. Nu stiu cati debitori in CHF au mai ramas si care ar putea folosi legea asta. 

    Romanul va gandi asa: 

    - deja am dat o gramada de bani pana acum, din 2007-2008 pana acum, ce fac, ii pierd? 

    - ce fac, unde ma mut, ma duc cu chirie ani intregi? 

    - de unde mai fac rost de bani de avans, sa iau o casa noua, daca avansul este de 30-40%? 

    Si atunci multi vor fi multumiti cu o rata mai mica decat dau in prezent. 

    |ar unele banci vor specula asta.

    Caci, pana la urma, tot scandalul bancilor nu este de frica ca vor primi mii de imobile inapoi. Ci de teama ca va trebui sa stea cu debitorii la masa si sa ofere reduceri majore. De teama ca nu vor mai fi invincibili. That's all that is 

    1. Nu stiu ce sa mai cred,eu am luat 25000€in chf si sunt praf,dar nu voi renunta,imi inchipui ce rata ar putea avea unul cu peste 150000€.

      Ce venit legal !

      Poate fotballist. 

      Bine punctat

    Este povestea iraționalității colective a unui Parlament fără disciplină, în care inițiatori ai căror egoism frizează demența, de la d-nul Voiculescu la autorii legii dării în plată, pornesc adevărate tsunami cu riscuri pentru noi toți, pentru că nu îi duce capul mai mult decât pe ăla care continuă să-și angajeze familia fără să aibă minima capacitate intelectuală de a prezice consecințele.

     

    În realitate, legea asta nu trebuia adoptată deloc, în nicio formă. 

     

    Ce face ea? Modifică retrospectiv niște contracte. Așa ceva e de neconceput într-un stat de drept, zdruncină temelia instituțională a economiei de piață. Și presupune că înțelepciunea parlamentară e superioară pieței în a ști cum trebuiau făcute acele contracte, care e prețul caselor etc. 

    Îmi pare rău, nici Ceaușescu, care era mai deștept ca voi toți, nu a reușit în acest demers, deci nici parlamentarii nu vor reuși decât să ne bage în faliment pe toți ca să scape inițiatorii legii, amicii lor cu credite la bancă și o masă de potențiali clienți ai lor. Înțeleg raționalitatea îngustă a acestui demers, dar să priceapă toată lumea că vine cutremurul și ne-am ars, deci nu o să vă bucurați prea mult că ați scăpat de datorii. 

    1. Cucoană, nu știu care economie pricepi dar când ai fost furat de bănci nu ai cum să rămâi impasibil; dar, în caz ca nu știi, intr-un stat de drept atunci când justiția pronunța hotărâri repetate intr-un sens legiuitorul trebuie să ia atitudine și asta a făcut parlamentul, așa ca pastreaza-ti elucubrațiile pt. ține.

      I-auzi, va plangeti ca nu va intelege Mungioaica? Dar voi ii intelegeti pe aia care se plang de vreo 2 luni ca li se vor creste avansurile? Cum ii intelegeti voi pe aia? In stilul postacului GCCC Ioan Robu care spunea ca ii este scarba de ei sau ca sunt "cociobari indoctrinati de tatii strungari si mamele fatatoare casnice?" Voi vreti integere, dar sunteti capabili voi insiva sa ii intelegeti pe altii?

      Și ce ar trebui să facă cei cu situații disperate ineptule? Asculta cum amenințau în alte țări cu măsuri de retorsiune și cum au fost trimise la plimbare; e o vorbă: nu pleacă de la măcelărie câinele.

      Cei cu situatii disperate sa nu incerce sa le rezolve pe spinarea altora ineptule. Cei cu situatii disperate puteau sa taca dracu' din gura cand s-a propus ca de aceasta lege sa beneficieze LA LIBERA ALEGERE clientii din viitor. Asa omul avea optiuni, isi alegea tipul de credit care ii convine, iar voi acum erati niste eroi. N-ati vrut, ati tinut cu orice pret sa le dati in cap si alora de dupa voi, nimic sa nu ramana in urma voastra. Si cand vine unul sa dechida discutia il faceti nebun, bancher sau tampit. Da' de ce e ba nebun? Ca nu vrea sa plateasca el pentru repezeala si lacomia voastra???!!!

      bravo 12.2 si 12.4

      E mai bine ?

      da ,este foarte bine ca asa este in toata Europa si in Codul Civil romanesc. asta-i legea, respecta-o

      Si in Germania, Austria?

      De ce Erste are cele mai multe npl la noi ? 

      Cand spui "toata Europa" presupun ca vorbesti de cea occidentala. Ei bine, acolo in "toata Europa" perioada unui astfel de credit este intre 6 si 8 ani; la noi, cu tot cu Codu' Civil, intre 20 si 30 de ani. Diferenta aceasta iti releva modurile diferite in care se administreaza riscul. Acolo, in "toata Europa", chiar statul limiteaza aceste perioade deoarece nu iti trebuie multa intelepciune pentru a-ti da seama ca in 30 de ani se pot intampla multe.

      Acum o intrebare: Cat ar scadea preturile locuintelor daca perioada de returnare ar fi in Romania ca in "toata Europa"?

      P.S.: Aaa, era sa uit, in "toata Europa" nu e Prima Casa. Ciudat, nu, tinand cont ca este un program de succes. 

      6-8 Ani mi se pare perioada acceptabila de imprumut.

      Nu este prima c in Vest atunci de ce cer bancile din Vest acest program special pt " tineri" ? 

      Cat este in Germania un apartament raportat la salarul mediu?

      Cum ar veni la noi ap 2 camere 60 000 impartit la 300 euro.

      Atunci la noi cat ar trebui sa fie un apartament ? 

      salariul mediu nu mai este 300 euro. Iar achizitia unui ap de 2 camere dintr-un singur salariu este o propunere ambitioasa peste tot in lume. Trebuie sa ai salariu ceva mai mare.

      Durata ipotecilor este intre 20 si 30 de ani si in vest, ba chiar 40. Durata efectiva depinde de gradul de indatorare. In Germania si Austria nu ai voie sa platesti anticipat mai devreme de pana la 10 ani. Daca spuneti de 6-8 ani, atunci gradul de indatorare nu trebuie sa depaseasca 25-30%, ceea ce ma indoiesc ca este vorba in Vest. Nu exista asa ceva. Daca vrei sa spui ca duc ipoteca 10-15 ani in loc de 20, da, asta cred. Informatiile despre durata efectiva nu prea sunt publice.

       

      Garantii de stat pentru ipoteci (ca programul pr casa), exista in Europa. Olanda, de exemplu:

      The government offers housing corporations various cost-reducing facilities, mainly through the Guarantee Fund for Social Housing (Waarborgfonds SocialeWoningbouw, or WSW). This was set up in 1983 to guarantee loans initially for housing improvement andlater for all aspects of social housing. Social landlords pay a relatively low interest rate when a loan isguaranteed by the Guarantee Fund, enabling them to set rents below the market rate. It is estimated7 thathousing corporations benefit to the tune of EUR 300 million on a yearly basis from of lower financing costs.At the end of 2010, the total outstanding sum of these loans was EUR 85.3 billion or 14.5% of GDP. TheGuarantee Fund is underwritten by the housing corporations themselves; its funds totalled EUR 472 millionin 2010. 

      Da, si in WSW si la Prima Casa exista garantia statului. Dar, si e un mare dar, WSW este complet altceva decat Prima casa. WSW garanteaza pentru membrii sai (dezvoltatori imobiliari) creditele obtinute pentru a construi locuinte sociale, astfel conditiile de creditare pentru membri sunt mai usoare. La randul sau WSW este garantata 50% de catre stat.

      Wsw ce e?

      In Germania e? 

      Nu e in germania cauta mai bine

      What is the National Mortgage Guarantee (Nationale Hypotheek Garantie)?

       

      The NHG is a scheme that guarantees repayment of a mortgage, even if the borrower becomes unable to do so directly. It is only available for mortgages up to a certain value – this will decrease from EUR 245,000 to EUR 225,000 in July 2016. Taking into consideration the cost of various fees listed above, this means that as from July 2016, the maximum purchase price (if you want to be covered by NHG) will be EUR 212,264. 

       

      Should you become unable to repay the mortgage, the NHG ensures that: 

      -- you will not be liable for any sum over the value of your property when it is sold; 

      -- the lender will be repaid in full. 

       

      This means that if, for example, you become unemployed and can no longer repay your mortgage, your property will still be seized and sold. However, if the value of your property is lower than the value of your mortgage (eg. your home sells for EUR 150,000 but your mortgage is EUR 200,000), you will not be liable for the difference. 

       

      The NHG reduces the cost of lending, and lenders in turn offer NHG participants a lower interest rate, typically up to 0.7 percent lower. 

      The application fee for the NHG is 0.85 percent of the mortgage value. This means that if you buy a property that costs EUR 140,000 and put EUR 40,000 down upfront, the mortgage value will be EUR 100,000 and the application fee will be EUR 850. 

      Olanda e praf, li s-a spart bula și se tot ajustează.

      Intervenția statului n-a făcut decât să prelungească fâsâiala bulei imobiliare.

      Toți visați garanții și asigurări tocmai pentru că nu vă place piața liberă!!! :))))))))) 

      Găsești vreo asemănare între Prima Casă și instrumentele derivative pe care le folosesc traderii? Nu cred că te va duce capul pentru a răspunde așa că te ajut eu.

       

      Prima Casă nu încurajează specula, fiind "prima", ci accelerează acumularea de capital prin credit. În loc să aștepți acumularea unui avans de 10-15% cu executare conform Codului Civil, sau 40% conform LDP, poți începe să contribui la acumularea propriului capital (în loc să plătești chirie pentru averea altuia, plătești rata propriei averi). 

       

      Ce altceva din lumea traderilor seamănă a accelerare de capital? Marginea de cont? Leverage (levier)? Cum ți-ar plăcea să nu se mai poată tranzacționa decât 1:1? Dar cum rămâne cu tranzacționarea opțiunilor fără active (naked options) care sunt probabil 99% din volumul zilnic? Și acestea sunt tot accelerare de capital pentru că nu ți se mai cere să ai activul pentru care scrii/cumperi opțiunea. 

       

      Cum ar fi să renunțăm și la aceste instrumente ca să lăsăm piața liberă fără accelerarea levierului? 

      O să spui că nu îți convine, motiv pentru care ești poftit să taci. 

    Tot citesc si nu inteleg. A trecut legea in loc sa va bucurati acum plangeti de mila saracilor cu case peste 150000. Am o veste pentru voi ala care are casa de banii astia nu e deloc sarac

    1. Nu e sarac dar unii baieti de gen Cata Voievod, Zamfirica Theodor, fratele initiatorului, Iliuta, Ralucutza si altii din GCCC au terenuri, vilisoare, cate 3 casute, clar credite de peste 150.000, de aici jalea mare, ai inteles?

    Salar pe minim pe economie dar case scumpe.

    Cerere-oferta de ce se intalneste prin Prima Casa ? 

    1. Aoleu, iar ai aparut mai analfabetule cu Wolksiobank al tau? :))))))))

      Lehman Braders ::))

    Acum sunt 120 000, care este cifra exacta ?

    Văd cu tristețe ca aceasta secțiune a devenit locul de deversare a inepțiilor unui postac bancar.

    Si inteleg ca exista oameni (gen postac )care pentru 50 de euro aleg sa arunce cu noroi în alti oameni despre care nu știu nimic. 

    Am urmărit subiectul darii in plata și trebuie sa spun ca legea da șansa ca piața bancara sa intre pe un fagas normal. 

    Trebuie doar sa se renunțe la articolul neconstituțional privind plafonul. 

    Discriminarea nu mai este prrmisa în România.  

    Bancile ar fi obligate astfel sa evalueze corect riscurile și astfel sa avem o piata sănătoasă.

    1. Au fost expertii bancilor.

      Omul s- a incadrat la venitul x. La bunul y. 

      Vreti sa fiti numai voi postacii chf? Pai daca nu se mai cearta nimeni cu voi cum va mai justificati banii?

    Plafon 150K e ok nu inteleg supararea unora

    Pentru plafon de 150 000 inseamna o rata de 555 euro inseamna ca acel om are 1 000-1 500 euro/luna.

    Acesti oameni cred ca sunt putini. 

    Acesti oameni cred ca au platit/platesc contributii pe salar urias poate 800 euro/luna.

    Cu inaintarea in varsta trebuie sa fii geniu sa ai acest salar. 

    1. la asta trebuiau sa se gandeasca inainte sa carabaneasca banii

      Omul sau banca?

    introducerea unui plafon e extrem de normala. daca tot le crestem unora avansurile ca sa fie in solidar obligatoriu cu suferinta lacomitilor din 2007 daca tot destabilizam niste piete,, anul asta s-auu cerut mai putine autorizatii de constructii decat anul trecut lucru care se traducere printr-o scadere a incasarilor bugetare, daca tot vom fi retrogradati de agentiile de rating macar hai sa facem o lege de care sa nu poata folosi toti bogatasii cu pensiuni si ferrari. plafonul e corect ba chiar un pic mare eu as fi propus 100k. legea trebuie sa ajute oamenii cu probleme nu speculantii

    1. Daca tot avem nevoie de plafon

      Domnilor,cei, care santeti impotriva legi,sper sa fiti platiti bine,ma bucur pt voi ,dar dovediti o totala lipsa de caracter.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb