LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ ÎNCEPE SĂ AIBĂ EFECTE CONCRETE Steven van Groningen a cedat - reduce creditele în CHF cu 25%

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 februarie 2017

Steven van Groningen a cedat - reduce creditele în CHF cu 25%

Avocaţii băncilor le-au recomandat, marţi, acestora, să adapteze contractele, ca să nu ajungă la mâna judecătorilor

Oferta Raiffeisen Bank se adresează celor cu grad de îndatorare de minim 60% şi întârzieri la plată mai mici de 90 de zile

Cristian Dan: "Aşteptăm un discount mai mare, care să acopere prejudiciile, şi renunţarea la plafon"

Cătălin Zamfir: "Băncile - să negocieze măcar în al 13-lea ceas, altfel, dacă ajung la judecător, va fi mult mai rău pentru ele"

Steven van Groningen, CEO-ul Raiffeisen Bank, a jucat până la ultima carte. Ieri, a cedat şi a anunţat că banca sa acordă discounturi de 25% la conversiile creditelor în franci elveţieni (CHF). A fost nevoie, însă, ca avocaţii băncilor să le spună, marţi, acestora, că este cazul să-şi adapteze contractele de credit, pentru a nu ajunge în situaţia ca judecătorii să facă acest lucru. Recomandarea juriştilor vine ca urmare a deciziei pronunţate de Curtea Constituţională a României (CCR) pe marginea Legii dării în plată, care obligă la renegocierea contractelor de împrumut şi, în cazul în care aceasta eşuează, la încetarea sau reconstruirea lor de către instanţe.

Mihai Răuţă, director executiv Retail Risc la Raiffeisen Bank face, de asemea, trimitere la decizia CCR: "Având în vedere clarificările legislative recente oferite de Curtea Constituţională a României cu privire la Legea Dării in Plată, am reluat oferta de soluţii de conversie, într-o variantă îmbunătăţită. Principiul nostru a rămas acelaşi: dorim să venim cu soluţii pentru clienţii care vor să ramburseze creditul, dar nu pot din motive obiective. De data aceasta oferta e valabilă o periodă determinată şi oferim reducerea datoriei cu 25%, la data conversiei".

Astfel, după ce, în 2015, banca tăia doar 10% din credit, pentru cei cu un grad de îndatorare de minim 65%, urmând ca, pe parcurs, să mai aplice şi alte discounturi la sold, oferta actuală reduce din start datoria principală cu 25%, însă doar pentru debitorii cu un grad de îndatorare a familiei mai mare de 60% şi care nu înregistrează întârzieri la plată mai mari de 90 de zile.

Oferta băncii este valabilă trei luni, până la 30 aprilie 2017, şi presupune o dobândă fixă anuală de 4,5%, în primii cinci ani, iar pentru restul perioadei - o dobândă variabilă de 3% plus ROBOR la trei luni. Conversia creditelor din CHF în lei ar urma să fie făcută la cursul BNR din ziua respectivă.

Senatorul PNL Daniel Cătălin Zamfir, care a promovat Legea dării în plată, subliniază că acesta a fost scopul iniţiativei sale legislative încă de la început - să fie un punct de pornire pentru reechilibrarea contractelor de credit. Domnia sa a precizat: "Băncile ar trebui să negocieze cu clienţii măcar în al 13-lea ceas. Altfel, odată ajunse în instanţă, va fi mult mai rău".

La rândul său, Cristian Dan, administrator al Grupului clienţilor cu credite în CHF, s-a arătat mulţumit de faptul că Raiffeisen Bank a reacţionat, dar ne-a spus că, din punctul său de vedere, oferta ar trebui să fie mai bună: "Apreciem că Raiffeisen Bank a început să reacţioneze, chiar dacă mai târziu, însă ar fi şi mai bine dacă ar majora discount-ul, astfel încât acesta să fie de cel puţin 40%, în funcţie de problemele cu care se confruntă familiile cu împrumuturi în franci elveţieni şi de istoricul lor de plăţi. În acest mod, ar putea fi acoperite, într-o oarecare măsură, prejudiciile aduse clienţilor, care au plătit sume în plus prin clauze abuzive, măriri de dobândă şi deprecierea leului. De asemenea, aşteptăm de la Steven van Groningen să renunţe la plafonul minim de 60% pentru gradul de îndatorare şi să se adreseze inclusiv celor cu datorii de peste 90 de zile, în baza unei analize făcute de bancă. Raiffeisen ar trebui să verifice dacă oamenii nu au plătit pentru că nu au putut sau pentru că nu au avut chef şi să-i înţeleagă pe cei care nu au mai avut de unde să plătească, incluzându-i în ofertă.

În concluzie, apreciem că după atât timp de atitudine ostilă a băncii faţă de clienţii săi, Raiffeisen face paşi timizi şi încurajăm instituţia să rezolve conflictul cu debitorii în CHF, care au suportat atâtea abuzuri, în ultimii ani. În acest mod, poate că banca va recâştiga încrederea unor oameni de bună credinţă, care nu au dorit să facă afaceri cu moneda elveţiană, ci au crezut în promisiunile bancare despre stabilitatea monedei. În caz contrar, nu ştiu câţi vor accepta această ofertă".

Cristian Dan solicită băncilor şi să fie mai receptive în cadrul procedurilor de conciliere desfăşurate de Centrul pentru Soluţionarea Alternativă a Litigiilor Bancare (CSALB) şi să participe la respectivele negocieri.

Raiffeisen Bank a anunţat, ieri, că dispune de mai multe metode de restructurare a creditelor în CHF, pe care le pune la dispoziţia clienţilor săi încă din 2009. Valoarea portofoliului său de credite în franci elveţieni este de aproximativ 210 milioane de euro, numărul împrumuturilor fiind de circa 5.600. Reprezentanţii băncii adaugă faptul că, din totalul acestor credite, peste 30% au fost restructurate, prin diferite metode, inclusiv conversii cu discount de principal.

Raiffeisen Bank oferă următorul exemplu de conversie a unui credit în CHF, în baza noii oferte:

Valoarea creditului - 50.000 CHF;

Perioada rămasă de plată - 25 de ani;

Rata - 338 CHF;

Cursul CHF/RON folosit - 4,1947 lei;

ROBOR la 3 luni - 0,83%;

Rata actuală: 1.418 lei (prin conversia ratei din CHF în lei);

Rata în primii 5 ani, după conversia cu discout: 874 lei;

Rata după primii 5 ani, cu dobandă variabilă: 825 lei.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Este un pas, dar e mic discountul la sold, mai ales ca acesta este cu foarte puțin mai mic decât la achiziția creditului, după 10 ani de plata A DOBÂNZILOR LA SOLD MARE SI IN LEI LA CURSUL BĂNCII. Cine plătește înșelătoria? De ce nu i se spune pe nume? Trist...

    Da...de ce i se mai permite acestei banci atâta HOTIE și cămătărie in această țară??? de ce nu este dată afară cu un șut în f...d...Până când mai suportam fraților acești cămătari ,până când????

    Pe cei care i"ați executat silit ce le mai reduceți???Au venit la voi cu diverse soluții dar voi vedeți oameni că pe niște bancnote.....doar atat nimic mai mult.

    Banca nu face afaceri (afacere=castig -castig) , o data ce ai semnat cu banca tu pierzi -banca castiga, esti sclav, esti hartuit, ti se iau orice drepturi asta cu acordul statului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb