Legea interzicerii păcănelelor, atacă la CCR de magistraţii ÎCCJ

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 7 iunie 2024

Legea interzicerii păcănelelor, atacă la CCR de magistraţii ÎCCJ

English Version

Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au sesizat Curtea Constituţională pentru a se pronunţa asupra neconstituţionalităţii Legii pentru completarea Legii 286/2009 privind Codul Penal, fiind reclamat modul în care parlamentarii au reglementat interdicţia practicării jocurilor de noroc (legea interzicerii "păcănelelor"), doar în localităţile sub 15.000 de locuitori, potrivit unui comunicat de presă emis de instituţia publică. Propunerea legislativă din Parlament viza, iniţial, modificarea articolului 335 din Codul Penal privind conducerea unui vehicul fără permis de conducere, respectiv sancţionarea cu închisoare şi a celor care conduc pe drumurile publice un tractor agricol sau forestier fără permis de conducere.

Potrivit sursei citate, inţiativa legislativă a fost respinsă de Senat, dar, ulterior, la dezbaterile din Camera Deputaţilor au fost introduse două articole noi prin care sunt definite şi sancţionate ca infracţiuni "nerespectarea obligaţiilor din domeniul jocurilor de noroc" şi "tulburarea folosinţei locuinţei".

Prin cele două noi articole din legea păcănelelor, după articolul 348 din Codul penal s-a introdus art. 348¹ cu următorul cuprins:

"(1) Desfăşurarea activităţii cu mijloace de joc de tip slot-machine fără adeverinţă eliberată de primăria în a cărei rază teritorială se află spaţiul propus, care atestă amplasarea spaţiului într-o localitate cu o populaţie mai mare de 15.000 de locuitori, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă;

(2) Eliberarea de către primărie a adeverinţei ce atestă numărul de locuitori cu nerespectarea datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică rezultate din ultimul recensământ al populaţiei şi locuinţelor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani".

Prin introducerea acestor infracţiuni de către forul decizional - Camera Deputaţilor -, a fost încălcat principiul bicameralismului, afirmă magistraţii Curţii Supreme. Ei arată în documentul înaintat către CCR că proiectul legislativ adoptat recent de Camera Deputaţilor are vicii de neconstituţionalitate, atât de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă.

Menţionăm că forma iniţială a legii interzicerii păcănelelor a trecut de Senat şi Camera Deputaţilor la începutul lunii aprilie, a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis în 17 aprilie şi a intrat în vigoare în 29 aprilie. Din cauza neclarităţii unor texte din actul normativ, acesta nu a putut fi aplicat în practică şi de aceea a fost iniţiat în cursul lunii mai un proiect de modificare a legii, în care, pe lângă clarificarea conţinutului unor articole - de exemplu ce se înţelege prin unitate administrativ-teritorială în conţinutul actului normativ - la Camera Deputaţilor s-au normat şi două infracţiuni cu privire la încălcarea normelor din această lege, infracţiuni ce au fost introduse în Codul Penal fără o dezbatere cu profesioniştii din justiţie şi fără o dezbatere în Consiliul Superior al Magistraturii. Proiectul de modificare a legii păcănelelor a trecut în 28 mai de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb