Actuala lege a pieţei de capital ar putea fi modificată în următoarele 12 luni, în condiţiile în care, de la momentul adoptării ei şi până în prezent, legislaţia a suferit modificări importante.
Cristian Duţescu, partener în cadrul casei de avocatură "Duţescu şi Asociaţii", specializată în problemele pieţei de capital, speră ca, în următorul an, să avem o legislaţie modificată a pieţei de capital.
Pe de altă parte, preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Gabriela Anghelache, a recunoscut că nu este deloc adepta unor schimbări la intervale scurte de timp, pentru că pot apărea dereglări, chiar dacă nu este o noutate că ar fi necesară o modificare a legislaţiei.
"Legea din 2004 a adus multe beneficii, dar au existat şi sincope în aplicarea ei şi poate, în anumite momente, nu am găsit cele mai bune soluţii", a declarat doamna Anghelache.
Preşedintele CNVM a mai sub-liniat că prezenţa Comisiei în diverse forumuri internaţionale a evidenţiat problemele şi modificările care mai sunt de adus pentru a armoniza legea pieţei de capital cu prevederile europene.
"Dacă încercăm să îmbunătăţim legea pieţei de capital, trebuie să luăm în considerare şi prevederile europene. Eforturile noastre trebuie să se concentreze pe rolul pieţei de capital, de finanţare a economiei naţionale".
În acelaşi timp, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Stere Farmache, a menţionat că este neceseră o modificare a legislaţiei, însă trebuie evitată o suprareglementare a pieţei de capital.
"Nu dorim o derogare de la directivele europene, însă trebuie să facem o transpunere înţeleaptă a acestora, care să ţină cont de nivelul de dezvoltare a pieţei locale şi de apetitul inves-titorilor şi al companiilor. Trebuie să avem un dialog în care autorităţile să înţeleagă nevoia de specificitate a pieţei noastre", este de părere Farmache.
Acesta a mai adăugat că, atunci când o lege este modificată, trebuie văzut ce aduc nou aces-te modificări pentru investitori.
"Îmbunătăţiri trebuie aduse la toate entităţile pieţei de capital, atât la cele din tranzacţionare, cât şi la cele din post-tranzacţionare", a conchis Farmache.
De asemenea, Septimiu Stoica, preşedintele Bursei de Mărfuri şi fost director BVB, a subliniat că legea pieţei de capital ar trebui să facă posibilă iniţiativa antreprenorială, iar cei care au nevoie de finanţare să poată să o obţină lesne de pe piaţa de capital, ca în ţările dezvoltate.
CNVM şi BVB vor forma un grup cu avocaţi specializaţi, pentru îmbunătăţirea legii pieţei de capital.
1. CNVM sa ceara lista actionarilor din Fondul Propr.
(mesaj trimis de actionar minoritar din FP în data de 20.09.2010, 20:30)
Poate va intelege astfel cine face jocurile in fond si sa previna pe viitor deciziile paguboase din AGA ori actiunile concertate ce-i pagubesc pe micii actionari: de ex. vinzarea activelor valoroase (precum CEZ) mult sub pretul de piata si tocmai inainte de listarea fondului. Rusine CORIN TRANDAFIR care ai votat complice la aceasta furaciune din postura de membru in AGA a fondului !!! RUSINE dle MALAXA ptr ca nu-ti pasa de micii actionari .
1.1. CNVM sa raspunda penal daca se prabuseste FP !!! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de investitor în data de 20.09.2010, 20:43)
La fel cum s-a intimplat dupa caderea SAFI, cind sefii de la CNVM au dat cu subsemnnatul... Ionut Popescu refuza sa publice numele actionarilor din FP ca ar iesi iures maxim, la cati demnitari au cumparat pe nimic actiuni si forteaza acum un dividend maxim , in loc sa faca lobby ptr reinvestirea profitului. Insa ei vor vinde oricum pe profit, la cit de ieftin le-au luat (0.1-0.2). Isi amortizeaza doar din dividend investitia !!! Nu vor apoi decit sa vinda si fugutza !!! De ce credeti ca refuza Ionut Popescu sa ramina la conducere dupa listare??? vrea sa spele putina ca stie el ceva...se va duce cursul in cap