Legea privind plagiatul şi şcolile doctorale, declarată neconstituţională

Mathias Klein
Ziarul BURSA #Miscellanea / 26 octombrie 2016

Valer Dorneanu

Valer Dorneanu

Actualizare 15:15 CCR: Legea privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale este neconstituţională, în ansamblul său

Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis în urma deliberărilor, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.4/2016 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 este neconstituţională, în ansamblul său, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Plenul Curţii Constituţionale, s-a întrunit, astăzi, pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.4/2016 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, obiecţie formulată de un număr de 26 de senatori aparţinând grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal şi, respectiv, de Guvernul României, conform sursei citate.

"În argumentarea soluţiei pronunţate, Curtea a reţinut încălcarea prevederilor art.61 alin.(2) din Constituţie, care consacră principiul bicameralismului parlamentar, în virtutea căruia o lege trebuie adoptată după dezbaterea în ambele Camere ale Parlamentului. Or, conţinutul juridic al formelor adoptate de cele două Camere relevă existenţa unor deosebiri majore, împrejurare de natură a afecta constituţionalitatea actului normativ, în ansamblul său. De asemenea, Curtea a constatat că legea supusă controlului nu respectă nici prevederile art.1 alin.(5) din Constituţie referitor la principiul obligativităţii respectării legii, sub aspectul trăsăturilor privind claritatea şi previzibilitatea normelor. Soluţia pronunţată de Curtea Constituţională nu afectează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.4/2016 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, aceasta rămânând, în continuare, în vigoare", transmite comunicatul.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului, se mai menţionează în comunicat.

(L.B.)

---------

Legea de modificare a Ordonanţei de urgenţă privind şcolile doctorale este neconstituţională, a anunţat astăzi Valer Dorneanu, preşedintele Curţii Constituţionale a României (CCR).

"Legea este integral neconstituţională, Ordonanţa de urgenţă rămâne în vigoare", a declarat Valer Dorneanu.

Curtea a admis, astfel, sesizările PNL şi ale Guvernului, scrie Digi24.ro. Senatul a respins la începutul lunii cererea preşedintelui de reexaminare a legii care prevede că universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor. Executivul spune că legislaţia adoptată nu asigură protejarea dreptului de autor.

Pe lângă Guvern, şi parlamentarii PNL vor noi modificări la legea plagiatului. Liberalii au anunţat că sesizarea lor ţine de nerespectarea regulamentului la adoptarea în plen a OUG.

Modificările aduse în Senat au schimbat radical modul de analiză a tezelor de doctorat.

În acest moment, constatarea unui plagiat se face de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNADTCU), organism care funcţionează în cadrul Ministerului Educaţiei. Astfel, o sesizare privind un eventual plagiat merge la Ministerul Educaţiei, care o transmite la rândul său către CNADTCU. Reprezentanţii Consiliului iau decizia finală, iar ministrul nu face altceva decât să semneze un ordin, adică să îndeplinească o formalitate.

Prin modificările aduse de senatori, universităţile urmau să fie cele care oferă, dar şi cele care retrag titlul de doctor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb