Curtea Europeană de Justiţie a decis, ieri, că legea germană care protejează constructorul auto "Volkswagen" AG de o eventuală preluare ("Legea Volkswagen") este ilegală. Decizia deschide calea rivalului "Porsche" AG să preia cel mai mare constructor auto din Europa. În prezent, "Porsche" AG deţine 31% din "Volkswagen".
"Legea Volkswagen limitează libera mişcare a capitalurilor", a stabilit instanţa, referindu-se la prevederea care limitează la 20% drepturile de vot pe care le poate deţine un acţionar la "Volkswagen", precum şi majoritatea de 80% necesară pentru adoptarea unor decizii importante. Analiştii apreciază că această decizie va ajuta Comisia Europeană în eforturile sale de eliminare a "acţiunilor de aur", adică titlurile strategice deţinute de guverne în companiile listate.
Actul normativ a fost introdus în 1960, când "Volkswagen", companie fondată la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost privatizată, fiind concepută special pentru ca niciun acţionar, indiferent de capitalul pe care îl controlează, să nu poată deţine mai mult de 20% din drepturile de vot. În plus, legea stipulează că landul Saxonia Inferioară, unde se află sediul "Volkswagen", are dreptul să numească doi dintre membri Consiliului de Supraveghere şi le acordă acestora dreptul de a bloca majoritatea necesară pentru adoptarea de rezoluţii. Landul Saxonia Inferioară este al doilea mare acţionar al "Volkswagen", controlând 20,3% din capital.
Deşi unii politicieni şi sindicatele din Germania susţin că "Legea Volkswagen" este necesară pentru protejarea locurilor de muncă, Comisia Europeană a acţionat Germania în justiţie în 2005, pretinzând că actul normativ încalcă principiul comunitar al pieţei unice.