Leonard Cohen a murit la vârsta de 82 de ani

Ionuţ Stănescu
Cultură / 11 noiembrie 2016

Leonard Cohen (Sursa foto: Facebook)

Leonard Cohen (Sursa foto: Facebook)



Muzicianul canadian Leonard Cohen a murit, astăzi, la vârsta de 82 de ani, anunţă presa internaţională.

"Cu profundă tristeţe anunţăm decesul poetului, compozitorului şi artistului legendar Leonard Cohen. Am pierdut unul dintre vizionarii cei mai respectabili şi prolifici. O ceremonie va avea loc la Los Angeles, la o dată ce urmează să fie anunţată", a scris agentul său pe pagina de Facebook a muzicianului, transmite AFP.

"Familia cere să-i respectăm intimitatea în perioada de doliu", se mai arată în anunţul publicat.

Într-un interviu recent, Leonard Cohen a vorbit cu luciditate despre moarte, scrie publicaţia The Guardian. Muzicianul a afirmat: "Sunt pregătit să mor. Sper că nu este foarte incomod. Cam asta este pentru mine".

Artistul şi-a lansat cel de-al 14-lea album, "You Want It Darker", în luna octombrie a acestui an.

Leonard Cohen şi-a făcut studiile la universităţile McGill şi Columbia. A debutat în 1956 cu volumul de versuri "Să comparăm mitologii", dar faima i-a adus-o cel de-al doilea ciclu, "The Spice Box of Earth" (Cutia cu mirodenii a planetei), potrivit Wikipedia.

Cohen a călătorit prin Europa şi s-a stabilit în insula grecească Hydra, unde a locuit timp de 7 ani alături de soţia sa Marriane Jensen şi de fiul lor, Axel.

În Grecia a scris mai multe volume, controversatul volum de versuri "Flowers For Hitler" (1964) precum şi două romane, "The Favorite Game" (Jocul favorit, 1963, traducere Polirom, 2003) şi "Beautiful Losers" (Frumoşii învinşi, 1966, traducere Polirom, 2004). La publicarea lor, ziarul Boston Globe scria: "James Joyce nu a murit. Trăieşte în Montreal şi se numeşte Cohen."

Ele s-au vândut în 800.000 de exemplare în lumea întreagă. "Joaca preferată" (1963) a fost deja tradus în limba română (Editura Polirom, 2003). Celălalt roman, "Frumoşii invinşi" a văzut lumina tiparului trei ani mai târziu.

Cohen a trăit intermitent în Anglia, pe insula grecească Hydra, în California şi la New York. Cele mai faimoase poezii ale sale şi cântece se numesc "Bird on a wire", "Famous Blue Raincoat", "Marianne".

Este autorul unui număr impresionant de volume de versuri bine primite de critică, dar şi al unei discografii care a făcut din el idolul mai multor generaţii. Primul său disc a fost remasterizat şi vocea lui groasă, guturală a fost modificată pentru a semăna cu cea a lui Bob Dylan, pe atunci în mare vogă. A început să imprime la studiorile din Nashville, cele care l-au lansat pe Elvis Presley şi vocea sa a revenit la tonalitatea normală.

După o şedere de câţiva ani într-o mănăstire budistă, în 2001 a avut o revenire spectaculoasă în lumea muzicii cu "Zece cântece noi", disc ce l-a adus din nou in clasamentele de specialitate şi pe primele pagini ale revistelor.

În 2004, a lansat discul "Dear Heather".



Opinia Cititorului ( 1 )

  1. A murit o parte din tineretea mea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb