Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a afirmat ieri, în cadrul unei conferinţe legată de fondurile pe care România urmează să le primească de la Uniunea Europeană pentru perioada 2014-2020, că la nivelul instituţiilor statului trebuie simplificate procedurile pentru a se putea atrage mai mulţi bani europeni. Orban a spus: "Birocraţia la noi e mai stufoasă şi cerinţele sunt mai mari decât prevederile legislaţiei comunitare. Transparentizarea procesului trebuie să se facă, dar am constatat că demersul nu este foarte simplu. (...) Sunt decis să continui acest proces şi să spun că vrem ca de anul viitor fiecare autoritate de management să-şi pună pe site informaţii complete despre modul cum se procesează cererile de finanţare".
Ministrul a arătat că se impune o creştere a rigurozităţii la fiecare nivel din instituţiile statului, pentru că în prezent sunt situaţii când banii europeni sunt blocaţi la beneficiari şi ei practic "nu circulă". "Avem sume blocate la beneficiari şi sunt blocaţi bani pentru un număr de persoane. Scopul nu se atinge. Am stabilit reguli foarte clare în ce priveşte refinanţarea şi retragerea banilor şi dacă ele nu se respectă trebuie să decidem până unde se continuă proiectul", a explicat ministrul Afacerilor Europene, care a ţinut să sublinieze că în aceste condiţii de neconcordanţă va putea veni un moment în care trebuie ca statul să decidă retragerea refinanţării. El a spus că există riscul retragerii unor bani dacă nu se iau decizii bune bazate pe priorităţi.
O prioritate a statului este şi cheltuirea mai bună calitativ a fondurilor europene până în 2013. "Nu cred că va mai fi posibil să ne trezim cu proiecte copiate şi numărul beneficiarilor schimbat. (...) Politica de coeziune este pusă sub semnul întrebării la nivel european şi trebuie dovedit că poate aduce plus valoare", a completat ministrul Orban.
Leonard Orban a mai spus că actualul cadru legislativ trebuie schimbat şi adaptat noilor cerinţe, pentru a se putea cheltui cât mai mulţi bani europeni.