Autorităţile române nu vor transmite la Comisia Europeană cereri de rambursare de fonduri comunitare în Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane până în luna septembrie, când Executivul european este aşteptat să decidă dacă POSDRU va fi sau nu suspendat, a declarat, ieri, ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban, citat de Agerpres.
Oficialul a menţionat că, în prezent, România a primit un prim proiect de raport în limba engleză de la Comisia Europeană, în urma verificărilor efectuate la programul gestionat de Ministerul Muncii.
Comisia urmează să transmită, până la sfârşitul acestei săptămâni, proiectul de raport în limba română, după care va începe o procedură de conciliere privind proiectul care, cel mai probabil, va dura două luni, a mai precizat Leonard Orban.
Ministrul de resort a arătat că proiectul de raport primit de ţara noastră face referire la probleme de sistem ale POSDRU: "De exemplu, verificarea la faţa locului a proiectelor, care nu a prea funcţionat bine sau nu a funcţionat deloc bine. Sunt chestiuni legate de o anumită flexibilitate a procedurilor, care a permis finanţarea unor proiecte care, în mod normal, n-ar fi trebuit finanţate niciodată".
Reprezentantul MAEur a sub-liniat că un număr mare de proiecte în cadrul POSDRU au fost verificate şi "aproape pe fiecare proiect au fost identificate probleme, care nu au putut fi identificate de structurile" interne care ar fi trebuit să le găsească: "Deci sunt probleme serioase, modificări de substanţă în ceea ce priveşte POSDRU".
România a sistat cererea de rambursare de bani comunitari de la Comisia Europeană în patru programe operaţionale, de la 1 iulie până la efectuarea unor audituri europene programate să se încheie pe 17 iulie, a declarat Leonard Orban.
Cele patru programe sunt Programul Operaţional Regional (POR), coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Programul Operaţional Sectorial (POS) de Mediu, de la Ministerul Mediului, POS Transport, aflat sub coordonarea Ministerului Transporturilor, şi POS Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE).
Ministrul Afacerilor Europene a precizat că auditul european va cuprinde atât cele patru autorităţi de management aferente programelor, cât şi Unitatea Centrală pentru Verificarea Achiziţiilor Publice (UCVAP), de la Ministerul Finanţelor, precum şi Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP).
Potrivit oficialului, sistarea trans-miterii de cereri de rambursare nu echivalează nici cu o suspendare, nici cu o întrerupere a acestor programe operaţionale, susţinând că plăţile interne de bani de la ministerele de linie către beneficiarii programelor europene nu vor fi afectate.
Ministrul de resort a arătat că ministerele dispun de bani pentru efectuarea de plăţi interne.
Oficialii guvernamentali au dat asigurări că, în acest moment, România nu are niciun program operaţional suspendat, situaţie valabilă şi pentru următoarele săptămâni, cel puţin.
În decembrie 2011, plăţile pe cele patru programe operaţionale menţionate au fost reluate în anumite condiţii, referitoare la îndeplinirea unor obiective de către Româ-nia, până la sfârşitul lunii iunie. Aceste măsuri ţin de organizarea internă a structurilor diferitelor autorităţi de management şi de elemente referitoare la domeniul achiziţiilor publice, a precizat domnul Orban.
Mai departe, autorităţile române vor avea discuţii extinse cu Comisia Europeană şi, după misiunile de audit din 5-17 iulie, va fi luată o decizie la nivelul Comisiei Europene în privinţa acestor programe operaţionale pentru România.
În urma deciziilor de la Bruxelles, ar putea să fie înlăturate complet sau parţial corecţiile preventive de 10% aplicate proiectelor europene în cele patru programe operaţionale sau, în cel mai rău caz, ar putea fi suspendate rambursările de bani europeni din cele patru programe.
Leonard Orban a mai spus că aşteaptă ca, în următoarele săptămâ-ni, să apară un rezultat clar din partea CE.