După ce a primit acordul coaliţiei, Leonard Orban, consilier prezidenţial pe probleme de afaceri europene, a fost propus la conducerea nou înfiinţatului Minister al Fondurilor Europene, după o carieră pe care a dedicat-o, în ultimii 19 ani, exclusiv problematicii UE, fiind primul comisar european al României, timp de trei ani.
În urmă cu aproape un an, Leonard Orban spunea că ţara noastră ar trebui să înveţe din experienţa legată de fondurile europene, menţionând că, la patru ani după aderare, "experienţa nu este pozitivă". Domnia sa sublinia că probleme nu au fost numai în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor, ci şi în alte aspecte legate de utilizarea banilor europeni: "Sunt o serie întreagă de dificultăţi asupra cărora va trebui să se găsească răspuns, sunt multe elemente care vor trebui să fie corectate, plecând de la cadrul instituţional de gestionare a fondurilor comunitare şi până la implicarea mediului de afaceri în acest proces".
În martie anul acesta, Leonard Orban a declarat că rata "atât de scăzută" a absorbţiei fondurilor comunitare exprimă dificultăţi sistemice ale întregii societăţi româneşti, în timp ce, la reuniunea ambasadorilor din 31 august, el aprecia că "este necesară consolidarea coordonării pe orizontală a absorbţiei fondurilor europene".
• Leonard Orban va fi audiat luni, de comisiile parlamentare
Proiectul de lege privind înfiinţarea Ministerului pentru Coordonarea Absorbţiei Fondurilor Europene va fi aprobat astăzi de Guvern şi trimis Parlamentului, urmând ca Leonard Orban să fie audiat luni de comisiile parlamentare şi să fie votat marţi în plenul Legislativului.
Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului spre dezbatere în procedură de urgenţă.
Calendarul pentru înfiinţarea noului minister şi instalarea lui Leonard Orban la conducerea instituţiei a fost convenit în şedinţa de ieri a coaliţiei.
"Calendarul convenit la nivelul coaliţiei este aprobarea în şedinţa de miercuri a Guvernului a proiectului de lege privind înfiinţarea noului minister, audierea lui Leonard Orban în comisiile reunite pentru afaceri europene în prima zi a săptămânii viitoare şi votul pentru minister şi Leonard Orban marţi, 20 septembrie, în plenul Parlamentului", au precizat unele surse, citate de Mediafax.
Potrivit acestora, membrii coaliţiei au calculat că pentru înfiinţarea noului minister şi instalarea lui Leonard Orban la conducerea instituţiei ar fi suficiente 236 de voturi.
• Opoziţia votează împotriva lui Orban
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, ieri, că parlamentarii opoziţiei vor vota împotriva numirii lui Leonard Orban la conducerea Minis-terul Fondurilor Europene care urmează să fie creat.
Ponta a spus că opoziţia are trei mari condiţii ca să fie de acord cu înfiinţarea noului minister şi numirea unui titular al portofoliului.
Una dintre condiţii este sancţionarea miniştrilor care au gestionat prost absorbţia fondurilor europene, respectiv ministrul dezvoltării, ministrul internelor şi ministrul muncii.
"Este clar că numirea unui ministru în plus are rostul doar să-i spele de păcate pe cei patru, complet neperformanţi", a adăugat Victor Ponta.
Potrivit reprezentantului PSD, o altă condiţie este ca noul minister să aibă atribuţii foarte clare: "Deocamdată, este vorba de un ministru fără portofoliu, fără mâini şi fără picioare, un ministru doar de faţadă".
Totodată, în opinia partidului din opoziţie, este necesară schimbarea legislaţiei în domeniu, "pentru eliminarea intervenţiei politice a MDRT" în întocmirea proiectelor şi aprobarea finanţării.
• Mihai Voicu: Înfiinţarea noului minister echivalează cu o restructurare guvernamentală
Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a declarat, la rândul său, că înfiinţarea noului minister echivalează cu o restructurare guvernamentală, opinând că este necesară aprobarea Parlamentului pentru întregul Guvern.
Domnia sa a subliniat că, dacă viitorul ministru va fi membru al Guvernului, în orice formă, atunci va fi necesară aprobarea Parlamentului pentru învestirea sa, iar, dacă va fi şef de agenţie sau secretar de stat, tot va fi necesară o lege pentru înfiinţarea acestui post, care, însă, va fi discutată în Camere, separat.
Mihai Voicu a precizat că, în cazul votului pentru învestitură, parlamentarii PNL se vor comporta în conformitate cu decizia care va fi luată de USL.
Premierul Emil Boc a anunţat că astăzi va trimite Parlamentului propunerea ca Leonard Orban să fie desemnat ministru al Fondurilor Europene.
"Mâine (n.r. astăzi) voi înainta la Parlament scrisoarea oficială pentru a completa acuala echipă guvernamentală cu un nou ministru şi Guvernul cu un nou minister, Ministerul Afacerilor Europene. Nu este vorba despre un nou Guvern, este vorba doar ca în temeiul articolului 85 alin. 2 şi 3 din Constituţie să completăm actuala structură a Parlamentului cu un nou minister, Ministerul Afacerilor Europene, care va avea misiunea principală absorbţia fondurilor europene şi de a gestiona problematica afacerilor europene", a spus Emil Boc, adăugând că Parlamentul urmează să fixeze calendarul de vot pentru completarea structurii guvernamentale.