LEUL, DIN CE ÎN CE MAI PUTERNIC: Cursul s-a întors în timp cu un an şi două luni

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 martie 2010

Cursul s-a întors în timp cu un an şi două luni

Banca Naţională a afişat ieri cel mai mic curs de schimb leu-euro din luna ianuarie 2009, moneda europeană coborând până la nivelul 4,0801 lei. Ultimul curs, sub pragul de 4,08 lei/euro, a fost înregistrat pe data de 7 ianuarie 2009, când un euro valora 4,0729 lei.

Deşi cursul valutar fluctuează în continuare sub pragul de 4,1 lei/euro, bancherii nu şi-au schimbat estimările şi spun că marjele de variaţie sunt normale.

""Moneda naţională s-a apreciat şi în şedinţa de ieri, câştigând poate ceva mai mult teren decât ne aşteptam, probabil beneficiind de faptul că Fed nu a oferit indicii despre momentul în care va începe reducerea politicilor stimulative curente", se arată în cel mai recent raport emis de analiştii ING Bank.

Leul nu a mai fost tranzacţionat la acest palier de la începutul lunii precedente, iar dacă va depăşi pragul de 4,07 lei/euro, va atinge valori care au fost ultima dată tranzacţionate în anul 2008.

Pe de altă parte, economiştii Raiffeisen Bank estimează că leul se va menţine în jurul pragului de 4,1 lei/euro, urmând ca mai apoi să coboare spre 4 lei/euro.

"Nu văd fluctuaţii pe piaţă foarte mari în următoarea perioadă, cursul va urma aceeaşi tendinţă de până acum", este de părere Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen.

Lucian Anghel, economist şef în cadrul Băncii Comerciale Române, vede o marjă mai largă în care ar putea evolua cursul în următoarea perioadă, de respectiv 4 - 4,2 lei/euro, interval pe care îl consideră ideal pentru exportatori.

Pentru finele anului, prognoza BCR indică un nivel de 4,0 - 4,1 lei/euro.

"Nu aprecierea leului reprezintă o problemă, ci ritmul de apreciere, care a fost puternic în ultima perioadă", consideră domnul Anghel.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, ieri, un curs de referinţă de 4,0801 lei/euro, în scădere cu 0,20 bani faţă de cursul de referinţă anunţat miercuri.

Moneda naţională şi-a menţinut avansul pe piaţa interbancară, tranzacţiile cu moneda europeană coborând sub pragul de 4,08 lei//euro, desfăşurându-se la un curs de 4,0780-4,0790 lei/euro, la finalul şedinţei valutare.

Euro scade de teamă că Grecia nu va primi sprijin de la UE

Acţiunile băncilor elene coboară semnificativ

Euro s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, faţă de dolar, pe fondul temerilor legate de faptul că Grecia nu va reuşi să obţină sprijin financiar de la ţările europene.

La ora 8:56 a.m., pe piaţa din New York, euro scăzuse cu 0,5%, la 1,3675 dolari, de la 1.3738 dolari în ziua anterioară. Anul acesta, moneda europeană a pierdut 4,5% faţă de cea americană.

În opinia analiştilor, euro slăbeşte în condiţiile în care investitorii sunt tot mai sceptici cu privire la intenţia ţărilor europene de a sprijini Grecia.

Ieri, premierul elen, George Papandreou, le-a cerut liderilor Uniunii Europene să pună bazele mecanismului de sprijin financiar de urgenţă pentru ţara sa, în cadrul unei reuniuni care va avea loc săptămâna viitoare.

Oficialul elen a declarat ieri, într-un discurs rostit la Parlamentul European: "Nu cerem bani de la Germania, Franţa, Italia sau de la alţi plătitori de taxe. Ceea ce spunem noi este că avem nevoie de un sprijin politic puternic, pentru a realiza reformele necesare şi să ne asigurăm că nu vom plăti mai mult decât este necesar pentru implementarea acestor reforme".

Premierul elen vrea ca liderii europeni să-l ajute să micşoreze costurile la care se împrumută Grecia.

În condiţiile în care au revenit pe piaţă temerile legate de soarta Greciei, acţiunile băncilor din această ţară au consemnat, ieri, scăderi semnificative. Acţiunile "National Bank of Greece" SA, cea mai mare bancă din Grecia, au coborât cu 5,1% pe piaţa din Atena, la 14,84 euro. Titlurile "EFG Eurobank Ergasias" SA, a doua bancă elenă, au pierdut 6,5%, afişând un preţ de 6,09 euro. Titlurile "Piraeus Bank" SA, a patra bancă elenă, au coborât cu 6,1%, la 6,03 euro, iar acţiunile "Alpha Bank" SA, a treia bancă a Greciei, au scăzut cu 1,7%, la 1,74 euro.

Indicele Athex al Bursei din Atena a înregistrat o scădere de 3,6%, la 2.015,08 puncte. (Alina Vasiescu)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb