Leul, la barieră?

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 iulie 2008

Leul, la barieră?

După ce miercuri a consemnat cea mai mare apreciere din regiune, leul a continuat în ultimele două şedinţe valutare trendul descendent faţă de moneda unică europeană început în luna ianuarie. Banca Naţională a anunţat vineri un curs de referinţă de 3,5829 lei pentru un euro, cu 1,11% mai mare faţă de cel de miercuri.

Tot în ultima zi lucrătoare a săptămânii trecute tranzacţii pe piaţa valutară s-au derulat la un curs în apropierea nivelului de 3,62 lei pentru un euro, creşterea cursului fiind cu 2,8% mai mare faţă de miercuri şi cu 0,7% mai mare faţă de joi.

Dealerii din băncile comerciale pun deprecierea leului pe seama veştilor din Statele Unite, unde guvernul şi-a anunţat intenţia de a prelua două mari companii, dar şi creşterii preţului petrolului până la un nivel record de 147 dolari pentru un baril.

Urmărind aprecierea leului de miercuri, analiştii ne-au declarat că aceasta va fi de scurtă durată şi că până la sfârşitul lunii cursul se va întoarce la 3,6 lei pentru un euro.

Mihai Ionescu, secretar general în cadrul Asociaţiei Exportatorilor şi Importatorilor din România, este de părere că evoluţia ascendentă a leului s-a produs în urma intervenţiei Băncii Naţionale. "Cine crede că în ţara noastră cursul este liber pe piaţă se înşeală", ne-a declarat Mihai Ionescu. Ţinând cont de asta, exportatorii se bazează pe capacitatea Băncii Naţionale de a înţelege că trebuie să acţioneze astfel încât să existe un echilibru între reintrarea inflaţiei pe un trend descendent şi interesele lor. Deşi consideră că în materie de curs "nu poate exista o farmacie", el depinzând de intrările şi ieşirile zilnice de capital, Mihai Ionescu speră ca pentru a doua jumătate a aces­tui an cursul de schimb să fluctueze între 3,6 şi 3,8 lei pentru un euro, interval agreat de exportatori.

Scăderea euro la sub 3,6 lei i-a făcut pe unii dintre comercianţii, care derulează tranzacţii internaţionale, să se gândească la rezilierea contractelor, ne declarase anterior reprezentantul ANEIR.

De la mijlocul lunii iunie, euro a fost în continuă scădere faţă de monedele ţărilor emergente datorită îmbunătăţirii sentimentul investitorilor faţă de aceste economii, în urma creşterii incertitudinii pe plan internaţional. Pe piaţa valutară din ţara noastră, aprecierea leului a întârziat cu o săptămână din cauza fondurilor necesare pentru efectuarea unor plăţi pentru importuri, ne-au declarat analiştii Piraeus Bank. În încercarea de a recupera întârzierea, moneda noastră naţională a înregis­trat miercuri cea mai semnificativă apreciere. Situaţia leului s-a schimbat vineri, când în şedinţa valutară, el a consemnat cea mare depreciere din regiune.

Analiştii Raiffeisen susţin că aprecierea recentă a monedei naţionale, alături de reducerea inflaţiei, în urma scăderii preţurilor alimentelor, vor determina BNR să nu modifice dobânda de politică monetară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb