LEUL - LA CEL MAI MIC NIVEL DIN ULTIMII PATRU ANI ŞI JUMĂTATE, FAŢĂ DE EURO Mihai Ionescu: "Exportatorii aveau nevoie de o supapă, ca să compenseze pierderile"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii / 19 mai 2017

Moneda naţională a înregistrat, ieri, cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani şi jumătate, comparativ cu euro, potrivit datelor BNR.

Banca Centrală a comunicat un curs de 4,5729 lei pentru un euro, faţă de 4,5539 lei - valoarea de miercuri a cursului leu/euro.

Exportatorii aveau nevoie de o astfel de supapă, ca să-şi acopere pierderile suferite ca urmare a creşterii preţului de cost legat de competitivitate şi de piaţa muncii, ne-a spus Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

Domnia sa ne-a precizat: "Nu sunt de dorit astfel de fluctuaţii, însă dacă marja este una rezonabilă, de până la 3% pe o anumită perioadă, atunci nu ne deranjează. A fost agreată o fluctuaţie de tip fierăstrău într-o limită de 3%. De altfel, Guvernatorul BNR a spus că nu mai este loc de întărirea leului".

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României, a menţionat, zilele trecute, că o evoluţie pozitivă a monedei naţionale ar fi nesustenabilă. Şeful Băncii Centrale a explicat: "Nu prea mai e loc de aprecierea cursului. România nu este mare exportatoare de bunuri de capital. (...) Pentru bunurile pe care de regulă le exportăm, câmpul nostru de competitivitate de preţ este redus. Dacă mai adăugăm şi presiunile viitoare care vin din majorările inerente, inevitabile, de salarii, nu numai din sectorul bugetar, ci şi din sectorul privat, atunci vedeţi încă o dată de ce am simţit nevoia să transmitem acest mesaj privind evoluţia cursului. Nu avem nevoie de o apreciere a cursului, pentru că ea se va dovedi nesustenabilă (...). El, când se apreciază, are efecte limitate, discutabile şi pe urmă, când se depreciază cu procente vizibile, poate să creeze chiar panică".

Analistul economic Aurelian Dochia consideră că Isărescu a făcut referire la estimările Comisiei de Prognoză, care mizează pe întărirea leului până în 2020.

Moneda naţională s-a depreciat şi în faţa dolarului american, cursul anunţat de BNR fiind de 4,1140 lei, faţă de valoarea de miercuri, de 4,1039 lei pentru un dolar.

Francul elveţian a fost cotat, ieri, la 4,1971 lei, în comparaţie cu nivelul de 4,1712 lei - cursul leu/CHF din ziua precedentă.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Pai ce-o sa faci cand ajungi sa produci in euro. O sa fi a doua Grecie. Asta e gandire de centralist sau comunist

    1. Asta este economia României. De ce se grăbea Isărescu, Băsău și tot sistemul bancar să adoptăm Euro? Razi economia, continui consumul pe datorie până Grecia.

      Te pomenești că putem concura de la egal la egal cu Germania. :) Centraliștii și comuniștii vor monedă comună. 

    Mugur vrea nu vrea sustine politicile guvernamentale, asa cum a mai facut-o si in trecut. Ca si in fotbal si in politica toti vor rezultate imediate si nimeni incearca sa construiasca sanatos si pe termen lung. Asta-i inca unul din pacatele sistemului pluripartidist...

    omul a inteles ca din razboiul dintre BNR si guvern nu cistiga nimeni, asa ca la finalul anului o sa ne laudam cu cea mai mare crestere economica din UE (circa 50-70 % sa datorat fluctuatiei cursului valutar)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb