Leul sfidează iar fundamentele economiei şi urcă faţă de euro. Până când de această dată?

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 octombrie 2022

Leul sfidează iar fundamentele economiei şi urcă faţă de euro. Până când de această dată?

În condiţiile în care România e sufocată de importuri, un euro mai slab ajută la inflaţie, mai ales când aceasta are tendinţa de creştere, iar BNR este obligată să urce corespunzător dobânzile pentru a o contracara.

În ciuda dezechibrelor care se acumulează în economie, moneda naţională zburdă, fiind pe plus faţă de euro în acest moment (+1,5% în ultimele 12 luni), faţă de o corecţie de 3% a zlotului, în aceeaşi perioadă. De forint nu mai pomenim nimic, acolo există o componentă speculativă mult mai mare în deprecierea consistentă a monedei, în încercarea de a penaliza politicile guvernului Orban.

În condiţiile în care leul performează mai bine decât euro, deficitul de cont curent a fost în primele opt luni din acest an de aproape 17 miliarde euro, în creştere de la 10,7 miliarde euro în intervalul ianuarie-august 2021. Tendinţa este de creştere în continuare şi ne aşteptam la valori foarte mari pe final de an, când importurile duduie. De altfel, anul trecut ultimele patru luni adăugaseră alte peste 6 miliarde euro la deficit, astfel încât rezultatul pe 2021 consemna un avans de 55% faţă de 2020.

Putem avea în acelaşi timp o economie care gâfâie, cu un deficit de cont curent cu o dinamică îngrijorătoare, care ameninţă să treacă de 9% din PIB pe final de an, şi cu toate astea să ne bucurăm de o monedă relativ puternică în regiune?

În vară, de la sfârşitul lunii iulie şi până la începutul lui septembrie am avut o mişcare de apreciere a leului care dusese cursul de la 4,94 lei/euro până la 4,82 lei/euro. S-a explicat atunci că de vină ar fi remiterile românilor din străinătate, care apreciau leul prin vânzările de valută. Era, totodată, o perioadă când se plăteau dividende de către companiiile străine şi a picat foarte bine un curs mai redus pentru euro când acestea aveau de schimbat leii pe euro pentru a fi trimişi afară.

A fost o mişcare care a făcut bine şi la inflaţie, pentru că a mai temperat creşterea preţurilor în condiţiile în care importăm mult mai mult decât exportăm, fapt ce se reflectă şi în deficitul de cont curent.

Ei bine, în ultimele două săptămâni a început o mişcare similară de apreciere, care a făcut ca euro să slăbească de la 4,94 lei la 4,87 lei. De această dată nu mai sunt românii din străinătate, dar a rămas ameninţarea inflaţiei care tinde să îşi atingă vârful pe final de an. Dacă vom avea un euro mai ieftin în noiembrie-decembrie, lunile când se importă cel mai mult, inflaţia ar face nişte paşi înapoi sau măcar şi-ar încetinti ritmul de creştere.

Iar un nou salt al inflaţiei ar obliga BNR să continue politica de majorare a dobânzilor, tendinţă pe care banca centrală a încercat să o întârzie, iar când nu s-a mai putut, să o atenueze cât mai mult pentru a nu lovi în economie.

Am putea avea însă o mişcare de apreciere care să se întindă până la finalul anului? Ar fi destul de greu de crezut, în condiţiile în care turbulenţele s-ar putea relua în pieţele internaţionale după alegerile parlamentare din SUA programate pentru 8 noiembrie. Multe lucruri sunt cosmetizate înainte de alegeri, iar după apar ajustări mai dure. O revenire a volatilităţii şi corecţiilor în pieţele de capital ar redeştepta aversiunea faţă de risc şi monedele emergente ar fi penalizate.

Ionuţ Dumitru, fostul preşedinte al Consiliului Fiscal, apreciază: "Ştiu că existau studii cu ani în urmă care surprindeau o corelaţie de 25% între cursul de schimb şi inflaţie. De pildă, dacă leul se deprecia cu 10%, inflaţia urca, în doi ani, cu 2,5%. Probabil că acum această corelaţie e mai redusă, de 15-20%. Nu cred însă că scăderea forţată a cursului ar da o mână reală de ajutor. Ar adânci şi mai mult dezechilibrele care se acumulează în economie, mă refer la deficitele gemene (n.r. comercial şi de cont curent). Să ne uităm la comparaţia dintre noi şi polonezi, acolo zlotul s-a depreciat faţă de euro, există depreciere şi faţă de leu, iar asta ajută exporturile lor. Să nu ne întrebăm, deci, de ce sunt inundate supermarketurile noastre de produse poloneze".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Pana la urma,nu ne-ati spus de ce se apreciaza leul fata de restul valutelor! Parerea mea este ca,pe langa aspectele negative pe care le-ati enumerat,exista si un aspect pozitiv: investitorii straini vad Romania ca pe o tara care detine resurse de energie si care nu este atat de vulnerabila precum alte tari europene din regiune! Exista si perspectiva aderarii la Schengen ceea ce inseamna un plus pentru economia tarii noastre! Poate ca cetatenii Romaniei vad viitorul cu mai multa incredere si de aceea cheltuiesc mai mult din economiile pe care le au in valuta! Nu stiu,zic si eu...Oricum,in ceea ce priveste produsele poloneze cred ca gresiti! Nu cred ca Polonia exporta mult din cauza ca s-a depreciat extraordinar zlotul! Cred ca au taxe mai mici si in acelasi timp au si infrastructura mai buna decat Romania,sunt si in Schengen de ani buni,ceea ce face ca produselele lor sa fie competitive!

    1. Mallurile sunt goale. Poate ca romanii vand valuta sa compenseze facturile din ce in ce mai mari si salariile care nu tin pasul cu inflatia reala de peste 20%.

      Am firma in domeniu:

      Te ajut eu: 

      "Chiriile ca volum sunt trantite = nu se mai inchiriaza ca volul "vechituri" ci doar apartamente aduse la nevoia prezenta a tinerilor" 

      Vanzarile au cazut = nu se mai vinde ca volum 

      Asta inseamna scadere intermediare vanzare cumparare de servicii imo / financiare in euro/lei 

      A doua faza: Detinatorii de ACtive Financiare (imo case /hale /depozite /etc) varsa euro = rezerve (cash / credit) ca sa isi imbunatateasca / reduca costurile cu ENERGIA in SUS. 

      Deci si acesti jucatori varsa euro; plus ca au inceput sa scada credite in lei si sa creasca credite in euro = idem cu 2005-2007 unde cel ce are credi vechi in lei tine asimetric rezerva in euro daca prinde devalorizare lei fata de euro pana adoptam euro este cel mai fericit = va vinde mai putini euro si va primi mai multi lei devalorizati cu care va stinge creditul trecut la lei. 

      Cine face credit euro acum speculeaza chirii in euro in crestere si costuri in crestere in euro plasate in viitor. aici trebuia avut grija si cu ciclul de deflatie ce va urma plasat in viitor = calculele trebuies facute foarte bine si foarte conservatoare. 

      s c cret 

      Ar trebui să te angajez pentru o investiție în domeniu făcută de fima mea- nu în capitală; dar nu am fb și nu știu cum să te găsesc în lumea reală. Poate îmi dai un indiciu viabil.

    Nu sfideaza nimeni nimic!!

    La fel a facut si in 87-90 ca pe urma sa isi rupa mufa mana in mana cu lira uk; la fel a facut si in 2005-2007... la fel face in bula de credit; plus ca romania are cun cicul de credit mai catapultat ca ciclurile de credit din statele membre europente (e cu 30-40% mai arcuit). Daca nu adoptam euro sa mascam rapid nazdravania pana cade creditul se va prinde lumea de teapa trasa populatiei si cu un euro la 7-9 lei lejer; daca adoptam euro asimetri se va intari leul fata de euro dar la ce folos ca va ramane in umbra bancilor centrale si nu in piata reala (ps: vezi state ce au renuntat la moneda cum moneda lor a devenit real mai tare fata de euro). 

    am vazut ca plang unii in diseprare cum ca sa intram sa adopta etc in euro spatiu... se cam panicheaza... o sa intram. Au sarit deja preturile raportate la euro deja in piata... avem nominal deja 1 gram aur 50-60 euro idem cu 1 gram 1ur 50-60lei in trecut ... deci inflatie cu duiumul si la euro sa ajunga lei din urma. 

    Stim ce urmeaza dupa adoptare.....400-500-600 euro gazul pe luna; impozite pe masura; reparatii la masina mai scumpe decat sa cumperi alta la 2 ani la mana adoua; o nebunie ii asteapta pe cetateni romanieie. 

    Vor cadea familii in saracie... 

    Asa au tras teapa si Italiei Ciprului Greciei tot pe bula de credit.... pe urma i-au lasat sa cada in mufa.... da da.... Franta Germania si altele ... au facut complot sa cada in mufa... (bine si cei trei bubuise creditul la specula data trecuta dar atatati de infuzie euro exact spre varf si dupa varf teapa). 

    s c cret 

    1. Catelus cu parul cret, pupa rusul din cotet ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb