LIA OLGUŢA VASILESCU A CERUT DATE DESPRE PILONUL II DE PENSII PRIVATE Ministrul Muncii vrea să afle de la ASF ceea ce se găseşte într-un document din sertarele sale

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 iulie 2017

Lia Olguţa Vasilescu (Sursa foto: Facebook)

Lia Olguţa Vasilescu (Sursa foto: Facebook)

Subiectul Pilonului II de pensii private obligatorii pare să fie un izvor nesecat de gafe ale miniştrilor.

După ce Ministrul Finanţelor Ionuţ Mişa şi-a dat cu stângul în dreptul, fiind nevoit să îşi retracteze declaraţia referitoare la desfiinţarea Pilonului II, iar Ministrul Energiei Toma Petcu a făcut-o lată, susţinând că societăţile din portofoliul său nu au investiţii în fondurile de pensii, a venit rândul Ministrului Muncii Lia Olguţa Vasilescu să se dea în stambă, solicitând de la ASF date care ţineau de Ministerul său.

Domnia sa a declarat, duminică, la România TV, că a cerut Autorităţii de Supraveghere Financiară date despre pilonul II de pensii, menţionând că nu este vorba nici de naţionalizare, nici de desfiinţare.

Ministrul Muncii a spus, potrivit News.ro: "Am cerut ASF date despre Pilonul II de pensii, nu aş vrea să se sperie absolut nimeni, nu este vorba nici de naţionalizare, nici de desfiinţare, dar vrem să ştim care a fost formula de calcul şi vrem să facem o comparaţie între cei care au cotizat practic cu aceeaşi suma la sistemul de stat şi cu aceeaşi suma la pilonul II de pensie, să vedem dacă şi pensia care le este calculată va fi similară cu ceea ce oferă statul.

Dacă este în plus, este chiar foarte bine, dacă este în minus, o să vedem toate datele. Cert e că va trebui să le prezentăm cu siguranţă şi celor care beneficiază de acest sistem de pensie, este vorba de cei care în 2010 aveau sub vârstă de 35 de ani şi care au fost obligaţi de stat să cotizeze la alte piloane de pensie".

După cum spune, Lia Olguţa Vasilescu vrea să ştie, de la ASF, "care a fost formula de calcul" pentru pensiile pe Pilonul II şi dacă pensia calculată pentru Pilonul II "va fi similară cu ceea ce oferă statul".

Dar, în sertarele Ministerului Muncii zace, de ani de zile, Proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de plată a pensiilor private, care stabileşte procedura de plată pentru pensiile care vor rezulta din contribuţiile la Pilonul II.

Dincolo de faptul că cele două sisteme - de stat şi privat - nu sunt comparabile, iar sarcina dată de Ministrul Muncii pare imposibilă, întrucât administratorii privaţi investesc contribuţiile proprii ale salariaţilor, oferindu-le randamentul la finalul cotizaţiei, în timp ce statul plăteşte pensiile din contribuţiile făcute de salariaţii aflaţi în câmpul muncii, pensia efectivă din Pilonul II nu se poate calcula, pentru că nu există o lege care să stabilească sistemul de plată.

Proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de plată a pensiilor private a fost publicat de Ministerul Muncii, în septembrie 2013, şi republicat la data 4 noiembrie 2016.

Astfel, ASF nu are cum să ştie să calculeze ce i-a cerut Lia Olguţa Vasilescu.

Ministrul a spus că "pilonul I de pensie înseamnă pilonul la care contribuie absolut toată lumea care va primi o pensie de la Casa Naţională de Pensii şi care plăteşte aproximativ 10%, apoi este pilonul II de pensii, unde banii vin tot de la beneficiari, este tot al statului, dar cu administrare privată".

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. se fac ca fac analize, cand intentia este clara demult!

    Olguta, este in continuarea la pubertate intelectuala (aspect evidentiat si de prenumele predestinat) si se straduieste sa treaca clasa. Nu exceleaza la pregatire sau inteligenta (ci dimpotriva), insa executa cu obedienta ordinele tatucai Stalin (pardon, Dragnea) ceea ce o face perfecta pentru o functie de conducere in guvernul patriei noastre. Cu acest guvern de "somitati" condus din umbra de un ilustru 'telectual idiot (detinatorul real al actiunilor la purtator ale guvernului in dauna prim-ministrului numit) ne indreptam grabiti spre teleormanizarea Romaniei.

    Pensia de stat si privata e comparabila. E doar ceva mai complicat de facut! Se invata pe la ASE valoarea banilor in timp, dar cine mai are timp sa invete...

    1. din punct de vedere al valorii absolute.

      dar cele 2 nici nu ar trebui sa fie comparabile, ele sunt c o m p l e m e n t a r e. 

      Exact.

      Afost creata ca si alternativa la pensia de la stat.

      Ca nu sunt administrati bine banii din pilonul II este alta problema. 

    S-a cerut putina transparenta ce ne-am deranjat atat cu argmente ca nu sunt compatibile ca nu se poate calcula etc

    Deocamdata complementaritatea e doar o promisiune Ce este sigur este ca ele genereaza cheltuieli de administrare -salarii substantiale si chiar cotizatii la fondul de pensii de stat Dupa lobby-ul ce se face n-ar strica deloc ceva lumina pe domeniu

    1. Administratorii de pensii private trimit cel putin o data pe an instintari participantilor la pilonul 2 de pensii din care reise foarte clar totul.

      Nu e nevoie sa vina tovarasa Olguta sa ne spuna cum stam. E un nonsens. Sa se ocupe de felia ei diin guvern si sa lase pe cei care muncesc in pace.

      Apropo: cam ce randament are pensia de stat obligatorie? Ca tot scrumam anapoda dupa contributii? 

      Scrisoarea anuala nu arata nici informatie despre performanta fondului. Vorbesti ca sa afli in treaba...

      Rata de crestere a pensiei de stat = Rata de crestere a fortei de munca + Rata de crestere a productivitatii

      este posibil sa ai nevoie de lumina pt ca nu pari sa intelegi ca sunt doua sisteme care functioneaza total diferit. La stat contribui si habar n-are nimeni cat ai contribuit, iti da niste puncte si face niste calcule in functie de daca e an electoral sau nu si apoi sugi degetul. iar la pilonul 2 contribui cu o suma fixa, primesti niste unitati de fond a caror valoare pana in prezent a crescut si tinand cont de faptul ca active emise de statul roman reprezinta vreo 70% din portofoliu, daca nu ar fi profitabile, tot din impotenta politicului ar fi (ca el e si legislativ si executiv si multumita lui cresc/ scad randamentele la instrumentele emise de stat), iar la final primesti FIX cat ai contribuit in unitati de fond la valoarea de piata de la momentul respectiv, minus niste comisioane de 2-3-10 lei (fix atat) la plata. ce dracu sa compari intre ele? o sa o bage p-aia ca multinationalele fac business pe administrarea p2..ca fura pe romani, si mai bine administreaza statul, dupa care pupat transparenta, nu mai stie nimeni ce evolutie are si nici nu ai pe cine sa tragi la raspundere. In plus, la p2 poti sa te transferi de la un fond la altul, pe cand pe p1... ramai cu statul, bun prost hot, nu conteaza.. lins pe bot. dar vreau sa cred ca ai suficienta minte sa intelegi lucrurile astea inainte sa le fi scris eu si in acest caz opinia ta sa nu fie decat cu scopul de a face trafic de postaci.

      performanta este relativa la momentul contributiei si la valoarea contributiei (la numarul de unitati). degeaba are fondul randament 5% pe an daca tu ai contribuit cu 50% mai mult in ultimele 6 luni (ai cumparat mai multe UF), cand fondul a avut o performanta de 10%.... deci randamentul tau e mai crescut decat al unui alt participant cu contributie constanta. Dar aia nu sunt acolo sa iti dea rapoarte de profitabilitate, ca tu te atingi de ea la pensie (peste multi ani), in caz de invaliditate sau deces.. daca vrei, poti sa gasesti in scrisori valoarea uf la zi si la subscriere, unde diferenta este evolutia activului net. hai ca poti.

      te-ai infierbantat rau de la calendarele lui Make!

      La momentul constituirii lui, Pilonul II a fost cat de cat o idee onorabila.Ulterior dupa criza din 2008 si falimentarea celor care credeau in bursa de valori din Romania,pilonul II a devenit una dintre cele mai usoare si sigure posibilitati de castiguri uriase pentru toti cei care s-au aflat in sfera de influenta a acestor fonduri si mai ales pentru cei care si ar fi trebuit sa semnaleze aceste practici la limita legii, in detrimentul celor care, fara voia lor, au fost obligati sa contribuie la un nou Caritas.Nu se va termina bine in nici un caz,solutii de iesire nu exista si se vor pierde toti banii din aceste fonduri.De aceea au intervenit la timp polonezii si ungurii,la noi...Caritas.

      deci nu are cum sa fie caritas pentru ca statul, prin intermediul ASF, unde este tot statul si rude ale lui, reglementeaza prin normele de investitii in ce sa investeasca fondurile de pensii. De asemenea exista reglementari ASF ref la cum se evalueaza acele instrumente financiare. Daca ai sti cum se evalueaza activele si spectrul limita de tipuri de instrumente in care este permis sa se investeasca, ai intelege ca afirmatiile tale sunt o prostie. apoi daca statul vrea sa nu se investeasca in rahaturi, sa scoata obligatia pensiilor de a imprumuta statul..ca acolo politica de investitii nu mai e condusa de randament sau siguranta, este in urma deciziei statului de a fi finantat de contribuabili, obligand prin norme sa se investeasca banii de pensie ai contributorilor in statul roman, asta da obiectivitate cu privire la randament si risc de default.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb