Pentru prima dată în aproape un deceniu, în Liban au loc alegeri parlamentare, scrie BBC.
Ultimele alegeri de acest tip au avut loc în 2009 iar mandatele ar fi trebuit să dureze patru ani. Având în vedere instabilitatea în ţara vecină Siria, parlamentul şi-a extins mandatul de două ori şi a schimbat legile electorale.
Sistemul de vot a fost schimbat, numărul districtelor a fost micşorat şi cetăţenii libanezii aflaţi în afara ţării au putut vota pentru prima oară.
Hezbollah, gruparea armată considerată o organizaţie teroristă de SUA şi alte state, are ca scop mărirea reprezentării în Parlament.
Votul pentru cele 128 de locuri continuă până la ora locală 19:00.
Rezultatele oficiale vor fi anunţate luni sau marţi, dar analiştii se aşteaptă ca duminică noapte să apară informaţii în acest sens.
În Liban, sistemul politic este împărţit între diferite credinţe religioase. Locurile în Parlament sunt împărţite între creştini şi musulmani iar preşedintele, prim-ministrul şi preşedintele parlamentului trebuie să provină fiecare dintr-o credinţă specifică.
Actualul prim-ministru, Saad al-Hariri, a cauzat o criză politică în noiembrie când a fugit din ţară în Arabi Saudită, anunţându-şi demisia intr-un discurs televizat în care a precizat că îi este frică de o tentativă de asasinat la adresa sa.
El şi-a "suspendat" propria demisie două săptămâni mai târziu după ce a vorbit cu preşedintele Michel Aoun in Liban pentru ca în decembrie să îşi retragă complet demisia.
Uniunea Europeană a comunicat că a trimis observatori electorali către toate districtele de vot din Liban.