Instanţa de judecată a respins recent, după un lung proces strămutat de la Curtea de Apel, Timişoara la Caraş Severin, contestaţia formulată de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, care solicita returnarea unor creanţe de circa 50 de milioane de euro de la societatea de stat Moldomin, deţinătoarea a peste 30% din depozitele de cupru ale ţării.
Procesul dintre Moldomin SA şi ANAF, demarat în 2011, viza, pe lângă recuperarea datoriilor de 50 de milioane de euro, şi modul în care administratorul judiciar al societăţii, firma RTZ Partners, a gestionat procesul de privatizare, precum şi modul în care a dispus de patrimoniul societăţii din Caraş Severin.
Potrivit contestaţiei ANAF, administratorul judiciar RTZ Partners, lichidatorul desemnat să valorifice bunurile Moldomin, a modificat, în iunie 2011, caietul de sarcini întocmit iniţial pentru vânzarea terenurilor societăţii şi a facilitat transferul licenţei de exploatare către compania elveţiană Mineco AG.
Răzvan Zăvăleanu, administratorul judiciar al companiei miniere din Moldova Nouă, ne-a declarat că, în urma soluţionării procesului în favoarea societăţii miniere, nu mai există un impediment propriu-zis în vederea repornirii activităţii. "Decizia tribunalului, după lungile amânări, este un semn de bun augur, în special pentru oamenii din zonă, care vor avea locuri de muncă, dacă se va redeschide exploatarea de cupru. Urmează ca, în perioada următoare, în primul trimestru al anului, să fie finalizat procesul de intabulare a terenurilor care fac parte din patrimoniul societăţii", a mai adăugat domnia sa.
În prezent, peste 94% din terenurile societăţii Moldomin au fost intabulate, urmând ca documentaţia să fie trimisă către ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Direcţia Achiziţii Publice şi Concesiuni, în vederea emiterii certificatelor de atestare a dreptului de proprietate, potrivit declaraţiilor recente ale administratorului judiciar.
Una dintre marile probleme de la Moldomin viza terenurile din proprietatea societăţii, multe dintre ele nefiind înscrise în cartea funciară, motiv pentru care au fost preluate de către alte entităţi, precum primăria, sau au fost abandonate. Potrivit contractului de privatizare, Mineco va prelua, la pachet cu licenţa de exploatare a zăcămintelor, şi terenurile din patrimoniul companiei din Caraş- Severin. Gheorghe Roşeţi, directorul Oficiului de Cadastru din Caraş-Severin, spunea, la finele anului trecut, în presa locală: "După anii '90, mai multe persoane şi-au făcut succesiuni pe terenurile de la Moldomin. O parte din terenuri a fost luată de primărie, gândindu-se că Moldomin le-a abandonat şi le-a trecut în proprietatea ei, iar o parte din terenurile pe care societatea comercială le avea intabulate au fost vândute în urmă cu cinci-şase ani".
Potrivit ultimelor rapoarte ale companiei Moldomin SA, în urma demersurilor de intabulare, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a eliberat 16 certificate de atestare a dreptului de proprietate, pentru terenuri însumând o suprafaţă totală de 5.208.097 metri pătraţi.
• Antecontractul cu Mineco, prelungit pentru realizarea privatizării
Beneficiarul respingerii contestaţiei ANAF de către instanţele de judecată este compania Mineco AG, investitorul elveţian care "curtează" rezervele de cupru ale Moldomin încă din 2006, şi care a semnat un antecontract cu societatea minieră din Caraş Severin în 2011, dându-i dreptul să preia terenurile şi licenţele de exploatare.
Următoarea etapă, după "stingerea" procesului cu ANAF (singurul impediment în vederea realizării privatizării), susţine administratorul judiciar, constă în obţinerea unor autorizaţii de construcţie, şi, ulterior, implementarea investiţiilor de mediu, retehnologizare, construirea uzinei de preparare a minereului. "Toate aceste investiţii sunt de sute de milioane de dolari", susţine domul Răzvan Zăvăleanu, care a mai adăugat: "Gândiţi-vă că numai uzina de preparare va fi costa în jur de 200 - 250 de milioane de dolari, nemaipunând la socoteală investiţiile în vederea asigurării cerinţelor de mediu".
Totodată, dat fiind faptul că procesul cu ANAF a durat mai bine de doi ani, reprezentaţii companiei miniere au prelungit antecontractul cu elveţienii de la Mineco AG, care expirase între timp, astfel încât privatizarea să poată avea loc, după cum a fost stabilit în 2011.
Contractul de privatizare a Moldomin cu firma Mineco AG va fi respectat, în forma autentică, fără să mai intervină vreo schimbare, a mai spus administratorul judiciar de la Moldomin.
Actualmente, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, singurul administrator al subsidiarei de la noi din ţară a companiei Mineco este Johannes Wadsack.
Johannes Wadsack mai figurează ca administrator al firmei Houser AG, o altă subsidiară a companiei Mineco. Conform surselor din presă, Johannes Wadsack a mai activat, de-a lungul timpului, în alte 279 de companii.
Grupul elveţian Mineco AG a câştigat licitaţia pentru privatizarea Moldomin pentru suma de circa 4 milioane de euro, bani care ar urma să intre în conturile companiei după stingerea litigiului cu ANAF.