Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, la dezbaterile parlamentare asupra rectificării bugetare, că actualul Guvern este o sursă de haos care sporeşte efectele crizei mondiale în ţara noastră.
Crin Antonescu a afirmat: "Nu avem atât o problemă cu criza, care într-adevăr există şi ne afectează, ci cu criza care sunteţi dumneavoastră înşivă, ca Guvern, şi care nu este generată de criza mondială, dar suplimentează dificultăţile acesteia. Dumneavoastră dovediţi incapacitate, lipsă de onestitate şi lipsă de orice soluţii. Avem, într-adevăr, o criză mondială, dar avem şi o criză românească, o sursă de haos, o lipsă de soluţii şi criza sunteţi dumneavoastră".
Liderul liberal a amintit de promisiunile făcute de actuala coaliţie de guvernare, referindu-se, printre altele, la majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50%, dublarea pensiilor agricultorilor, reducerea masivă a fiscalităţii.
"Aţi făcut aceste promisiuni în condiţiile în care se ştia de criză şi că efectele ei vin", s-a adresat Crin Antonescu social-democraţilor şi democrat-liberalilor, informează Agerpres. Preşedintele PNL le-a amintit partidelor de la guvernare faptul că bugetul agriculturii a fost redus cu 24%, cel al apărării cu 9,1%, al educaţiei cu 5,6% iar al administraţiei şi internelor cu 4,2%, în condiţiile în care singurele care nu au avut de pierdut sunt Ministerul Turismului şi Ministerul Comunicaţiilor.
De asemenea, Antonescu a criticat Executivul pentru decizia privind contractarea unui împrumut la Fondul Monetar Internaţional (FMI), afirmând că acesta guvernează România în contextul în care Guvernul este incapabil să facă acest lucru.
Crin Antonescu a declarat: "Aţi abdicat de la guvernarea României, pentru că nu puteţi să o faceţi, v-o face FMI. Noi considerăm că România putea să găsească alte soluţii economice pentru parcurgerea acestui moment de criză, dar acum îmi dau seama cam ce s-ar întâmpla dacă nu v-ar ţine în frâu FMI. Chiar şi aşa, ne arătaţi că FMI vă pune nişte limite în interiorul cărora nu ştiţi ce să faceţi".
Liberalul a răspuns şi afirmaţiilor ministrului de Finanţe, Gheorghe Pogea, potrivit cărora guvernele conduse de Călin Popescu Tăriceanu au operat 13 rectificări bugetare.
Antonescu a confirmat acest lucru, dar a adăugat că acele rectificări erau pozitive, suplimentând diferitele bugete, pe când rectificarea Cabinetului Boc este negativă.
"Nu cumva să veniţi din nou cu vreo rectificare şi să ne spuneţi că v-a impus-o FMI şi nu cumva să le explicaţi oamenilor că este de vină FMI pentru că domnul Boc ne-a spus, extraordinar de bucuros, că FMI nu ne-a impus nici o condiţie, ci ne-a dat nişte bani, o datorie frumuşică, puţin mai mare decât a făcut Ceauşescu", a conchis Antonescu.
Tăriceanu: "Noile politici fiscale vor genera evaziune"
Pe de altă parte, liderul grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputaţilor, Călin Popescu-Tăriceanu, prezent la lucrări, a declarat că noile politici fiscale reduc şansele economiei naţionale de a se redresa, întrucât ele vor genera evaziune fiscală.
Călin Popescu Tăriceanu a explicat: "Veniturile bugetare care au fost umflate la primul buget au trebuit să fie reconsiderate. Din păcate, acest sistem fiscal apăsător - fie că vorbim de firmele mari, fie că vorbim de întreprinderile mici şi mijlocii - nu va face decât să ducă la diminuarea şi mai importantă a veniturilor bugetare şi prin urmare la incapacitatea de realizare a acestui proiect de rectificare bugetară pe care astăzi Parlamentul, din păcate, l-a votat. Să nu vă faceţi iluzii că noile măsuri adoptate în privinţa impozitului forfetar şi a altor măsuri de acest gen vor aduce vreun leu în plus la buget. Vor aduce bani mai puţini la buget, mai multă evaziune fiscală şi şanse mai mici de a vedea economia românească redresându-se".
Deputatul liberal a mai arătat că teama guvernanţilor faţă de un deficit bugetar mare nu este justificată:
Tăriceanu a dat exemplul Marii Britanii care, potrivit spuselor sale, ar avea un deficit bugetar de 12% faţă de 4,6% cât este cel prognozat pentru România.
Călin Popescu Tăriceanu a declarat: "Şi ei, britanicii, sunt membri ai Uniunii Europene şi trebuie să se încadreze în aceleaşi reguli ca şi România, dar nu îşi fac probleme pentru că îşi dau seama că în perioada de criză economică, dacă nu pui la dispoziţie mijloacele financiare necesare pentru a scoate economia din marasm, nu vei face decât să prelungeşti efectele crizei. Acest lucru, din păcate, cred că se va întâmpla în România cu această politică timidă, timorată care aşteaptă permanent să fie împinsă în spate de alţii, în speţă de Fondul Monetar Internaţional sau de Comisia Europeană".
Liderul grupului parlamentar al PNL s-a mai arătat nemulţumit şi de faptul că reducerile bugetare prevăzute în această rectificare nu vizează consumul, ci investiţiile.
"Acest lucru este extrem de păgubos pentru economia românească", a apreciat Tăriceanu.
Fostul premier a precizat că greaua moştenire despre care vorbesc actualii guvernanţi nu este venită de la Executivul PNL-UDMR, ci de la Legea bugetului adoptat cu aproximativ două luni în urmă.