LICITAŢIA ARAART Aproape 30.000 de euro pentru lucrări de Tonitza şi un Grigorescu adjudecat pentru 10.000 de euro

Elena Deacu
Cultură / 28 iulie 2015

Aproape 30.000 de euro pentru lucrări de Tonitza şi un Grigorescu adjudecat pentru 10.000 de euro

În cadrul licitaţiei organizate de Casa de licitaţii şi Galeria de artă AraArt în data de 15 iulie la Casa Capşa, numeroase obiecte de artă au intrat în posesia noilor proprietari, Nicolae N. Tonitza, pictorul vedetă al licitaţiei, impresionând audienţa cu lucrările - Flori în ulcică albastră, un ulei pe pânză maruflată pe carton, adjudecat la preţul de 18.000 de euro şi portertul fiului său, Petru, un ulei pe carton adjudecat la preţul de 9.000 de euro.

Observăm şi de această dată un interes notabil pentru lucrările ce abordează tematica florilor, motiv pentru care colecţionarii de artă prezenţi la licitaţie au cumpărat lucrări înfăţişând aranjamente florale semnate de Octav Băncilă (lucrarea Crizanteme, în ulei pe carton, adjudecată pentru suma de 6.000 de euro), Alexandru Ciucurencu (lucrarea Garoafele, natură statică în ulei pe carton, adjudecată pentru suma de 5.000 de euro).

Tihna vieţii de la ţară sau farmecul activităţii gospodăreşti din universul idilic al satului, teme care i-au inspirat adesea pe artiştii români, au încântat ochiul pasionaţilor de artă şi i-au determinat să achiziţioneze astfel de lucrări, în cadrul licitaţiei AraArt. Notabilă este lucrarea celui ce pe bună dreptate este considerat pictorul naţional al României, Viţei la adăpat, de Nicolae Grigorescu, compoziţie în ulei pe lemn, adjudecată pentru suma de 10.000 de euro. Tot în tematica rurală se încadrează şi alte lucrări adjudecate în cadrul licitaţiei, cum ar fi: Turma, semnată Pan Ioanid şi Spălătoresele de Rudolf Schweitzer Cumpăna.

În ton cu faptul că ne aflăm în plin sezon al vacanţelor, iubitorii de frumos care au participat la licitaţie au optat pentru lucrări înfăţişând starea "dolce far niente", licitând, de exemplu, pentru sculptura lui Constantin Marinete în marmură albă, intitulată Odihnă, sau tabloul Lectura lui Nicolae Vermont, adjudecat la preţul de 2.600 euro.

De asemenea, lucrări cu o puternică influenţă culturală exotică, capabile să poarte privitorul într-o călătorie imaginară peste hotare, cum ar fi Piaţa San Marco, semnată Theodor Aman şi adjudecată la preţul de 2.200 de euro sau lucrarea Flamenco semnată Mihai Teişanu, s-au înscris pe lista obiectelor de artă care au intra în posesia unui nou proprietar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb