Liderii UE au stabilit pachetul pentru relansarea economică

A.P.
Miscellanea / 21 iulie 2020

Liderii UE au stabilit pachetul pentru relansarea economică

Liderii Uniunii Europene au încheiat un acord "istoric" cu privire la planul de relansare al economiilor , la primele ore ale zilei de marţi, după un summit care a durat aproape cinci zile, informează Reuters.

Acordul face ca Comisia Europeană, executivul UE, să strângă miliarde de euro prin pieţele de capital în numele celor 27 de state.Acesta este un act de solidaritate fără precedent, neîntâlnit în cele şapte decenii de integrare europeană, mai scrie sursa.

Preşedintele summit-ului, Charles Michel, a numit acordul, încheiat la ora 5.15 a.m., "un moment esenţial" pentru Europa.

Mulţi au avertizat că dacă acest summit eşua, viabilitatea blocului ar fi fost pusă la îndoială, după ani de criză economică şi ieşirea Marii Britanii din UE.

Pieţele bursiere din toată Uniunea Europeană s-au deschis în apreciere, marţi, iar euro a atins maximul din ultimele patru luni (1,1470 USD).

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, care a condus în favoarea acordului cu cancelarul german Angela Merkel, a descris acordul drept unul "cu adevărat istoric".

Liderii speră că fondul de recuperare de 750 de miliarde de euro (857,33 miliarde de dolari) şi bugetul său aferent de 1,1 trilioane de euro 2021-2017 vor ajuta la ieşirea continentului din cea mai profundă recesiune de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Acordul a constat în fonduri propuse pentru investiţii favorabile climei şi nu a stabilit condiţii pentru acoperirea cheltuielilor ţărilor precum Ungaria şi Polonia, considerate că încalcă valorile democratice.

Summit-ul a expus neînţelegeri în interiorul blocului, care ar putea împiedica luarea deciziilor viitoare în ceea ce priveşte banii, deoarece ţările mai bogate din nord au rezistat să ajute sudul mai sărac.

Olanda a condus grupul de state "frugale" (Austria, Suedia, Danemarca şi Finlanda) şi au insistat că ajutorul acordat Italiei, Spaniei şi altor ţări mediteraneene ar trebui să constea în împrumuturi, nu în subvenţii nerambursabile, detaliază Reuters.

Conflictele de la summit au atins apogeul duminică seară, când Macron şi-a pierdut cumpătul cu frugalii, lovind cu pumnul în masă, după câte spun unii diplomaţi, iar premierul polonez Mateusz Morawiecki i-a denumit "state egoiste".

Discuţiiile şi conflictele au făcut din acest summit al de-al doilea cel mai lung al UE, având cu 20 de minute sub un record stabilit în Nisa în 2000, potrivit Rutte. El a spus: "Am fi înregistrat recordul la 6:05, dar am încheiat la 5.45".

Compromisul UE a stabilit ca Comisia să împrumute 750 de miliarde de euro folosind ratingul datoriei de tip A-triple prin acordarea a 390 de miliarde de subvenţii nerambursabile - mai puţin decât 500 de miliarde iniţial vizate - şi 360 de miliarde de credite ieftine.

Acordul UE nu a stabilit o cale către o uniune fiscală în stil american, deşi unii o consideră eficientă.

Negocierile au mai stabilit ca transferurile de bani de la fondul de recuperare să fie oprite temporar, dacă un stat UE nu îndeplineşte condiţiile reformei fiscale.

Frugalii şi-au asigurat reduceri mai mari de la următorul buget al UE, un mecanism de rambursare al banilor, folosit pentru prima dată de Marea Britanie în anii '80.

În continuare, planul de recuperare trebuie să treacă de Parlamentul European şi trebuie ratificat de toate statele UE. Primii bani vor ajunge să fie transferaţi la economia statelor, prima dată, la jumătatea anului viitor, spun economiştii.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. adica romania,v-a intra in moarte clinica pana ce vor intra acesti bani in tara.laudate gura ca o sa-ti dau bautura.aviz orban si fenechiu.

    Atenție! primii bani vor fi transferați la jumătatea anului viitor, sau, la calendele grecești.

    Vom trăi și nu-i vom vedea.  

    1. Romania nu-i în stare să absoarbă 5 miliarde de euro pe an, darămite 70 miliarde. Stați liniștiți. Sunt bani virtuali ca minutele de la Vodafone

    Acesti bani se vor intoarce de unde au plecat. Investitiile vo fi aprobate daca se vor cumpara produse sau servicii din anumite tari. oricum noi nu producem mare lucru ir ceea ce producem o facem tot prin firmele tarilor de unde vin banii.

    Probleme e ca dupa ce le cumparam produsele sau servicii ve tyrebui sa returnam o parte din bani. Totul este bine gandit. Nimic nu este la voia Intamp[larii.

    Ar trebui totusi ca dupa patrui zile si patru nopti de lupta continua a DL Iohanios, mai ceva ca Fat Frumos (trei zile si trei nopti) si dupa rezultatele obtinute ar trebui sa facem statui in toata Romania, fiecare localitate sa aiba cate o strada cu numele Dumnealui, cartile de istorie sa cuprinda cel putin un capitol cu marea realizare si tot asa. 

    1. Banii vor circula pe circuitul sigur și verificat: BANCI - GUVERNE - CORPORAȚII.

      La omul simplu in buzunar va ajunge, ca și până acum, va o lula.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb