Directorul FBI, James Comey, ştia că Moscova se implică în procesul electoral american pentru a-l favoriza pe Donald Trump şi ar trebui să demisioneze, a acuzat şeful minorităţii democrate din Senat, Harry Reid, citat de AFP.
Harry Reid a declarat: "FBI dispune de aceste informaţii de mult timp", a spus Reid. "Dar Comey, care este republican, a refuzat să divulge aceste informaţii privind interferenţa Rusiei în alegerile prezidenţiale", informează News.ro.
În aceste condiţii, Senatul şi alte agenţii guvernamentale, în special cele însărcinate cu securitatea naţională, ar trebui "să lanseze o anchetă vizându-l pe Comey", pentru că "este vorba de o chestiune de securitate", consideră politicianul democrat.
Cu toate acestea, nu trebuie ca Procurorul General al SUA, Loretta Lynch, sub autoritatea căreia se află FBI, să îl demită pe directorul Biroului Federal de Informaţii, din punctul de vedere ale lui Reid. "Ar fi acţiune inutilă", consideră oficialul, care îl acuză pe Comey că a "abandonat ţara din motive de partid".
Liderul democrat l-a numit pe directorul FBI "noul J. Edgar Hoover", comparându-l cu fostul director FBI (1935-1972), cunoscut pentru şi-a spionat oponenţii politici.
James Comey s-a mai aflat în centrul unei controverse când a dezvăluit, pe ultima sută de metri a campaniei prezidenţiale, că a descoperit noi e-mailuri privind scandalul în care a fost implicată candidata democrată Hillary Clinton, relansând polemica.
La începutul lunii octombrie, Departamentul pentru Securitate Internă şi comunitatea de informaţii au conchis că Rusia a piratat conturile de e-mail ale mai multor personalităţi şi organizaţii politice, pentru a "interfera cu procesul electoral american".
Vineri, presa americană a publicat un memo al CIA, potrivit căruia campania de atacuri informatice a Rusiei a vizat să îl ajute pe Trump.
Echipa de tranziţie a preşedintelui-ales şi Partidul Republican au respins sâmbătă concluziile CIA.
Preşedintele american Barack Obama a ordonat un raport amplu privind atacurile informatice din cursul campaniei.
La rândul său, succesorul lui Reid în Senat, senatorul de New York Chuck Schumer, a cerut o anchetă bipartită în Congres.