Lipsa forţei de muncă suficiente a afectat cu 10% profiturile companiilor din România

M.I.
Miscellanea / 19 martie 2019

Lipsa forţei de muncă suficiente a afectat cu 10% profiturile companiilor din România

Şapte din zece angajatori din România au avut profituri şi cifre de afaceri mai mici, motivele principale fiind criza de specialişti şi deficitul de forţă de muncă de pe piaţă, reiese din datele celui mai recent sondaj efectuat de BestJobs, conform Agerpres.

Conform cercetării, 44% dintre angajatori au arătat că lipsa forţei de muncă suficiente sau adecvate a afectat cu până la 10% profitul anual al companiei, în timp ce alţi 15% au spus că impactul a fost şi mai mare, de până la 20%. În acelaşi timp, 8% dintre cei intervievaţi a menţionat faptul că şi acest prag a fost depăşit, chiar peste nivelul de 30%.

Pe de altă parte, circa o treime dintre respondenţi au spus că nu au fost afectaţi, în acest sens.

Pentru a compensa deficitul de angajaţi, aproximativ o treime dintre angajatori au recrutat oameni nespecializaţi pe domeniul solicitat, dar pe care i-au instruit intern, iar alţi 13,6% au angajat mai mulţi studenţi sau au reconvertit profesional o parte dintre angajaţi, pentru a acoperi domeniul unde le lipseau specialişti, conform răspunsurilor oferite de 13,1% dintre angajatori.

Totodată, pentru 11,4%, soluţia a fost să angajeze mai mulţi oameni din împrejurimi, care fac naveta zilnic. De asemenea, aproape 9% au investit mai mult în tehnologie, pentru a înlocui resursa umană.

Din răspunsurile angajatorilor reiese faptul că, cel mai greu, se găsesc angajaţi în domeniile: producţie, vânzări, IT, inginerie, logistică, financiar-contabil şi customer service, scrie Agerpres.

Nivelul de experienţă cel mai greu de recrutat este mid-level (52,5% dintre respondenţi), entry-level (27,7%) şi senior level (19,8%).

"Marea majoritate a angajatorilor reuşeşte să recruteze angajatul potrivit în cel mult două luni de la anunţarea postului. În unele situaţii, însă, găsirea candidatului potrivit pentru un anumit post, de la momentul lansării anunţului de recrutare, poate dura între două şi trei luni au spus 13% dintre respondenţi, iar 10% au arătat că poate dura chiar şi trei-şase luni", se arată în rezultatele sondajului BestJobs.

În plus, peste jumătate dintre companii (53,5%) sunt de părere că principala cauză pentru care nu reuşesc să ocupe în timp util posturile disponibile o reprezintă faptul că potenţialii angajaţi, mai ales dintre cei tineri, au aşteptări prea mari în raport cu abilităţile sau specializările lor.

În ceea ce priveşte deficitul de angajaţi la nivel de piaţă, cei mai mulţi dintre respondenţi (33%) cred că principala cauză o reprezintă lipsa de interes din partea forţei de muncă inactive profesional în a se califica. Alţi 25,7% spun că principalul motiv îl reprezintă salariile prea mici care pot fi oferite de angajatori, iar alte cauze sunt emigrarea specialiştilor (24%), dar şi închiderea şcolilor profesionale (12%).

La momentul realizării sondajului, opt din zece angajatori aveau până la zece posturi vacante, în jumătate dintre cazuri fiind nevoie de între 1 şi 5 angajaţi pentru fiecare post. Cele mai multe posturi disponibile erau în departamentele: vânzări, producţie, inginerie, administrativ, financiar-contabil, IT şi logistică.

Sondajul BestJobs a fost efectuat în perioada 15 februarie - 15 martie 2019, pe un eşantion de 382 companii mici, medii şi mari din România.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb