Lipsa inovaţiei şi a forţei calificate de muncă - principalele probleme ale sectorului de afaceri

A consemnat ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii / 26 noiembrie 2014

"România are performanţe peste medie numai în domeniul antreprenoriatului. Acest lucru se datorează numărului mare de start-up-uri şi culturii antreprenoriale pozitive, promovate de această strategie".

"România are performanţe peste medie numai în domeniul antreprenoriatului. Acest lucru se datorează numărului mare de start-up-uri şi culturii antreprenoriale pozitive, promovate de această strategie".

(Interviu cu avocatul Nicoleta Munteanu, Ambasador şi Mentor al Antreprenoriatului Feminin, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Antreprenorilor)

Reporter: Cât de greu sau de uşor este să devii antreprenor, ţinând cont de situaţia economică actuală?

Nicoleta Munteanu: Antreprenoriatul înseamnă abnegaţie, concentrare, pasiune şi motivare. Dacă pui toate aceste aspecte la un loc, oricine poate avea propria afacere. Din punct de vedere juridic, este mult mai uşor să înfiinţezi o societate acum, decât în trecut. Condiţiile pentru IMM-uri sunt mai puţin favorabile decât în media UE, în ciuda flexibilităţii privind înfiinţarea, înregistrarea şi transferul de proprietate care durează numai 20 de zile. Acum este posibilă începerea unei afaceri în trei zile. Iar costurile sunt relativ mici. Este mai rapid şi mai ieftin decât media UE.

În pofida numeroaselor obstacole şi dificultăţi pe care este posibil să le întâmpine cei ce doresc să urmeze calea antreprenoriatului în prezent, intenţiile antreprenoriale ale românilor sunt cele mai mari din UE. În concluzie, determinarea este cuvântul cheie.

Reporter: Cadrul legislativ influenţează luarea acestei decizii?

Nicoleta Munteanu: Ar trebui.

Dacă ne uităm la Strategia guvernamentală pentru dezvoltarea sectorului IMM-urilor şi îmbunătăţirea mediului de afaceri din cadrul programului Orizont 2020, observăm unele asprecte mai mult decât îmbucurătoare. Dintre cele 5 direcţii majore, prima se referă la sprijinirea şi promovarea antreprenoriatului. Iar în cadrul acestei direcţii, sunt incluse o sumedenie de programe, special concepute ca să ajute şi să sprijine persoanele care doresc să păşească în lumea antreprenoriatului.

Tot în cadrul primei direcţii, regăsim şi programe care se adresează IMM-urilor aflate deja în exerciţiu.

Reporter: Consideraţi că această strategie este suficientă pentru relansarea economiei româneşti?

Nicoleta Munteanu: Cel mai important obiectiv, la nivel local, ar fi să reglementăm situaţia taxelor şi a impozitelor. Însă, conform fişei informative SBA (Small Business Act for Europe), care are ca scop înţelegerea tendinţelor recente şi a politicilor naţionale care afectează IMM-urile, peste 40% din liderii de afaceri români sunt optimişti cu privire la creşterea afacerilor lor, iar scopurile lor principale sunt creşterea productivităţii şi reducerea costurilor.

Conform aceleiaşi fişe, România are performanţe peste medie numai în domeniul antreprenoriatului. Acest lucru se datorează numărului mare de start-up-uri şi culturii antreprenoriale pozitive, promovate de această strategie.

Lipsa inovaţiei şi a forţei calificate de muncă specializată sunt principalele probleme cu care se confruntă sectorul de afaceri. Iar capacitatea administrativă slabă reprezintă un obstacol în creşterea afacerilor.

Chiar dacă economia României este dominată de IMM-uri, numărul acestora este cu mult sub media UE. În ciuda unei creşteri a numărului de start-up-uri din ultimii ani, impactul microîntreprinderilor asupra economiei este mai mic decât media, oferind aproximativ 23% din locurile de muncă din sectorul privat şi doar 13% din valoarea adăugată a economiei.

Reporter: În luna mai 2014 a fost adoptată o nouă lege privind IMM-urile. Care sunt punctele forte ale acestei modificări?

Nicoleta Munteanu: Această lege a condus la crearea unui grup pentru evaluarea impactului economic al reglementărilor privind IMM-urile şi alocă aproximativ 0,4% din PIB-ul anual pentru programe de susţinere a IMM-urilor.

Aliniindu-ne la cerinţele UE, au fost luate în calcul măsuri fiscale pentru stimularea creşterii afacerilor, modificări legislative pentru optimizarea administraţiei publice în vederea diminuării birocraţiei, măsuri pentru creşterea inovaţiei şi creativităţii pentru încurajarea antreprenoriatului.

Reporter: Care este prioritatea nr. 1, privind creşterea şi promovarea antreprenoriatului?

Nicoleta Munteanu: România trebuie să creeze o cultură antreprenorială care să pătrundă în şcoli şi universităţi, o cultură în care creativitatea şi inovaţia să fie încurajate în mod activ. În acest sens, Ministrul delegat al Departamentului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism, Florin Jianu, a susţinut public demersul de creare a profilului de antreprenoriat la nivelul învăţământului liceal. Totodată, în cadrul Asociaţiei Naţionale a Antreprenorilor, dezvolt o serie de programe ce au ca scop educaţia antreprenorială bazată pe proiecte, în colaborare cu diferite instituţii de învăţământ.

O altă politică prioritară pentru zona IMM-urilor ar fi asigurarea că există un sprijin financiar adecvat pentru dezvoltarea afacerilor prin diverse instrumente financiare, printre care enumerăm Business Angels, Capital de risc etc.

În acest sens, au fost făcute publice intenţiile ca până la sfârşitul anului să fie creată o bancă naţională pentru dezvoltare, aplicarea contabilităţii în partidă simplă şi adoptarea de către Parlamentul României a Legii Investitorilor Individuali de tipul Business Angel şi celei dedicate incubatoarelor de afaceri.

Reporter: Foarte multe afaceri au intrat în insolvenţă sau chiar au dispărut. Ce ar trebui să facă antreprenorii aflaţi în dificultate pentru a evita aceste situaţii?

Nicoleta Munteanu: Antreprenorii a căror afacere a eşuat se confruntă cu proceduri de insolvenţă îndelungate, aproximativ 3-4 ani faţă de 2 ani în UE.

Conform Băncii Mondiale, România se află pe ultimul loc în UE, în ceea ce priveşte eficacitatea procedurilor de insolvenţă. Şi totuşi, aceste proceduri, nu influenţează negativ decizia de a începe o afacere, de unde reiese o frică de eşec mai scăzută a românilor în ultimul timp. Unul dintre motive ar putea fi unul dintre cele zece principii SBA şi anume asigurarea posibilităţii pentru întreprinzătorii cinstiţi care au dat faliment de a beneficia în mod rapid de o a două şansă.

Reporter: Şi totuşi, ce putem face pentru a evita această situaţie?

Nicoleta Munteanu: Cred că orice om de afaceri ar trebui să aibă cunoştinţe elementare despre ce înseamnă o mediere. În alte state şi mai nou şi în România, medierea este o unealtă foarte folosită în ceea ce priveşte rezolvarea conflictelor de natură economică. Mi-aş dori ca, în foarte scurt timp, antreprenorii să înţeleagă avantajul uriaş pe care îl conferă un mediator în rezolvarea conflictelor şi să adopte acest nou trend. Este cam singura metodă prin care poţi «scăpa» elegant de insolvenţă.

Reporter: Ce elemente aţi folosi dacă ar trebui să convingeţi pe cineva să devină antreprenor?

Nicoleta Munteanu: În calitate de Ambasador şi Mentor al Antreprenoriatului Feminin m-am aflat în această situaţie de multe ori. Asfel, în cadrul şedinţelor de mentorat am tot promovat motivele pro-antreprenoriat. Principalul motiv ar fi acela că antreprenoriatul îţi oferă posibilitatea de a creşte financiar pe măsură ce te dezvolţi. Nu vei mai depinde de un salariu fix încasat o dată sau de două ori pe lună. Antreprenoriatul îţi oferă posibilitatea de a aprecia libertatea în luarea deciziilor. Nu vei mai fi subalternul cuiva, de cele mai multe ori incapabil sau slab pregătit pentru funcţia pe care o deţine. Antreprenoriatul îţi oferă posibilitatea de a nu avea un program fix. Orele suplimentare nu vor mai fi obligatorii. Îţi vei gestiona timpul conform nevoilor tale. Tot antreprenoriatul îţi oferă confortul oferit de satisfacţia pe care o ai când realizezi ceva, datorită propriilor tale idei. Dacă eşti o persoană căreia îi place să rişte, antreprenoriatul nu te va priva de responsabilitatea acţiunilor tale, crescând astfel adrenalina. Deciziile îţi vor aparţine în totalitate. Şi, în final, vei reuşi să fii apreciat la adevărata ta valoare. Vei fi catalogat că o persoană cu iniţiativă. Statutul tău va putea fi apreciat şi de presă, care, în ultimul timp, promovează din ce în ce mai des, spiritul antreprenorial, prezentând sau premiind afaceri de succes.

Reporter: Mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb