Lipsa medicamentelor din farmacii îi determină pe români să cumpere din străinătate

G.D.
Miscellanea / 14 noiembrie 2022

Sursa foto: www.pixabay.com

Sursa foto: www.pixabay.com

În fiecare an România se confruntă cu cel puţin o criză a medicamentelor. Periodic, din farmaciile de la noi dispar anticoagulantele, medicamente oncologice, pentru afecţiuni endocrinologice sau boli cardiovasculare, conform unui comunicat remis redacţiei. Singura soluţie a pacienţilor este să le comande din străinătate, iar asta se vede în creşterea vânzărilor companiilor autorizate în acest sens.

Potrivit sursei citate, România cheltuie anual 44% din fondurile alocate sănătăţii pentru serviciile spitaliceşti, cea mai mare pondere înregistrată la nivelul ţărilor UE şi este pe locul 4 în Europa în ceea ce priveşte rata deceselor evitabile prin prevenţie sau ale căror cauze sunt tratabile. De altfel, pacienţii din ţara noastră alocă pentru prevenţie doar 1% din totalul cheltuielilor lunare, aproximativ 20 de euro, comparativ cu media europeană de 102 euro.

"M-am lovit personal de această lipsă cronică şi, de prea multe ori, inexplicabilă de medicamente din România. Ştiam că, în cazul în care aş avea nevoie de vreun tratament, aş opta pentru medicamente complexe, din ingrediente de origine animală sau minerală, însă acestea erau de negăsit în România. Pentru liniştea mea mi-am creat un stoc personal pe care l-am comandat din Germania, împreună cu alţi prieteni. Am acţionat preventiv, lucru pe care foarte mulţi români nu îl fac, fie pentru că nu conştientizează importanţa lui, fie pentru că nu şi-l permit. Problema este că evitarea unor cheltuieli preventive devine o chestiune mult mai costisitoare atunci când se ajunge la nevoia de tratament.", spune Ciprian Militaru, fondatorul EUmed.ro.

Conform datelor Eurostat cheltuielile pentru sănătate în România au crescut în ultimul deceniu, dar rămân la al doilea cel mai scăzut nivel din UE, atât ca procent din PIB (5,7% în intervalul 2015-2019), cât şi la nivel de individ. Totodată, în perioada 2015-2019 România a cheltuit mai puţin de jumătate din media pe cap de locuitor din ţările UE, respectiv 1.310 euro, faţă de 3.523 euro la nivel european.

"Avantajul prevenţiei este că ea are întodeauna un cost semnificativ mai mic decât tratarea. O prevenţie mai ieftină poate însemna de exemplu mai multă mişcare, sport, timp petrecut în aer liber, un capitol la care România are mult de recuperat", adaugă Ciprian Militaru, fondatorul EUmed.ro.

În aceste condiţii produsele de prevenţie au o pondere de aproximativ 50% din comerţul derulat de EUmed.ro pe piaţa din România. În perioada sărbătorilor religioase clienţii caută produse destinate digestiei sau florei intestinale, iar vara şi primăvara suplimente alimentare pentru slăbit. Primăvara sunt căutate mai ales produse pentru reducerea reacţiilor alergice, în special a celor provocate de ambrozie, iar vara creşte cererea pentru produsele de protecţie solară. Ultimii ani au arătat însă un interes tot mai crescut faţă de produsele de întărire a imunităţii, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb