Lira sterlină s-a apropiat marţi de maximul ultimilor doi ani faţă de euroşi a atins un maxim al ultimelor două luni faţă de dolar, susţinută de o creştere continuă a randamentelor obligaţiunilor britanice, pe fondul aşteptărilor tot mai mari ca Banca Angliei să mărească ratele dobânzilor luna viitoare, informează news.ro.
Randamentele obligaţiunilor guvernamentale britanice pe petermen de doi şi 10 ani au crescut la maximul ultimelor două luni, fiind cu 0,06 puncte procentuale peste nivelul de luni, după ce prim-ministrul Boris Johnson a declarat că nu sunt necesare noi măsuri pentru a combate varianta coronavirusului Omicron şi, de asemenea, urmând creşterea de luni a randamentelor obligaţiunilor americane.
Pieţele monetare anticipează două creşteri de 0,15 puncte procentuale ale dobânzii cheie de către Banca Angliei până la şedinţa de politică monetară din martie şi de aproape un punct procentual până la sfârşitul anului, după o creştere surpriză a dobânzii luna trecută.
În SUA, Rezerva Federală ar urma să efectueze o creştere de 0,25 puncte proceentuale până în luna mai şi încă două până la sfârşitul anului 2022, în timp ce în zona euro nu sunt aşteptate creşteri ale dobânzii cheie în acest an, din cauza activităţilor economice încă slabe şi a unui număr de ţări aflate sub restricţii legate de Covid-19.
"Perspectiva creşterii dobânzilor europene este foarte scăzută, iar perspectiva creşterilor în Marea Britanie este destul de bună", a spus economistul senior al Mizuho Colin Asher, care se aşteaptă ca Banca Angliei să majoreze dobânzile de două ori în acest an şi să continue să facă acest lucru în 2023.
După ce a scăzut iniţial, lira a crescut apoi cu 0,6%, până la 1,3556 dolari pe unitate, la cel mai ridicat nivel din 10 noiembrie, în timp ce faţă de euro a urcat cu 0,5%, până la 83,41 pence pentru un euro, cel mai ridicat nivel atins din februarie 2020.
Activităţile economice britanice au fost în general bune, iar ultimele cifre PMI revizuite au arătat că producţia a crescut în decembrie mai rapid decât se credea anterior.
Creşterea locurilor de muncă a încetinit, dar noile comenzi şi producţia au crescut într-un ritm mai rapid decât în noiembrie, în timp ce preţurile practicate de fabrici au urcat în cel mai rapid ritm înregistrat vreodată, ţinând vii preocupările legate de inflaţie.
Randamentele "reale" britanice, sau legate de inflaţie, au crescut, de asemenea, în ultima lună cu aproximativ 1 punct procentual, în cazul obligaţiunilor cu scadenţă de 10 ani, în timp ce echivalentele germane şi americane au crescut cu cel mult 0,2 puncte procentuale.