Lira turcească îşi continuă deprecierea după ce Erdogan a schimbat ministrul de Finanţe

G.U.
Macroeconomie / 2 decembrie 2021

Lira turcească îşi continuă deprecierea după ce Erdogan a schimbat ministrul de Finanţe

Lira turcească s-a depreciat astăzi după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan l-a înlocuit pe ministrul de Finanţe, în contextul unei campanii agresive de reducere a dobânzilor care a subminat moneda şi a stimulat inflaţia, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

Potrivit unui decret publicat ieri în Monitorul Oficial, ministrul de Finanţe, Lutfi Elvan, a fost înlocuit de adjunctul său Nureddin Nebati. Numit în funcţie în luna noiembrie 2020, Lutfi Elvan a preluat postul de ministru al Finanţelor după demisia ginerelui lui Erdogan, Berat Albayrak, iar numirea sa a fost salutată la acea dată de organizaţiile patronale din Turcia şi analişti.

Joi dimineaţa, lira turcească s-a depreciat cu 2,1% până, iar la ora locală 10:12 a.m, dolarul american era cotat la 13,38 de lire, în condiţiile în care noul ministru al Finanţelor, Nureddin Nebati, este considerat un apropiat al fostului ţar al economiei Berat Albayrak.

Marţi, moneda turcească a atins un minim istoric de 13,9519 lire pentru un dolar pentru ca miercuri să înregistreze o revenire parţială după ce Banca Centrală a intervenit pe pieţele valutare pentru a opri căderea lirei, monedă care a pierdut 30% din valoare în decurs de o lună.

În ultimii ani, Erdogan a făcut presiuni insistente asupra băncii centrale să urmeze un ciclu agresiv de relaxare a politicii monetare care, în opinia preşedintelui Turciei, va stimula exporturile, investiţiile şi locurile de muncă, chiar dacă inflaţia se apropie de 20% iar deprecierea lirei se accelerează, ceea ce afectează economiile turcilor.

Fostul ministru al Finanţelor, Lutfi Elvan s-a opus reducerilor de dobândă, susţin sursele citate de Bloomberg. Cu două zile înainte de şedinţa de politică monetară din 18 noiembrie, la care banca centrală a Turciei a redus dobânda de bază pentru a treia lună consecutiv, Elvan a făcut un apel către toate instituţiile să îşi respecte mandatul vizând ţinerea sub control a preţurilor. O zi mai târziu, Erdogan i-a criticat în Parlament pe cei care susţin în continuare dobânzile ridicate, în conformitate cu concepţia sa neortodoxă conform căreia costul ridicat al împrumuturilor stimulează inflaţia în loc să o combată.

Începând din 2019, Erdogan a concediat trei guvernatori ai Băncii Centrale care s-au opus dorinţelor sale vizând reducerea dobânzilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb