Listarea Bursei la Bursă, inoportună

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 aprilie 2009

Listarea Bursei la Bursă, inoportună

Listarea Bursei de Valori Bucureşti pe fondul crizei economice globale nu este oportună - aceas­ta este premisa de căpătâi a strategiei de listare a BVB la propria cotă propusă de Consiliul Bursei spre aprobare acţionarilor în Adunarea Generală de vinerea aceasta.

Dacă AGA aprobă strategia elaborată de Consiliul BVB, procesul de listare se va întinde pe o perioadă de aproximativ un an şi trei luni, fiind împărţit în două etape. Prima etapă a listării Bursei, circumscrisă unei perioade de aproximativ 6-9 luni, vizează liberalizarea transferului acţiunilor BVB, însă sub controlul achiziţiilor pentru un prag relevant de deţinere. Ulterior, acţiunile preferenţiale, fără drept de vot, urmează a fi transformate în acţiuni ordinare.

Etapa a doua include listarea propriu-zisă, prefigurată de amendarea actului constitutiv al Bursei în urma unei Adunări Generale.

Consiliul BVB atrage atenţia că Bursa nu are o necesitate imediată de finanţare pentru activitatea curentă, deşi unii deţinători de acţiuni ordinare ai BVB pot avea un interes sporit să obţină lichidităţi într-un orizont scurt de timp, printr-un exit parţial sau total din acţionariatul BVB. Potrivit reprezentanţilor Bursei, acest lucru ar fi posibil doar după 6-9 luni de la demararea fazei întâi a procesului de listare, astfel că aducerea Bursei la cota proprie nu ar răspunde necesităţilor imediate ale acţionarilor BVB aflaţi în dificultate financiară.

Impunerea unui prag de deţinere care să evite concentrarea excesivă a acţiunilor BVB, precum şi faptul că Bursa, în condiţiile actuale, ar putea fi listată doar la Categoria a doua reprezintă alte premise ale listării Bursei luate în calcul de membrii CA.

Autolistarea BVB a fost readusă în atenţia pieţei de capital autohtone la finele anului trecut, acţionarii BVB aprobând, în AGA de pe 17 decembrie listarea acţiunilor proprii pe piaţa reglementată.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb