Listarea companiilor tehnologice din Europa, aşteptată să se revigoreze

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 iunie 2021

Listarea companiilor tehnologice din Europa, aşteptată să se revigoreze

O analiză Sifted preconizează zece listări în domeniu, anul acesta

Listările companiilor tehnologice din Europa dau semne de viaţă, fiind aşteptate multe asemenea societăţi să îşi lanseze ofertele publice iniţiale (IPO) în 2021, după ce 2020 i-a adus, acestui segment, cea mai lentă evoluţie din ultimul deceniu.

Sifted, site dedicat start-up-urilor, susţinut de publicaţia britanică Financial Times, a alcătuit o listă cu zece companii europene de tehnologie care ar putea fi lansate pe piaţa publică până la sfârşitul anului curent, făcând referire, totodată, la investitorii şi fondatorii acestora, care ar obţine câştiguri importante din IPO-uri.

Analiza Sifted se bazează pe anunţuri ale companiilor, pe discuţii cu analişti din regiune, cu reprezentanţi ai fondurilor de investiţii, iar societăţile au fost trecute pe lista menţionată după următoarele criterii: au obţinut venituri anuale recurente de peste 50 de milioane de dolari şi au avut o creştere anuală de 30-50%; desfăşoară operaţiuni la scară largă şi costisitoare (unele companii deţinând statutul de unicorn din 2018 sau mai devreme); au recurs la schimbări în conducere, la nivel de CEO, preşedinte, director financiar; au atras peste 100 de milioane de lire sterline (116 milioane de euro; 142 de milioane de dolari) în maximum cinci runde de strângere de fonduri; au un drum clar spre profitabilitate.

Lista Sifted privind IPO-urile tehnologice aşteptate în Europa arată astfel:

1. Cabify

O societate cu operaţiuni în domeniul mobilităţii, creată în 2011, în Spania, care a realizat venituri de 104 milioane de euro în 2019, potrivit celor mai recente date disponibile. Dacă va avea loc listarea, din această ofertă va câştiga în primul rând gigantul japonez de retail Rakuten Inc., care are în proprietate 40% din companie.

Societatea de ridesharing este unul dintre cei doi unicorni ai Spaniei şi, conform sursei, dă semne de listare în condiţiile în care a numit un nou director financiar în aprilie anul acesta: Antonio Espana, care s-a ocupat de IPO-ul unei divizii aparţinând companiei de securitate Prosegur, în 2017.

Amintim că o firmă unicorn este un start-up cu o valoare de peste un miliard de dolari.

Cabify nu a mai atras finanţare din 2018, când a obţinut 160 de milioane de dolari de la investitori, inclusiv de la Rakuten, Endeavor Catalyst, TheVentureCity, GAT Investments şi Liil Ventures. De aceea, spune sursa, compania va căuta noi finanţări în curând, drept pentru care pare că va apela la bursă.

2. Checkout.com

Este un fintech care se ocupă cu servicii de plăţi, a luat fiinţă în 2012 şi are sediul în Marea Britanie. Cifra sa de afaceri a însumat 146 de milioane de dolari în 2019.

O ofertă publică iniţială i-ar aduce bani CEO-ului societăţii,

Guillaume Pousaz, care are în proprietate peste 25% din companie. Printre investitorii în Checkout.com se mai numără Blossom Capital, Insight Partners, Coatue Management, Digital Sky Technologies, Endeavour Catalyst, Greenoaks Capital Management, Tiger Global Management şi fondul suveran Government of Singapore Investment Corporation.

A doua cea mai valoroasă companie fintech din Europa este profitabilă, dar a strâns sute de milioane de dolari în numerar de la fonduri de investiţii, în ultimii ani, ca să îşi poată finanţa expansiunea agresivă la nivel internaţional. Pousaz a anunţat că va lista compania în SUA. Cea mai recentă strângere de fonduri a evaluat Checkout.com la 15 miliarde de dolari.

3. GitLab

Este o firmă de software creată în 2011, cu sediul în Ucraina. Aceasta a avut o cifră de afaceri de 150 de milioane de dolari în 2020, iar listarea sa (directă) este aşteptată în SUA. De o astfel de ofertă ar profita Y Combinator şi alţi investitori. Compania a participat la programul Startup accelerator din SUA, în 2015, iar de atunci a primit finanţare de la o listă lungă de investitori americani.

GitLab şi-a exprimat intenţia de listare, publicând anterior chiar o dată ţintă în acest sens: 18 noiembrie 2020. Dar, pandemia de Covid a amânat listarea. Compania a fost evaluată pe pieţele private la 6 miliarde de dolari.

Şi competitorul său Github a informat că va lansa o listare directă.

4. Made.com

Firmă din Marea Britanie, Made.com a luat naştere în 2010 şi derulează operaţiuni de distribuţie a mobilei. Cifra sa de afaceri a fost de 247,3 milioane de lire sterline anul trecut. Compania a informat în luna mai că vrea să se listeze în Marea Britanie. Made.com nu şi-a publicat acţionariatul. Fondatorii săi sunt Ning Li, Brent Hoberman, Julien Callede şi Chloe Macintosh.

5. N26

O companie fintech creată în 2015, în Berlin, Germania. Cea mai recentă cifră de afaceri publicată: 100 de milioane de euro în 2019. Posibila listare va avea loc în Germania şi va aduce câştiguri lui Ian Osborne şi Peter Thiel. Firma de investiţii a lui Osbourne, Hedosophia, este cel mai mare acţionar al N26, cu o deţinere de 15%. Cu o participaţie ceva mai mică, urmează fondul de investiţii deţinut de Thiel, Valar Ventures, şi Earlybird.

În ianuarie, N26 l-a angajat pe Jan Kemper în funcţia de director financiar. Acesta s-a ocupat anterior de listarea companiei germane de comerţ electronic Zalando SE. În luna martie, compania a solicitat o licenţă pentru funcţionarea sa ca societate financiară de tip holding, deoarece "face paşi proactivi către o listare publică în viitor". O asemena licenţă ar face din companie primul fintech complet reglementat din Germania.

6. OVHcloud

Societatea a luat fiinţă în 1999, în Roubaix, Franţa, şi derulează activităţi pe piaţa cloud. Listarea companiei este aşteptată în ţara de origine, iar oferta ar aduce câştiguri fondatorului Octave Klaba şi familiei sale, care au în proprietate 80% din OVHcloud. Cifra de afaceri a companiei a atins 600 de milioane de euro în 2019.

OVHcloud, concurentul francez al Amazon Web Services, a informat că se pregăteşte să devină public anul acesta, la Bursa din Paris. Compania este cel mai mare furnizor de servicii de cloud computing din Europa, iar politicienii francezi susţin poziţionarea OVHcloud ca o alternativă la concurenţa americană, având în vedere îngrijorările cu privire la dominanţa SUA în acest domeniu.

7. Trustly

O societate din Stockholm, cu existenţă din 2008, care operează pe piaţa fintech (servicii de păţi). Cifra sa de afaceri a însumat două miliarde de coroane suedeze în 2020. Acţionarul său majoritar este firma de investiţii Nordic Capital, cu o deţinere de 70%, preluată în 2018.

Trustly a trebuit să renunţe la un plan de listare în al doilea trimestru al anului 2021, după ce s-a confruntat cu o anchetă din partea autorităţii suedeze de supraveghere financiară. Compania a precizat că nu are un calendar de listare în prezent.

8. WeTransfer

Societate din Amsterdam, creată în 2009, care derulează servicii de partajare de fişiere. Veniturile sale s-au situat la 44 de milioane de euro în 2019. Listarea este aşteptată la Euronext Amsterdam, iar printe cei care ar câştiga din IPO se numără Highland Capital Partners Europe, investitorul care are în prorpietate 57,6% din companie. Alţi mari investitori în WeTransfer sunt STAK (19%) şi HPE Growth (13,5%).

Reuters informa, pe la începutul anului curent, că societatea a angajat bănci de investiţii în vederea pregătirii listării pe piaţa din Amsterdam.

9. Wise

Un fintech creat în 2010, care are sedii în Marea Britanie şi Estonia. Cifra de afaceri: 302 milioane de lire în anul financiar 2019-2020. Posibila listare este aşteptată în Marea Britanie, iar oferta le-ar aduce câştiguri investitorilor şi angajaţilor. Valar Ventures are 12,98% din companie, iar cofondatorii Taavet Hinrikus şi Kristo Kaarmann: 13,75%, respectiv 20,15%.

Conform sursei, gigantul fintech planifică un IPO la Londra în acest an, cu o evaluare de 6-7 miliarde de dolari, având potenţialul să devină una dintre cele mai mari listări din regiune, în 2021. Compania este unul dintre puţinii unicorni profitabili din Europa.

Wise a atras finanţare într-o vânzare secundară anul trecut, ajutând investitorii şi angajaţii să menţină rentabilitatea înainte de o eventuală ofertă publică. Compania a produs peste 150 de milionari, din care mulţi au continuat să investească în alte companii europene de tehnologie.

10. WorldRemit

Un fintech creat în 2009, cu sediul în Londra, care în 2019 a realizat o cifră de afaceri de 122 de milioane de lire. Posibila sa listare este aşteptată în SUA.

Din ofertă ar câştiga investitorii şi fondatorul. Conform datelor Beauhurst, cel mai mare acţionar al firmei de plăţi este Accel, cu o cotă de 21,3%. Alţi acţionari majoritari includ TCV, cu 6,14%, şi Ismail Ahmed, cu 11%.

Mass-media a informat, la începutul acestui an, că WorldRemit lua în calcul o listare în SUA prin intermediul unui SPAC, ceea ce ar fi o lovitură pentru eforturile Londrei de a atrage companiile tehnologice europene de succes. Un SPAC este o companie de achiziţie cu scop special, creată în scopul achiziţionării unei societăţi existente.

Din anul 2020, din consiliul de administraţie al WorldRemit face parte şi directorul financiar al Spotify, Paul Vogel, şi este probabil că societatea va beneficia de cunoştinţele acestuia în materie de listare.

BrewDog, IPO aşteptat la Londra

De menţionat că pe lista Sifted privind posibilele listări din 2021 apare şi o companie care nu este tehnologică, BrewDog, un lanţ multinaţional de fabrici de bere şi puburi, care a luat fiinţă în 2007. Societatea cu sediul în Ellon, Scoţia, a avut venituri de 238 milioane de euro în 2020. Listarea este aşteptată în Marea Britanie.

Conform sursei, o eventuală listare i-ar îmbogăţi pe fondatorii companiei - James Watt şi Marvin Dickie. Aceştia deţin, împreună, aproape 50% din BrewDog, potrivit datelor companiei. Sursa precizează că unul dintre semnele care indică o viitoare listare este angajarea, în octombrie 2020, a unui nou director financiar în persoana lui Niall McCallum.

Analiza Sifted s-a limitat la companiile ce pot fi listate pe pieţele principale, mai degrabă decât pe cele alternative, unde îşi pot vinde acţiunile startup-urile mai mici.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb