Lituania a semnat ieri o scrisoare de intenţie pentru achiziţionarea a 18 tunuri autopropulsate franceze Caesar în cursul unei întâlniri între miniştrii apărării ai celor două ţări, în marja expoziţiei internaţionale de apărare Eurosatory de lângă Paris, au anunţat cele două ţări, notează AFP, potrivit Agerpres.
"Lituania va cumpăra 18 tunuri Caesar Mark II", a anunţat ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas, într-un mesaj pe Twitter însoţit de o fotografie a semnării scrisorii de intenţie cu omologul său francez, Sebastien Lecornu.
"Acestea vor întări considerabil capacităţile armatei lituaniene", a adăugat el, precizând că este "cel mai mare proiect de achiziţie" încheiat vreodată cu Franţa.
Decizia intervine în contextul în care ţara baltică, membră a UE şi NATO, a decis să-şi majoreze bugetul de apărare pentru 2022 cu 300 de milioane de euro, ridicându-l la 1,5 miliarde euro, în lumina invadării Ucrainei de către Rusia şi a temerilor pe care le ridică aceasta pentru propria sa securitate.
Potrivit Ministerului francez al Forţelor Armate, "legăturile care unesc Lituania şi Franţa în materie de apărare sunt foarte solide şi se vor dezvolta în săptămânile următoare, în contextul geopolitic degradat pe care îl trăim în Europa".
Conflictul din Ucraina aminteşte de rolul artileriei în conflictele de mare intensitate, occidentalii, în primul rând Statele Unite, furnizând zeci de tunuri forţelor ucrainene pentru a respinge înaintarea rusă.
În acest cadru, Franţa a livrat Kievului şase tunuri Caesar la sfârşitul lui aprilie, precum şi mii de obuze.
Produs de firma franceză Nexter, Caesar este un tun de calibru 155 mm montat pe un camion capabil să tragă şase obuze pe minut la o distanţă de 40 de kilometri.
Versiunea Caesar Mark II, pe care Vilniusul intenţionează să o achiziţioneze, este o versiune modernizată, în curs de dezvoltare, a sistemului. Include adăugarea unei cabine blindate, un motor mai puternic şi un şasiu nou, precum şi mijloace digitale.
Parisul intenţionează să achiziţioneze 33 de exemplare şi să modernizeze cele 76 de tunuri Caesar de care dispune.
Pe de altă parte, Caesar a vândut aproape 300 de exemplare în şapte ţări (Arabia Saudită, Danemarca, Indonezia, Thailanda, Republica Cehă, Maroc şi Belgia).
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.06.2022, 08:31)
rezultat al presiunii lui Macron...
Te ajut dar imi dai,
La nivel mai mare, dar tot spaga se numeste.
Este aplicata politica leului din jungla ... mananc eu primul iar voi , restul clanului ce ramane.
Eu va apar!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.06.2022, 09:41)
Cu russii era cu totul altfel, luau tot macar cateva zeci de ani, ii omorau, ii deportau, aduceau altii in locul lor, pamant pustiit si Dumnezeu cu mila. Restul, propaganda ce bine va fi candva in viitor si sa multumesti tatucului pentru un pumn de terci cu "carne"
Dar ii eliberau!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.06.2022, 15:17)
Ai tu dreptate cu tot ceea ce ai spus mai sus.
Dar lasă că nici cu UE nu-i departe. UE nu deportează, doar îi mută economic mai la vest, iar în locul lor aduc africani sau asiatici :-)
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.06.2022, 23:12)
Daca-ti pare ca UE=Russia vorbesti din auzite
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.06.2022, 14:44)
Cum să dai tunuri ... cu tunuri!
Felicitări francezilor, i-au fraierit pe lituanieni de câteva sute de milioane de euro!
Realitatea e că lituanienii mai bine cumpărau brânză caesar cu sutele alea de milioane. Avea aceeași eficiență ca tunurile.