LIVE TEXT: Videoconferinţa BURSA "Electricitate pe piaţa liberă. Factura: creşte sau scade?"

Miscellanea / 26 ianuarie 2021



Actualizare -CLAUDIA GRIECH, DIRECTOR GENERAL ADJUNCT AL E.ON ENERGIE ROMÂNIA:"Liberalizarea pieţei de energie vine cu oportunităţi atât pentru client, cât şi pentru furnizor"

Liberalizarea pieţei de energie este un lucru dorit şi aşteptat de furnizori pentru că vine cu oportunităţi atât pentru client, cât şi pentru furnizor, a declarat Claudia Griech, director general adjunct al E.ON Energie România.

Domnia sa a explicat: "O piaţă liberă înseamnă posibilitatea fiecărui client de a alege oferta cea mai potrivită pentru el. Înseamnă diversificarea ofertelor şi plierea lor nevoile clienţilor. O piaţă liberă permite o segmentare foarte atentă a clienţilor, în funcţie de dorinţele acestora. Dacă, de exemplu, nevoia clientului este una de predictibilitate vorbim despre o ofertă cu preţ fix şi garantat. Dacă preţul este corelat cu evoluţia pieţei de achiziţie, atunci clientul probabil că are un apetit de risc mai ridicat".

Reprezentanta E.ON a precizat că liberalizarea vine, totodată, cu oportunitatea pentru furnizor de a aduce noi produse şi servicii pentru clienţi.

"Noi avem în portofoliu servicii de asistenţă tehnică asociate ofertei de bază, propunem electrocasnice care vin cu o eficienţă energetică ridicată, chiar şi un pachet de energie verde, destinate clienţilor preocupaţi de sustenabilitate şi care vor să consume energie provenită doar din surse regenetrabile", a adăugat directorul E.on.

Claudia Griech a mai afirmat că E.ON nu îşi doreşte să ţină clienţii captivi, ci să fie pentru aceştia o opţiune bazată pe mai multe considerente care fac diferenţa pe piaţă

"Cred că fiecare furnizor îşi doreşte să fie ales de către clienţii săi pentru ofertele sale, pentru produse, pentru brandul pe care îl reprezintă, pentru experienţa pe care clientul o are în interacţiunea cu furnizorul, pentru implicarea în societate a furnizorului. Acestea sunt argumentele pentru care dorim să fim aleşi de către clienţi", a mărturisit reprezentanta companiei.

Totodată, domnia sa a precizat că E.ON susţine un efort conjugat al tuturor actorilor din piaţă, un efort de de comunicare şi conştientizare a clienţilor în ceea ce priveşte drepturile pe care ei le au în momentul liberalizării şi salută iniţiativa ANRE de a transpune mesajul de liberalizare a pieţei într-un mesaj de interes public.

Claudia Griech a mai spus că, în acelaşi timp, E.ON, prin platforma despre-energie.ro şi prin secţiunea dedicată liberalizării pieţei de pe site-ul companiei www.eon.ro/liberalizare face eforturi consistente de educare şi informare a consumatorilor de energie.

---

Actualizare -IULIAN HARPA, MANAGING PARTNER, HIM PUBLIC AFFAIRS:"Liberalizarea pieţei de energie nu mai suporta amânare, ţinând cont de schimbările rapide de la nivel european"

Liberalizarea pieţei de energie este importantă şi nu era oportun să o mai amânăm având în vedere că procesele şi tendinţele industriilor se schimbă cu rapiditate la nivel european, a declarat Iulian Harpa, Managing Partner, HIM Public Affairs.

Acesta a precizat că anul trecut pentru prima dată la nivel european volumul de energie electrică din surse regenerabile a depăşit energia electrică produsă de combustibili fosili.

Iulian Harpa consideră că statele UE ar putea cere anul acesta oprirea finanţărilor pentru infrastructurile ce folosesc cărbunele spre traiectoria clară de neutralitate oferită de UE.

Reprezentantul HIM a explicat: "UE îşi propune să reducă cu 55% emisiile în 2030. Mi-a atras atenţia şi o analiză care estmează sume situate între 375-425 miliarde de euro pentru îmbunătăţirea reţelelor electrice europene. În tot acest tablou naţional şi european, liberalizarea pieţei de electricitate este o etapă firească şi pentru a asigura funcţionalitatea ei este nevoie de predictibilitate şi un dialog între instituţiile angrenate în acest proces".

Iulian Harpa a mărturisit că, din păcate, trebuie să recunoaştem că în ultimii 30 de ani predictibilitatea a lipsit cu desăvârşire.

Totodată, acesta a precizat că este nevoie de un dialog instituţional transparent şi de respect profesional între legislativ, executiv şi reglementatori coroborat cu asociaţiile de profil, companiile şi clientul.

"Este necesar să stabilim clar obiectivele strategice ale României privind sectorul energetic, ca prim pas. Totodată, este nevoie să avem o strategie energetică care să faciliteze organizarea şi atingerea acestor obiective", a ţinut să sublinieze Iulian Harpa.

---

Actualizare -CĂTĂLINA POPA, DIRECTOR EXECUTIV VÂNZĂRI ELECTRICA:"Liberalizarea pieţei vine cu o serie de provocări pentru furnizori"

Liberalizarea pieţei de electricitate vine cu o serie de provocări pentru furnizori, subliniază Cătălina Popa, director executiv de vânzări în cadrul Electrica. Domnia sa a menţionat: "Este foarte important clientul şi să îi explicăm acestuia ce înseamnă liberalizarea pieţei. Pe lângă elementul preţ, un client ar trebui să aibă în vedere şi un produs simplu, cu costuri transparente, menţinute pe toată perioada din ofertă. De asemnea, atragem atenţia clienţilor asupra anumitor clauzelor din contract. Acesta trebuie să prevadă un termen de plată flexibil, anumite servicii post vânzare şi eficientizarea interacţiunii directe cu clientul. Electrica Furnizare are cea mai extinsă reţea de puncte de lucru din ţară. Activăm într-o piaţă complexă, cu provocări constante, pe care clientul nu trebuie să le resimtă.

Liberalizarea pieţei vine cu o serie de provocări şi pentru furnizori. Este important ca mesajele noastre să ajungă şi la cei fără internet sau canale digitale. De aceea, furnizorul trebuie să fie în primul rând un traducător, să găsească mesajele şi formulele potrivite pentru informarea clientului. Electrica furnizare urmăreşte să vină cu mesaje clare, transparente şi clienţii să fie informaţi şi să îşi poată alege oferta potrivită şi furnizorul dorit. Pentru compania noastră o altă provocare pe termen scurt şi mediu este aceea de a ne diversifica ofertele astfel încât să fim competitivi într-o piaţă concurenţială".

E.O.

---

Actualizare - ION LUNGU, AFEER: "Schimbarea furnizorului de electricitate nu înseamnă întreruperea alimentării cu energie"

Procesul de liberalizare a pieţei de electricitate este o revenire la situaţia de acum doi ani, când au fost făcuţi primii paşi în acest sens, cu unele deosebiri, potrivit lui Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER). Conform domniei sale, liberalizarea pieţei de energie electrică este un proces în favoarea consumatorului, "toate reglementărule din domeniu punând în centru grija faţă de consumator": "O piaţă liberalizată presupune o concurenţă foarte mare şi, în continuare, vor fi făcute toate eforturile pentru ca portofoliul de oferte şi furnizori să fie menţinut sau crescut".

Schimbarea furnizorului de electricitate nu înseamnă în niciun fel întreruperea serviciului de alimentare electrică, a dat asigurări Ion Lungu, precizând: "Continuitatea alimentării cu energie electrică este un lucru cunoscut, iar acest lucru este valabil inclusiv dacă schimbăm furnizorul".

Printre altele, preşedintele AFEER a menţionat că există posibilitatea de a schimba furnizorul în orice moment: "Nu există un termen limită, acest lucru este valabil oricând, cu un preaviz de 21 de zile, iar schimbarea furnizorului este obliatoriu să se realiz în 24 de ore". Potrivit domnului Lungu, ofertele sunt uneori mai complicate pentru că şi consumatorii sunt diferiţi, au nevoi, aşteptări, mod de consum diferite şi, în consecinţă, în piaţă există oferte, servicii asociate, modalităţi de plată diferite: "În piaţă sunt tot felul de oferte care se potrivesc pentru diverşi consumatori. Este foarte bine să avem în piaţă oferte care să satisfacă clienţii. Se vorbeşte foarte des de uşurinţa de a fi furnizor, însă nu este deloc uşor. În 2017, singurii care au fost impactaţi puternic negativ au fost furnizorii, şapte dintre ei intrând în insolvenţă ca urmare a evoluţiei preţurilor din piaţa de energie".

În ceea ce priveşte comunicarea şi informarea consumatorilor, Ion Lungu a precizat că au fost transmise informări către consumatori odată cu facturile, dar 2020 a fost un an deosebit faţă de ceilalţi: "Au fost alegeri, care au captat foarte mult atenţia oamenilor. Au existat şi o serie de presiuni pe piaţa de energie, pentru că anul trecut a intrat în funcţiune regulamentul UE 943/2019, iar de la 1 ianuarie anul acesta - Directiva europeană 944/2019, care trebuie preluată şi la noi, acestea aducând schimbări abrupte în piaţă, fără a avea foarte multe informaţii despre ceea ce urmează să se întâmple. Trebuie să fim atenţi astfel încât toate acestea să fie transpuse în preţurile de ofertă în mod corect".

E.O.

---

Actualizare - DUMITRU CHISĂLIŢĂ, PREŞEDINTELE ASOCIAŢIEI ENERGIA INTELIGENTĂ: "Am avut un eşec al liberalizării pieţei de energie"

Scandalul iscat privind liberalizarea pieţei de energie este cauzat de un eşec de comunicare şi de lipsa de pregătire a consumatorilor, afirmă Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

"Se vorbeşte foarte mult despre punerea consumatorului în centru atenţiei, dar sunt foarte multe vorbe, destul de goale de conţinut. Suntem în situaţia în care ar trebui să recunoaştem în ceasul al doisprezecelea că am avut un eşec al liberalizării pieţei de energie. Ceea ce a însemnat pregătirea pieţei pentru liberalizare a fost un eşec de comunicare şi de pregătire a consumatorilor. Dacă tot vorbim că liberalizarea pieţei a început din 2007, a continuat în 2010, 2012 şi 2014, care au fost activităţile întreprinse în privinţa consumatorilor? De ce nu s-au respectat obligaţiile asumate de România în anul 2012 privind dereglementarea pieţei de gaz şi energie unde erau 53 de programe de informare, mai bine zis de educare sau pregătire a consumatorilor, privind liberalizarea pieţelor respective? Dacă vrem să schimbăm ceva, trebuie să plecăm de la adevărurile esenţiale, pentru că altfel riscăm să muşamalizăm totul şi să mergem cu mizeria mai departe", a declarat Dumitru Chisăliţă.

El a precizat că în momentul de faţă, când suntem deja într-o piaţă concurenţială trebuie accentuată pregătirea consumatorilor pentru că doar o informare a acestora nu este suficientă.

"Nu poţi să ceri unui furnizor să îşi taie singur craca de sub picioare. Orice furnizor va informa într-o limită necesară, dar nu neapărat şi suficientă. Există oferte manipulative pe piaţă, care vorbesc despre preţul final, dar ce reprezintă preţul energiei active şi al tarifelor şi nu include nicidecum celelalte taxe, care îi măresc preţul cu 15-20% mai mult decât ofertele existente acum pe piaţă. Vorbim despre o proastă gestionare a procesului de liberalizare care a creat o mare neîncredere la nivelul consumatorilor în instituţiile publice şi în companiile din domeniu", a spus Dumitru Chisăliţă.

Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă a menţionat că a propus principalilor jucători din piaţa de energie şi autorităţilor din domeniu înfiinţarea unei academii a consumatorilor care să se preocupe de pregătirea acestora, de diseminarea informaţiilor şi de educarea lor prin cursuri fizice, online sau prin intermediul mijloacelor de presă audio-vizuale. Proiectul reprezintă o iniţiativă a Asociaţiei demarat în urmă cu cinci ani, timp în care au fost instruiţi voluntar 1200 de consumatori din 22 de locaţii, cu menţiunea că anul trecut informaţiile prezentate online au avut peste 100.000 de vizualizări.

G.M.

---

Actualizare - SILVIA VLĂSCEANU, DIRECTOR GENERAL ACUE: "Nu s-a explicat suficient ce înseamnă serviciu universal şi cu ce obligaţii vine el pentru furnizori"

Obligaţia furnizorilor de ultimă instanţă de oferire pentru clienţii casnici a serviciului universal până când aceştia vor alege cu care furnizor vor încheia noul contract, a creat costuri ce s-au reflectat în creşterea preţului la factura electrică, susţine Silvia Vlăsceanu, director general al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

"Într-adevăr, poate nu s-a explicat suficient ce înseamnă serviciu universal şi cu ce obligaţii vine el pentru furnizori, care sunt obligaţi să achiziţioneze energia electrică pentru consumatorii casnici pe care îi au în portofoliu. Poate din acest motiv preţurile au părut mari sau au depăşit aşteptările consumatorilor. Furnizorii de ultimă instanţă, care vor prelua consumatorii ce nu se vor orienta către piaţa concurenţială, vor stabili preţuri de ultimă instanţă, conform altei reglementări a ANRE. De aceea, trebuie să îmbunătăţim procesul de schimbare a furnizorilor, iar din anul 2026 această schimbare trebuie să se facă în maxim 24 de ore", a declarat Silvia Vlăsceanu.

Domnia sa a precizat că ACUE a demarat acest proces din anul 2018, pentru a stabili o procedură de schimb de informaţii între furnizorul actual, furnizorul nou ales de client şi operatorul de reţea, pentru că în discuţie intervine şi operatorul de distribuţie care e legat de locul de consum.

"Între aceşti trei participanţi la piaţă trebuie să existe un schimb rapid de informaţii. Termenul actual de 21 de zile este maximal, dar el trebuie scurtat. În aceste 21 de zile, clientul se poate răzgândi. Vă daţi seama că e o întreagă asumare de riscuri pentru furnizorul nou, pentru operatorul de reţea ce trebuie să asigure citirea contorului, aspecte care trebuie clarificate", a precizat directorul general al ACUE.

Doamna Vlăsceanu s-a referit şi la necesitatea profesionalizării agenţilor de vânzări, care sunt cei ce oferă informaţiile necesare clienţilor pentru ca aceştia din urmă să aleagă un furnizor sau altul de energie electrică.

"În acest moment, vorbim despre tineri bine intenţionaţi, dar care nu au suficientă experienţă sau pregătire pentru a oferi toate informaţiile cerute de consumator. Trebuie găsită legătura dintre companiile din domeniul energiei electrice şi formatorii profesionali ca să avem un corp de agenţi de vânzări care să poată răspunde la orice întrebare din partea consumatorului, chiar dacă agenţii respectivi nu sunt ingineri în energie", a punctat Silvia Vlăsceanu.

G.M.

---

Actualizare - SORIN ELISEI, DIRECTOR CONSULTANŢĂ, DELOITTE ROMÂNIA: "La sfârşitul lunii septembrie 2020 furnizorii aveau pe fiecare linie telefonică câte 2.000 de clienţi casnici"

La sfârşitul lunii septembrie 2020 furnizorii aveau pe fiecare linie telefonică câte 2.000 de clienţi casnici care solicitau clarificări şi informaţii, a precizat Sorin Elisei, director consultanţă pe energie la Deloitte România

La sfârşitul lunii septembrie 2020 furnizorii aveau pe fiecare linie telefonică câte 2.000 de clienţi casnici care solicitau clarificări şi informaţii, a precizat Sorin Elisei, director consultanţă pe energie la Deloitte România. Acesta a mai afirmat că liberalizarea preţului de achiziţie pentru furnizori nu s-a întâmplat, fapt care loveşte în beneficiile liberalizării preţului la energie pentru consumatori.

Totodată, Sorin Elisei a spus că s-a promis din partea autorităţilor un draft de modificare a Legii Energiei pentru liberalizarea preţului de achiziţie, însă proiectul nu a apărut în consultare publică nici până acum.

Elisei a precizat: "Punctez din punctul meu de vedere un aspect general: în realitate, liberalizarea preţului de achiziţie nu s-a întâmplat. Nu avem mecanisme contractuale aliniate pe Directiva 944 şi Regulamentul 943. Înţeleg că şi s-a promis un draft de modificare a Legii Energiei în acest sens undeva la 15 ianuarie, suntem pe 26 ianuarie, eu nu l-am văzut în consultare publică. Mesajul meu este următorul, legat de beneficiile liberalizării: liberalizarea la capătul vânzării poate să producă nişte avantaje, (dar) liberalizarea ca atare, ca proces integrat, îşi produce adevăratele beneficii atunci când şi achiziţia şi vânzarea au nişte mecanisme în funcţie de care să judecăm corect toţi participanţii la piaţă, şi producători, şi furnizori, şi consumatorii să fie foarte mulţumiţi. Ce aş mai vrea să adaug: am văzut o preocupare în discursuri vizavi de comunicarea cu acea parte a populaţiei care nu are neapărat acces la internet sau nu este foarte deprinsă să utilizeze canalele digitale. Eu aş invita lumea să se uite puţin pe standardele de performanţă, pe indicatorii furnizorilor, şi să vadă în fapt câte linii telefonice gratuite există disponibile pentru consumatorii din portofoliile furnizorilor şi vă spun că la sfârşitul lunii septembrie a lui 2020 aveam, în funcţie de regiune, 2.000 de clienţi casnici per linie telefonică gratuită în cazul unui furnizor şi ajungem la aproape 20.000 de clienţi casnici per linie telefonică gratuită în cazul unui alt furnizor".

M.G.

---

Actualizare - TEOFIL MUREŞAN, FONDATOR ŞI PREŞEDINTELE CONSILIULUI DE ADMINISTRAŢIE E-INFRA: "Perioada mai lungă pentru trecerea pe piaţa concurenţială ajută foarte mult consumatorii"

Perioada mai lungă, până la sfârşitul lunii iunie, pentru a trece pe piaţa concurenţială, ajută foarte mult consumatorii casnici ca aceştia să nu fie presaţi să ia o decizie fără să înţeleagă foarte bine ofertele, a afirmat Teofil Mureşan, preşedintele Consiliului de Administraţie E-INFRA. Acesta a adăugat că peste 10.000 de consumatori şi-au mutat furnizarea de energie electrică la Nova Power & Gas în luna ianuarie.

"Apropo de contractele dintre furnizori şi consumatori, cred că focusul consumatorului ar trebui să fie pe preţ, desigur, fiindcă costul e foarte important. De asemenea, pe perioada de garantare şi pe alte clauze din contract. Perioada aceasta mai lungă până la sfârşitul lunii iunie pentru a trece pe piaţa concurenţială ajută foarte mult consumatorii casnici să nu fie presaţi să ia o decizie fără să înţeleagă bine ofertele. Cred că e un moment foarte important în piaţa de energie electrică, odată cu liberalizarea, aşa cum a fost şi pe piaţa gazului. Am văzut că în final preţurile la consumatorul casnic au scăzut în piaţa gazului. Cred că la fel se va întâmpla cel puţin pe perioada de timp cât va dura această competiţie acerbă între furnizori şi în piaţa de energie electrică. Dar desigur că furnizorii nu pot să aibă influenţă majoră asupra preţului. Preţurile depind de preţurile din piaţă, care în general sunt preţurile producătorilor sau preţurile energiei din importa şi desigur de tarifele pe care ANRE le supraveghează încercând să optimizeze cât mai mult costurile cu tarifele", a afirmat Mureşan.

Acesta a mai precizat că Nova Power & Gas, furnizor de energie deţinut de E-INFRA, a reuşit prin prisma ofertelor ieftine propuse consumatorilor să treacă în portofoliul propriu peste 10.000 de consumatori casnici.

Mureşan a precizat că este foarte simplu ca consumatorii să-şi schimbe furnizorul, aceştia nefiind în vreun moment în pericol de deconectare de la alimentarea cu energie electrică.

M.G.

---

Actualizare - BOGDAN BADEA, PREŞEDINTELE DIRECTORATULUI HIDROELECTRICA: "Resimţim şi astăzi efectele Ordonanţei 114/2018"

Efectele generate de apariţia Ordonanţei de Urgenţă 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, care a creat mari deservicii pieţei de energiei, respectiv distorsiuni foarte mari în această piaţă, le resimţim chiar şi astăzi, spune Bogdan Badea, preşedintele Directoratului Hidroelectrica.

Domnia sa declară: "După nişte ani de la apariţia, peste noapte, fără niciun fel de dezbatere publică, a Ordonanţei 114, încă discutăm cum să revenim la piaţa liberă pe care eram deja în anul 2018, când aceasta a fost complet liberalizată. Calendarul de liberalizare s-a făcut în cinci ani de zile, cu scăderi progresive ale cantităţilor de energie pe care producătorii mari, inclusiv Hidroelectrica, trebuiau să le livreze către marii furnizori de energie. Arhitectura pieţei a plecat de la separarea între producători şi distribuitori, între distribuitori şi furnizori, şi ulterior portofoliul de clienţi finali s-a împărţit între marii furnizori de energie".

Bogdan Badea aminteşte că societatea pe care o conduce este prezentă pe piaţa de furnizare a energiei electrice de circa trei ani şi încearcă să-şi dezvolte această linie de business.

V.R.

---

Actualizare - ZOLTAN NAGY-BEGE, VICEPREŞEDINTE ANRE: "Scandalul liberalizării pieţei de energie, cauzat de creşterea de preţ şi nu de lipsa informării"

Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie (ANRE) nu are nicio culpă în actualul scandal al liberalizării pieţei la energie electrică, susţine Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele instituţiei publice, care s-a declarat nemulţumit de presiunea pusă asupra acesteia în ultimele două luni.

"Deşi toată lumea a încurajat teoria că scandalul liberalizării a fost cauzat de lipsa informării consumatorilor, eu cred că scandalul este datorită creşterii de preţ, care poate fi şi de 20%. Legal, autoritatea nu avea cum să oblige furnizorul de ultimă instanţă să aplice alt preţ de la 1 iulie. Noi avem 6 furnizori de ultimă instanţă calificaţi în 2020, care sunt singurii îndreptăţiţi să furnizeze acest serviciu universal cu preţul aferent şi acest preţ este singurul la care puteau fi obligaţi să preia consumatorii care nu au optat pentru piaţa concurenţială. În opinia mea, în cursul actualei liberalizări, consumatorii casnici au primit incomparabil mai multe informaţii legate de liberalizarea pieţei decât cu ocazia liberalizării pieţei pentru consumatorii noncasnici. Recunosc, ANRE nu şi-a asumat acest rol de a informa direct consumatorii, dar nu o putem face, pentru ca nu avem această obligaţie, ci doar furnizorii, prin licenţele de furnizare. Pot să spun că până acum furnizorii s-au achitat de această obligaţie şi informaţiile respective au ajuns la consumatori, dar e nevoie şi de minimul interes al acestora pentru luarea unei decizii şi de a nu fi serviţi 100% de alţii", a precizat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE.

El a mai arătat că Autoritatea nu avea cum să impună furnizorilor preluarea clienţilor la cea mai mică ofertă de preţ, pentru că ar fi încălcat normele europene în materie de energie.

"Cu ocazia multiplelor presiuni la care ANRE a fost supusă în cursul lunilor decembrie şi ianuarie prin care ni se solicita să obligăm furnizorii să încadreze cei 5,7 milioane consumatori casnici la cele mai mici preţuri din portofoliul de oferte, ar fi fost ilegal să facem acest lucru pentru că încalcă regulamentul şi directiva europeană din domeniu. Aceste două acte normative europene prevăd clar că preţul se formează în funcţie de cerere şi ofertă, că nicio autoritate nu are dreptul să intervină în formarea preţurilor şi că statele membre iau măsuri pentru a asigura concurenţa între furnizori. O asemenea intervenţie ar fi încălcat atât regulamentul 943/2019 cât şi directiva 944/2019 şi aş risca să spun că ar fi echivalat cu o nouă OUG 114/2018 cu aceleaşi efecte. Pentru ca a obliga un număr de furnizori să asigure energie ieftină pentru 5,7 milioane de clienţi creează pierderi financiare pentru furnizor, care trebuie să fie recuperate de la celelalte categorii de furnizori: cei 3 milioane de consumatori casnici aflaţi deja în piaţa liberalizată şi consumatorii noncasnici", a spus Zoltan Nagy-Bege.

George Marinescu

---

Actualizare - NICULAE HAVRILEŢ, SECRETAR DE STAT, MINISTERUL ENERGIEI: "Piaţa liberă nu este un deziderat politic, ci o lege a naturii"

Piaţa liberă nu este un deziderat politic, ci o lege a naturii, conform domnului Niculae Havrileţ, Secretar de Stat în Ministerul Energiei, care subliniază că fără liberalizarea pieţelor în orice sector nu vom vedea niciodată interes pentru investiţii din partea companiilor.

Domnia sa spune: "Cine ar vrea să investească într-o capacitate de producţie energetică, ştiind că preţul pe care îl va obţine din vânzarea energiei electrice este reglementat de stat, fără să i se asigure dreptul de recuperare a investiţiilor? Economia României este liberă, de piaţă. Acest lucru este cu prisosinţă exemplificat în funcţionarea pieţelor energetice, în general. Dacă nu ai o piaţă energetică liberă, care nu funcţionează, nu o să ai investiţii. Dacă nu ai investiţii, se întâmplă exact ceea ce se întâmplă în acest moment: nu există interes în investiţia în noi capacităţi de producţie a energiei electrice. Atunci, în momentul în care piaţa solicită un consum mai mare de 8.500 de MW, avem probleme în a asigura adecvanţa sistemului energetic naţional".

A.V.

---

Grupul de presă BURSA organizează videoconferinţa "Electricitate pe piaţa liberă. Factura: creşte sau scade?", în data de 26 ianuarie 2021, începând cu ora 10:00.

Evenimentul va putea fi urmărit, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, contul de Facebook al ziarului BURSA, pe pagina Youtube a ziarului BURSA şi pe paginile de Facebook ale partenerilor media şi suport.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Multa vorbarie special ticluita in favoarea corporatiilor din energie si foarte putin despre consumatorul casnic caruia ENEL nu-i raspunde la telefon sau la solicitarile de contractare online, avand interes clar sa-l factureze cat poate la pret universal sau la o oferta din piata libera mai costisitoare pentru client decat face.

    De cand astepta ENEL clientii la cotitura.. S-au acumulat frustrari de cand cu OUG 114 si acum corporatiile din energie isi descarca costurile si frustrarile in capul clientilor. Cam despre asta este vorba. Despre luat pielea de pe omul simplu, cu consum de 100 Kwh pe luna.  

    Acesta in mare parte nici nu are acces la net pentru a sel ecta vreo oferta, nici nu are informatie, nici nu intelege nimic din carnatul care se adauga la pretul furnizorului, etc. etc.. asteapta sa-i bata vreun agent de vanzari ENEL la poarta.  

    SE vede de la o posta ca nu a fost interes ca clientul casnic sa fie ok informat. Daca era un astfel de interes, omul primea in cutia postala o oferta decenta de piata concurentiala inca din octombrie 2020. 

    Niste tepari si niste incompetenti care trateaza clientii ca pe niste sclavi, asta e Romania.  

    1. Macaronarii ăstia de la Enel sunt cei mai mari prăduitori din piața de energie din România. De când au venit la noi în țară și au preluat o parte importantă din filialele Electrica, cu ajutorul guvernului Năstase, nu au făcut investiții, dar au mărit constant prețul la energie. Nu mai amintim despre facturile de regularizare pe care când le vezi îți vine să te sinucizi pentru că prăduitorii de la Enel pun sume enorme și consumuri uriașe scoase din pălăria lor nesimțită. Consiliul Concurenței doarme, la fel și ANRE, iar macaronarii fură în continuare liniștiți pentru buzunarele lor.

      Nu-s cei mai mari tepari. Mai sunt Telekom, Petrom, etc. care tot asa fac.. scumpesc cu 25% odata, sa stie o treaba...

      Consiliul Concurentei nu doarme - presedintele Chiritoiu face deschis lobby in favoarea companiilor din energie si a cabalei care conduce Fondul Proprietatea. E pe banii tai, pe banii mei, dar nu mai conteaza, asa-i in tenis..  

    Excellenta videoconferinta!Felicitari organizatorilor!O reuniune care a concentrat informatia de maxim interes a momentului.

    e de acord cu CPT în sârme unde intră și ,, furturi de energie '' .

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb