LIVIU DRAGNEA: "Legea votului prin corespondenţă va intra miercuri la vot final"

Andrei Stan
Politică / 26 octombrie 2015

Actualizare 16:13 ALDE a depus 53 de amendamente la legea votului prin corespondenţă

Cornelia Negruţ, deputat ALDE, a declarat astăzi că ALDE a depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor 53 de amendamente la legea votului prin corespondenţă, afirmând că în forma actuală legea este neconstituţională şi greoaie şi nu aduce alegătorii la vot, ci "îi ţine departe", transmit surse din presă.

"ALDE a depus amendamentele aduse legii votului prin corespondenţă la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor", a declarat deputatul ALDE Cornelia Negruţ, afirmând că formaţiunea din care face parte "nu susţine legea votului prin corespondenţă din cauza faptului că este o formulă birocratică, greoaie şi care, în loc să înlesnească votul românilor care domiciliază sau lucrează în străinătate, are exact efectul contrar".

Deputatul Cornelia Negruţ a menţionat că amendamentele aduse de ALDE sunt raportate la experienţa unor ţări precum Franţa şi Germania, care au renunţat la votul prin corespondenţă.

Potrivit amendamentelor ALDE, alegătorii din diaspora ar trebui să se înregistreze, la consulate sau amabasade, cu şase luni înainte de data alegerilor, urmând ca, în baza înregistrărilor centralizate, autorităţile abilitate să stabilească numărul secţiilor de votare care trebuie înfiinţate pentru a evita "staţionarea şi a da posibilitatea fiecărui cetăţean să participe la procesul de votare".

"Legea în forma actuală este gândită nu pentru a-i aduce pe români la vot, ci pentru a-i ţine cât mai departe, drept pentru care nu subscriem la ea sub nicio formă", a declarat deputatul ALDE.

Cornelia Negruţ a susţinut că legea votului prin corespondenţă în forma adoptată de Senat este neconstituţională pentru că împiedică exercitarea directă a votului şi instituie privilegii pentru anumite categorii de cetăţeni.

------------

Legea votului prin corespondenţă va fi supusă miercuri votului final în Camera Deputaţilor, urmând apoi să ajungă la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare, a declarat astăzi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, la finalul şedinţei BPN al partidului, conform surselor din presă.

"Legea votului prin corespondenţă, miercuri, va intra la vot final şi va fi adoptată în forma aprobată în Comisia specială şi va pleca spre promulgare la domnul preşedinte Iohannis, după care Legea votului prin corespondenţă va putea intra în vigoare în aşa fel încât cetăţenii români care trăiesc în afara ţării să poată avea cel puţin aceleşi condiţii de a se prezenta la vot aşa cum au şi cetăţenii români care trăiesc în România", a afirmat Liviu Dragnea.

Proiectul privind votul prin corespondenţă, adoptat deja de Senat, urmează să fie dezbătut marţi în comisiile Camerei Deputaţilor, iar miercuri va intra în dezbaterea plenului Camerei, care este for decizional.

UDMR a anunţat deja că intenţionează să conteste legea la Curtea Constituţională, urmând să demareze semnăturile necesare acestui demers, în cazul în care amendamentale sale nu sunt acceptate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb