Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, astăzi, după întâlnirea cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, că şi-a exprimat speranţa că nu vor mai discuta despre lucruri diferite şi adevărul să fie "lăsat în altă parte", informează Agerpres.
Referitor la relaţia cu Direcţia Naţională Anticorupţie, Liviu Dragnea a declarat: "Nu am discutat despre DNA, am înţeles că a discutat cu domnul Tăriceanu, cu mine n-a deschis subiectul, nici eu nu l-am deschis, deci nu s-a abordat asta. Am vorbit despre ministrul Justiţiei - am spus că e un om pe care îl apreciez foarte mult, un om cu o bogată expertiză şi cu o experienţă şi un om recunoscut, membru în Comisia de la Veneţia".
În ceea ce priveşte subiectele abordate în dialogul cu Timmermans, preşedintele PSD a precizat: "Am discutat despre legile Justiţiei - i-am explicat care au fost raţiunile pentru care, până la urmă, aceste legi au ajuns în Parlament, este un proces legislativ început din 2014-2015. Diversele guverne le-au stopat sau le-au împins mai departe şi diverse conjuncturi politice. I-am explicat că au fost patru luni de dezbateri deschise şi transmise live în Parlamentul României, despre amendamentele aduse la aceste legi care au fost făcute de către CSM şi asociaţiile de magistraţi în cea mai mare parte; de asemenea, că ele au fost verificate cu privire la constituţionalitate de către CCR, care în analiza pe care o face la orice lege ţine cont în primul rând şi de recomandările şi principiile Comisiei de la Veneţia. I-am spus că am abordat acest subiect, pentru că s-a tot discutat şi în PE şi în tot felul de luări de poziţie ale unor cetăţeni români care merg pe acolo că aceste legi ar fi făcute pentru anumiţi lideri politici, pentru mine sau pentru domnul Tăriceanu, şi eu sunt sigur că a înţeles că aici vorbim de legi care reglementează organizarea judiciară".
Totodată, liderul deputaţilor a afirmat că în cadrul discuţiilor, subiectul MCV a ocupat un loc important: "Am discutat despre MCV, şi anume faptul că din partea noastră, a coaliţiei majoritare - şi sunt sigur că şi din partea Guvernului şi din partea noastră ca şi partide luate separat - este o determinare foarte mare ca să se încheie acest MCV, dar l-am rugat să îndeplinim totuşi două condiţii - ca obiectivele din MCV să nu mai fie în permanentă mişcare şi modificare şi a doua solicitare: să nu uităm că MCV înseamnă şi verificare, dar şi cooperare şi să punem accent mai mult pe noţiunea de cooperare, pentru că ne poate ajuta şi pe unii, şi pe alţii, plecăm de la ideea că şi noi, şi CE suntem de bună credinţă".
Dragnea a susţinut că raportul GRECO a fost de asemenea amintit: "Acolo se vorbeşte despre creşterea rolului CSM şi de realizarea unei proceduri de selecţie transparente şi în prima formă asta făcuse ministrul Justiţiei - şi anume CSM-ul să numească, deci crescuse rolul CSM-ului şi extinsese procedura de selecţie într-un mod transparent şi profesional, dar i-am explicat că a fost reacţie virulentă de la preşedinte împotriva schimbării procedurii actuale, de la o serie de ambasade din UE, de la ambasada SUA şi, în final, chiar de la CSM, care n-a dorit să-şi asume acest rol de a numi efectiv procurorii de rang înalt, ceea ce ducea la o depolitizare destul de serioasă".
În ceea ce priveşte acuzaţiile de dezinformare, liderul social-democrat a explicat: "De exemplu, faptul că s-a spus în Parlamentul European că abuzul în serviciu a fost dezincriminat prin legile Justiţiei, ceea ce este o minciună sfruntată. I-am spus că în opinia mea este foarte important să construim un dialog efectiv şi o comunicare foarte aplicată şi în timp real, este o dorinţă din ambele părţi, am şi stabilit cum să se întâmple acest lucru - orice preocupări pot avea pe orice articol sau propunere care este află în dezbatere să fim sesizaţi şi dăm explicaţiile şi motivele necesare, în aşa fel încât să le primească direct de la noi, fără să mai existe intermediar şi noi să evităm situaţia în care acolo se spun lucruri neadevărate", a afirmat liderul PSD.
În cele din urmă, Liviu Dragnea a afirmat că nu a ezitat să discute cu prim-vicepreşedintele Comisiei despre PSD şi social-democraţie: "Am vorbit despre social-democraţie. Eu i-am spus că, din păcate, în Europa, social-democraţia este la o cotă scăzută faţă de România, se pare că PSD-ul este partidul cu cea mai mare cotă de încredere ca număr de voturi şi locuri în Parlament din familia social-democrată din Europa şi amândoi am convenit - noi am şi spus-o în campania electorală - că în centrul politicilor trebuie să se afle omul, cetăţeanul, nu neapărat instituţiile sau sistemul. (...) Nici noi nu vrem să discutăm permanent despre Justiţie, că nu ăsta este principalul obiectiv al PSD-ului sau al programului de guvernare, dar nici nu putem sta muţi la întrebări sau dezbateri sau teme care apar în spaţiul public mai mult sau mai puţin importante. Am abordat şi alt subiect care ne interesează foarte mult, legat de dorinţa - şi a lor, sper, şi a noastră - de a absorbi mai multe fonduri europene şi l-am rugat să ne sprijine, dacă cumva vor apărea reacţii din partea CE în dorinţa noastră de a modifica legislaţia privind achiziţiile publice. Pentru că, indiferent ce dorinţe avem, cât de mult va face Guvernul sau ministerele de linie în acest domeniu şi autorităţile de management, dacă legea achiziţiilor publice rămâne în forma actuală, vom sta iar 2, 3 sau 4 ani până când se va pune în practică o investiţie de la nivelul deciziei sau de la nivelul aplicaţiei".