Un număr de 20 de proiecte importante de investiţii, care totalizează 750 de milioane de euro şi care au primit ajutor de stat, urmează să fie finalizate în acest an, potrivit ministrului delegat pentru buget Liviu Voinea. Oficialul a specificat că aceste investiţii vor crea 6.700 de locuri de muncă, subliniind că, pe parcursul lui 2013, a fost demarată emiterea unor noi acorduri pentru scheme de ajutor de stat, pentru care Comisia Europeană şi-a dat acordul.
Printre companiile care vor beneficia de ajutor de stat se numără Coficab Ploieşti, care derulează o investiţie de 18,3 milioane euro, din care 7,3 milioane euro reprezintă ajutor de stat şi care va înfiinţa 200 de noi locuri de muncă.
O altă firmă care urmează să beneficieze de ajutor de stat, de 9 milioane euro, este Valeo Lighting, întrucât dezvoltă o investiţie de 20,3 milioane euro, în urma căreia vor fi create 500 de locuri de muncă.
Continental Anvelope Timişoara are o investiţie de 25 de milioane euro şi intenţionează să creeze 227 de locuri de muncă, beneficiind, de asemenea, de ajutor de stat.
De asemenea, statul ajută Endava, care investeşte 20 de milioane euro, creând 500 de noi locuri de muncă.
În prezent, se află în discuţie alte patru astfel de acorduri, pentru inves-tiţii în valoare totală de 100 de milioane de euro, a mai spus Liviu Voinea.
Ministrul bugetului a subliniat, ieri, şi că autorităţile estimează că în jur de 1000 de IMM-uri ar putea beneficia de noua schemă de ajutor de minimis, preconizându-se, astfel, crearea a 6.000 de noi locuri de muncă.
În urmă cu două săptămâni, a fost aprobată o hotărâre de guvern privind o nouă schemă de ajutor de minimis pentru IMM-uri, care a fost publicată, recent, în Monitorul Oficial.
Statul va acorda ajutoare de minimis de maxim 200.000 de euro, pentru întreprinderile mici şi mijlocii care fac investiţii, pe o perioadă fiscală de trei ani, dacă aceste firme creează şi păstrează şapte locuri de muncă pe o perioadă de 3 ani de la realizarea investiţiei, în cazul sumelor de peste 100.000 de euro.
Statul a mai acordat ajutoare de minimis pentru IMM-uri, în cadrul unei scheme de 100 de milioane de euro, pentru perioada 2007-2011.
Premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul are punctul de vedere al CE în ceea ce priveşte Legea Parteneriatului Public Privat, care va fi adus în dezbaterea Guvernului şi trimis la Parlament, la sfârşitul acestei sesiuni.
Primul ministru opinează: "Fiind o lege importantă, nici nu trebuie trecută într-o zi-două, trebuie dezbătută şi îndreptată acolo unde este cazul, dacă nouă ne-au scăpat eventuale lucruri".
•
"Respectarea regulilor stabilite la nivel european în domeniul concurenţei şi aplicate la nivel naţional, chiar dacă în unele momente ne supără, ne deranjează sau nu le înţelegem, sunt, în final, în folosul dezvoltării economice şi instituţionale a României", a afirmat, ieri, premierul Victor Ponta, precizând: "Sunt un prim-ministru care a înţeles că trebuie respectate aceste reguli. Nu îmi plac întotdeauna, pentru că, evident, orice guvern îşi doreşte la un anumit moment, când îi plac regulile competiţiei, să le respecte, când nu îi plac, să încerce să găsească alte soluţii. Însă important este că am învăţat că respectarea acestor reguli este esenţială şi nu poate, de fapt, să fie evitată în niciun caz".
Şeful Guvernului a arătat că nu de puţine ori investitori privaţi îi reclamă faptul că nu sunt lăsaţi de Consiliul Concurenţei să facă ceva sau că au fost sancţionaţi de Consiliu, iar el le transmite că trebuie "să joace după reguli".